egészség, gyógynövények, harmónia
Kategóriák

Fülakupunktúrás addiktológia

fülakupMár az egyiptomiak is alkalmazták, a fülük bizonyos pontjainak ingerlésével enyhítették a fájdalmaikat. Európában a népi gyógyászatban az 1700-as évektől több betegséget gyógyítottak a fül bizonyos pontjainak kiégetésével.
Paul Nogier francia neurológus elmélete szerint, ha egy kifejlett embriót rajzolunk a külső fülre fejjel lefelé állítva, akkor egy olyan térképet kapunk, ahol a testünk minden része reprezentálódik. Ha a test bizonyos zónája elvesztette a maga élettani egyensúlyát, akkor aktív, érzékeny, fájdalmas lesz a fülkagylóban a megfelelő projekciós pont.
A HKO a fülkagylót a fő csatornák találkozási helyének tekinti és e találkozás révén van kapcsolat a külső fül és a belső szervek között.
A fülakupunktúrás terápia lényege, hogy a fájdalmas pontokat mechanikusan stimuláljuk.

A NADA-protokoll szerinti öt pont:

Shen-men = Lélek kapuja = Szellem kapuja

Nogier a „nagy tonizáló pontnak” nevezte. Paraszimpatikus pont, a vegetatív idegrendszer egyensúlyát teremti meg a szimpatikus ponttal együtt.

Hatásai:

Nyugtató hatású, megnyugtatja az elmét, csökkenti a fájdalmat, a szorongást. Megszünteti az álmatlanságot. A lázat és a gyulladást csökkenti. Csillapítja a köhögést, az influenza tüneteit, az emésztőrendszeri panaszokat enyhíti, csökkenti a vérnyomást, idegi eredetű problémákon is segít. Viszketésnél megnyugtató hatású, bőrgyulladás, ekcéma, csalánkiütés esetén is ajánlott.

Szimpatikus pont

A vegetatív idegrendszer egyensúlyát teremti meg a paraszimpatikus hatású (Shen-men) ponttal együtt.

Hatásai:

A szervi és izomrendszeri fájdalmakat csökkenti (fájdalomcsillapító), simaizom lazító hatású (epehólyaggörcs, vesegörcs, bélgörcs, gyomorgörcs, zsigeri fájdalmak, érgyulladás, vénák, erek szűkülete), angina pectoris, asztma. A magas és alacsony vérnyomást szabályozza.

Vese pont

A vese kormányozza a víz anyagcserét: a fölösleges folyadékot eltávolítja, a szükséges víz megőrzését irányítja.

A pont kezelésének javallatai:

Méregtelenítés: a vese jó működés esetén megszűri a vért, kiválasztja belőle a bomlástermékeket. Fülzúgás, hajhullás, csontritkulás megelőzése, agyműködést is javítja (koncentráció fejlesztés). A vese működését a félelem gyengíti.

Máj pont

A máj a szervezetbe kívülről bejutó, valamint a szervezetben az anyagcsere-folyamatok közben keletkező mérgező termékeket kémiai átalakítással, leépítéssel hatástalanítja: Méregtelenít. A májat a düh, a harag, az agresszió gyengíti.

A pont kezelésének javallatai:

Májbetegségek: akut és krónikus májgyulladás, sárgaság, cirrózis. Ellenőrzi – szabályozza az izmok, inak, szalagok aktivitását, ebből adódóan az izomremegést, a rángásokat csökkenti, illetve megszünteti a has- és bélfelfújódást, a vér összetételének zavarait, a magas vérnyomást, az epekő, epehólyag-gyulladást, a dühöt, a haragot.

Tüdő pont

A rövidtávú méregtelenítésben igen fontos, mert a tüdő a belélegzett levegő lejutását szabályozza a veséig, ezzel hozzájárul a víz rendes anyagcseréjéhez: kevés vizelés, nehéz vizelés, vizenyők stb.

A pont kezelésének javallatai:

Légzőszervi megbetegedések: asztma, TBC. Köhögés, influenza, melléküreg-gyulladások. A bőr és a tüdő egysége révén szabályozza a verejtékmirigyeket, az éjszakai izzadást csökkenti. Keringési zavarokkal összefüggő vizenyők, bőrbetegségek, szorongásoldás, gyász és szomorúság csökkentése, orr betegségeinél.

Forrás: Dr. Széchenyi István: Fülakupunkúrás addiktológia

Judy Harmony

Copyright © 2016. All Rights Reserved.