egészség, gyógynövények, harmónia
Kategóriák

Zab

Manapság számos kutató foglalkozik a gabonák tanulmányozásával és az eredmények mindig rávilágítanak a gabonák szervezetünkre gyakorolt pozitív hatására. Értékes tápanyagaik miatt a bolygó legértékesebb növényeinek vannak számon tartva. Az egyik ilyen értékes gabonánk a zab, tápértéke jóval magasabb a többi gabonáknál. Őseink már régen felfedezték különleges gyógyító hatását, annak idején reuma és fájdalmak csillapítására használták igen nagy sikerrel, manapság azonban újra felfedeztük jelentőségét az egészséges életmód és táplálkozás számára.

A zab (Avena) a perjefélék (Poaceae) közé tartozó perjeformák (Pooideae) egyik nemzetsége mintegy ötven fajjal, amelyek közül Magyarországon mintegy másfél tucatnyi honos; olyan gabona, amit leginkább takarmánynak termesztenek.

A fajok többsége Ázsiában, kisebb hányada Európában (is) él; legtöbbjük a különféle gyepek növénytársulásaiban vesz részt. Termesztése alaposan megváltoztatta elterjedési területét; a közönséges abrakzab eredeti élőhelye ismeretlen. Az ókori civilizációkban nem termesztették (a latin avena szó nem zabot, hanem nádat jelentett); de a kelta és germán sírokban gyakran találtak zabot. Valószínűsítik, hogy egyes fajait a népvándorláskor Ázsiából jövő, lótenyésztő népek (avarok, magyarok stb.) hozhatták magukkal.

Felhasználása:

A zabkásaleves a legjobb eledel gyomorfekély és bélgyulladás esetében, kiváló táplálék lábadozó betegek számára és műtéti beavatkozások után, vesebetegek részére, vagy vércukorszint csökkenésére. A zabtea méregteleníti a tüdőt, a benne lévő szaponin felszakítja a lerakódott nyákot és nikotint a hörgőkről.

Egy finom kókuszos – csokis zabpelyhes keksz receptjét Itt találjuk.

A zab a szervezet számára fontos tápanyagokat és értékes vitaminokat tartalmaz, amik gyorsan látják el energiával, ezek közül megemlítjük a : lecitint, A, B1, B2, B6, B9, E, E1, és K Vitaminokat, fehérjéket, magas értékű növényi zsírt, niacint, biotint (H vitamint), panthoténsavat ( ami antistressz vitaminnak számít), kovasavat, szaponint, kálciumot, amely a csontozat erősítését szolgálja, vasat, foszfort, cinket, stresszhatásokat leküzdő ásványi anyagot, magnéziumot, jódot és fitoösztrogént, amely bizonyítottan rákmegelőző hatású. A benne lévő fehérjék, semmivel sem érnek kevesebbet az állati fehérjéknél – 100gramm zab 10gramm fehérjét tartalmaz.

Miért fogyasszunk zabot?

 • Fokozza a sportolók koordinációképességét, gyorsaságát, kitartását, és jó hatással van a szellemi teljesítőképességre is.
 • A zab gazdag kalcium forrás, így nem csak a lovak fogait és csontozatát erősíti, hanem a miénket is.
 • A zab inozitolt tartalmaz, ami segíti a vér koleszterin szintjének a csökkenését.
 • Magas rosttartalma könnyíti az emésztést.
 • Alacsony a glikémiás indexe és zsírtartalma segíti stabilizálni a vércukor szintet. Az orvosok az inzulin feltalálása előtt a cukorbetegeknél a zab vércukorszint-csökkentő hatását használták ki és zabkúrát írtak ki a páciensek részére.
 • A zab nagymértékben tartalmaz B komplex Vitamint és egy hangulatjavító hatású pszichotróp anyagot, ami miatt kiváló antidepresszánsnak van kinyilvánítva.
 • A zab segít a testsúlycsökkentésben, ezért fogyókúrázók részére kimondottan ajánlott.
 • A zab segít a szív és érrendszeri betegségek megelőzésében.
 • Sejtregeneráló hatása miatt gyorsítja a sebgyógyulást.
 • A zab ballasztanyagainak további jótékony hatása, hogy csökkentik a vastagbélrák kialakulásának kocáazatát.
 • Fogyasztásával helyreáll a gyomor és bélrendszerünk működése.

A zab tápanyagtartalma 100 g zabpehelyben:

Kalória: 379 g

CH: 69 g

Rost (a CH-ban): 10 g

Fehérje: 13 g

Zsír: 7 g

Akár egy komplex étkezést is ki lehet vele váltani, mivel hosszú ideig tartja a jóllakottság érzetet. Ezért nagyszerű szénhidrátforrás reggel, valamint edzés előtt 1-1,5 órával fogyasztva.

A gyógyító kínai konyha alapján a zab hatásai:

 • erősít, táplál, serkenti a növekedést,
 • erősíti az izmokat, az inakat, az idegeket
 • melegítő hatású, a legjangabb gabona, serkenti a pajzsmirigy működését
 • táplálja a Vese tüzét

 

Judy Harmony

Copyright © 2016. All Rights Reserved.