egészség, gyógynövények, harmónia
Kategóriák

A tavasz kezdete – a szoláris naptár szerinti évszakjelző

Hivatalosan is megérkezett a tavasz kezdete nevezetű évszakjelző (február 3-5.), ami a kínai naptár szerint a tél végét szimbolizálja. Ez az évszakjelző az első  a 24 szoláris periódusból. A természetben a jang energia élénkülni kezd, az élőlények is előbújnak, felébrednek a rovarok, a téli álmot alvó állatok és a madarak is csiripelni kezdenek. Ezzel egy időben bennünk emberekben is megpezsdül a vér. A testünk fokozatosan átáll a téli jin állapotból a növekvő jang állapotába.
Fontos, hogy az átállás fokozatos legyen, mind étkezésben, mind öltözködésben – az alsó testtájakat még védjük meleg ruhákkal, a felső ruházaton könnyítsünk először, ahogy melegednek a napok.
Főzéskor egyre inkább használjunk a Májat megújító, a Máj-vért tápláló, a Máj csíjét megmozgató hozzávalókat, úgy mint:
• csípős ízű, frissítő hatású zöldségek pl. retek, karalábé, zsázsa
• friss zöldfűszerek, növényi hajtások: petrezselyem, saját nevelésű csírák,
mikrozöldek
• piros színű vér-tonikok: kínai datolya (jujuba), gojibogyó
• emellett a természetesen édes ízzel harmonizálhatjuk a Májat:
édesburgonyával, céklával, sárgarépával

Egyre hosszabbak a napok, a tavasz eleje elindítja a tavaszt, megkezdődik a gyógyulás. Egyre magasabb a hőmérséklet, egyre több a napsütés és csapadék. Most már nem kell olyan korán feküdni, és valószínűleg magunktól felébredünk, ahogy a nap felkel – könnyebben megy az ágyból kiugrás, mint a sötét téli napokon.
A test igényli is a több mozgást: reggel sétáljunk egy nagyot, hétvégeken menjünk kirándulni, mozogjunk minél többet a szabad levegőn – ez az immunrendszernek is jót tesz és a kedélyünknek is.

(forrás: Kicsi Vú 5 elem konyhája)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Judy Harmony

Copyright © 2016. All Rights Reserved.