egészség, gyógynövények, harmónia
Kategóriák

Kínai hernyógomba – Cordyceps

cordycepsA kínai hernyógomba (Cordyceps) Kína,  Nepál és Tibet hegyvidékeiben honos.  Magashegyi növény. Kína és Tibet 3000 m tengerszint feletti régióinak hideg,  havas és mocsaras területein tenyészik.

Különféle rovarok lárváinak teteméből nő ki, és a nyári napforduló idején gyűjtik be.
Nevének szó szerinti jelentése: „télen rovar, nyáron növény”.

Ismerete és használata Kínában 3000 évre tekint vissza. Az egyik leghatásosabb gyógynövénynek tartják az energiaszint és az általános életminőség javítására. A Cordyceps magában hordozza a túlélés információját, a gombának a teste tápanyagokban gazdag, specifikus biológiailag aktiv komponenseket tartalmaz. Egészséget erősítő, szervezetet tonizáló szerként használják.

A Cordyceps természetes antibiotikum, használható gyulladások ellen. Fékezi a kilökődési folyamatokat szervátültetés után. Az egyik legjobban becsült orvosilag alkalmazott gombafajta.
Akkor került a nyugati kutatók figyelmének középpontjába, mikor kínai sportolók az 1993-ban, Németországban megrendezett Szabadtéri Atlétikai Világbajnokságon kilenc világcsúcsot döntöttek meg. Mióta Ma edző bevallotta, hogy a kínai atlétikai válogatott rekordokat döntögető futóit ezzel etette, az elit atléták között a legkeresettebb táplálékkiegészítők közé került.
A Cordyceps 1200 éve a kínai nemzeti fitoterápiás gyógyszerészet hagyományos gyógyszere.

Hatásai:

– elősegíti az immunrendszer működését és a szervezet ellenálló képességét,

– akár 40%-kal növelheti a sejt szintű oxigén felvételt,

–  képes lehet a sejt szintű energiát (ATP/IP hányados) drámaian növelni (akár 55%-kal),

– képes lehet a rákos betegekben a tumor nagyságát csökkenteni. Kínai és Japán kutatók vizsgálták a rákos daganatokra gyakorolt jótékony hatásait. Egy kutatás során az 50 tüdőrákos beteg 46%-ában volt tapasztalható a tumor méretének csökkenése. Japán kutatók szerint  növeli az immunrendszer működését és ezáltal a szervezet ellenálló képességét a rákos sejtekkel szemben. Állításukat egérkísérletekkel bizonyították.

– javíthatja a szív működését, csökkenti a szívritmus zavarokat,

– segíthet a koleszterinszint normalizálásában. Négy tanulmány azt mutatta, hogy képes az összkoleszterin szintet 10-21%-kal, a trigliceridet 9-26%-kal csökkenteni, ugyanakkor a jó koleszterint (HDL-koleszterin) 27-30%-kal növelni.

– javíthatja a légzésfunkciót. Számos tanulmány igazolja, hogy képes csökkenteni több, a légzéssel összefüggő betegséget, mint pl. a krónikus bronhitisz, vagy az asztma.

– csökkenti a fáradtságot, növeli a fizikai teljesítőképességet, az ATP szintézist.

– védi szervezetünket a káros szabad gyökökkel szemben.

Judy Harmony

Copyright © 2016. All Rights Reserved.