egészség, gyógynövények, harmónia
Kategóriák

Cink

A cink a mikroelemek közé tartozik. Ezek az anyagok a szervezetben igen kis koncentrációban (<0,005 %) jelen lévő, többé-kevésbé ismert biológiai jelentőséggel rendelkező ásványi anyagok, melyekből a napi szükségletünk nem éri el a 100 mg-ot. Az egészséges emberi szervezetben általában 2-3 grammnyi található belőlük, melynek legnagyobb része (90 %-a) az izomzatban és a csontrendszerben koncentrálódik. Ezenkívül számottevő mennyiséget tartalmaz a haj, a szem, továbbá a bőr, a máj és a vesék.

Bár a cink szervezetünk valamennyi sejtjében jelen van, eloszlása nem egyenletes. Viszonylag állandó a koncentrációja az agyban, a szívben, a tüdőben és az izomzatban, míg a vérben, a csontban, a herében és a hajszálakban található mennyiségét a bevitt táplálék cinktartalma is befolyásolja.

A cink létfontosságú szerepet tölt be a vércukorszint-szabályozásban, ellenőrzi és szabályozza az anyagcsere-folyamatokat, több mint 120 metalloenzim szerkezeti elemeként részt vesz a nukleinsavak és a fehérjék szintézisében – ezáltal a növekedésben, sebgyógyulásban, valamint az inzulin térszerkezetének kialakításában. Megfelelő mennyiségű jelenléte az ízérzés megőrzéséhez éppúgy szükséges, mint a természetes növekedés, a nemi fejlődés és a szaporodás folyamataihoz.

Hiánya

Cinkhiány esetén csökken a szervezet ellenálló képessége, fokozott fáradékonyság lép fel, serdülőkorban pedig – különösen a reprodukciós szervekben – különböző fejlődési zavarokat okozhat. Felnőttekben a cinkhiány elhúzódó sebgyógyulást, csökkent étvágyat és romló szag- és ízérzékelést, hasmenést, valamint bőrgyulladást okozhat. Ismert a terhes és szoptató anyák fokozott cinkigénye is. A fehér folt jelentkezése a körmökön is cinkhiányra utal. Férfiak számára az egészséges nemi működéshez nélkülözhetetlen a cink pótlása.

Viszonylag keveseket érint, de meg kell említenünk, hogy az ólom- és kadmiumszennyezésnek kitett emberek számára különösen fontos a szervezet megfelelő cinkellátottsága, ugyanis ezáltal csökkenthető az említett fémek toxicitása.

A vegetáriánusoknak különösen ügyelniük kell a cink megfelelő mértékű pótlására, ugyanis ez a mikroelem egyike azon anyagoknak, melyekből a növények viszonylag keveset tartalmaznak. Az állati eredetű élelmiszerek összetétele ebből a szempontból jóval kedvezőbb, mint a tisztán növényi alapú étrend.

Miben található meg?

A cink elsősorban a táplálékkal jut a szervezetbe. Legnagyobb mennyiségben a marhahúsban, a sertéshúsban, a csirkemájban, a tenger gyümölcseiben (pl. osztriga, rák), a hüvelyesekben, a teljes kiőrlésű lisztből készült termékekben, a tökmagban, a mogyoróban, a tojásban, a gomolyában, a lencsében, a répában, a brokkoliban, a karfiolban és az olajos magvakban fordul elő. A cinkhiány elsősorban az alacsony kalóriájú étrenden lévőket, a vegetáriánusokat, a sok édességet fogyasztókat, a terhes nőket, az időseket és a gyermekeket veszélyezteti. A tápcsatornába került cink kb. 30–50 %-a szívódik fel, ám a felszívódást számos anyag befolyásolja. Negatív hatással vannak az élelmi rostok, kalcium, valamint a réz, pozitív hatással pedig a különböző aminosavak, fehérjék és kelátképzők.

Amennyiben cinkhiány lép fel, kiegyensúlyozott étrend mellett az étrend-kiegészítőkkel történő pótlás lehet a megoldás.

FIGYELMEZTETÉSEK

A cink túl magas és a túl alacsony szintje is kedvezőtlen hatással lehet szervezetünkre. Az étrend-kiegészítő alkalmazását megelőzően vegyük tekintetbe a mindennapi étrendünkben szereplő cink mennyiségét is, ellenőriztessük a cinkszintünket és konzultáljunk kezelőorvosunkkal. A túlzott mennyiségű, indokolatlan cinkbevitel nyomán például émelygés, gyomorfájás, étvágytalanság, fejfájás tünetei jelentkezhetnek.

Judy Harmony

Copyright © 2016. All Rights Reserved.