egészség, gyógynövények, harmónia
Kategóriák

Lázbérci víztározó

Upponyból, Bánhorvátiból vagy Dédestapolcsányból kiindulva érhetjük el a Lázbérci víztározót.

Az upponyi völgy festői sziklabércei, mészkőszirtjei közötti szurdokszerű völgyben terül el a mesterséges tó. A tárolóban összegyűjtött vizet a Bán és Csernely patakok táplálják és a megtisztított víz több százezer ember ivóvíz szükségletének ellátását biztosítja.

A Lázbérci víztároló a Bán patak völgyében létesült. Vízgyűjtő-területének nagysága 218 km2, a tó felülete 77 hektár. A tároló feltöltése során víz alá került a Dédestapolcsány – Bánhorváti közötti út egy jelentős szakasza. A közúti forgalom zavartalan biztosítása érdekében a tárolótól délre fekvő mellékvölgyben épült a jelenlegi út.

A tároló építése 1967. januárjában kezdődött és 1969. októberében fejeződött be. Feltöltése 1969. őszétől az előírt ütemezésnek megfelelően, fokozatosan történt.

A tárolható vízmennyiség a megengedett legmagasabb vízszintnél 6,2 millió m3. Átlagos vízmélysége – telt tároló esetén 7,5 méter, a legmélyebb helyen pedig 16,5 méter. A tárolt víz szennyeződésének megelőzése érdekében a tó és vízgyűjtője területén rendezési munkákat kellett végezni.

A tárolás lehetőségét biztosító völgyzárógát homogén földgát. Hosszúsága a gáttengelyben mérve 255 méter, magassága a völgyfenéken 19,3 méter, legnagyobb talpszélessége 126 méter, koronaszélessége 5 méter. A gátba beépített földmennyiség 270.000 m3.

Az új „tengerszem” az egész tájat megszépíti. A tó teljes feltöltésével a völgy természeti képe megváltozott. A tavat körülölelő erdő zöld színe rávetődik a tiszta víztükörre, és a tájat, enyhet adó hűs oázissá szelídíti. A nyári hőséget állandóan hűs fuvallat váltja fel, felüdülést nyújtva a kirándulók számára.

Judy Harmony

Copyright © 2016. All Rights Reserved.