egészség, gyógynövények, harmónia
Kategóriák

Banán

A banánt leginkább ízéért, állagáért fogyasztjuk, valamint azért, mert telítettségérzést ad. Azt azonban kevesen tudják, hogy a többi gyümölcshöz hasonlóan a banán is rendkívül tápláló és egészséges, és óriási előnye, hogy egész évben hozzájuthatunk.

A banán egészségügyi előnyei:

 1.    Mivel igen kalóriadús, a nap bármely szakában fogyasztva energiával tölt el minket.

2.    A banán a legmegfelelőbb gyümölcs, ha egyszerű, de tápláló élelemre van szükség bizonyos helyzetekben, például extrém súlyvesztés vagy magas láz esetén.

3.    A banán káliumban és magnéziumban gazdag, ami jótékony hatással van a vérnyomásunkra és a szívünkre.

4.    Káliumtartalma a csontjainkat is védi.

5.    A banán segít ellensúlyozni a vizeletürítéssel járó kálciumveszteséget, ami akkor fordul elő, ha a vizelet kálium-ion szintje megnő.

6.    A banánnak antacid-hatása van, ezáltal megvéd a gyomorfekélytől.

7.    A banán stimulálja a sejtburjánzást, ezáltal megvastagítja a gyomor nyálkahártyáját és megvéd a gyomorsavtól.

8.     Hasmenés következtében a szervezet könnyen dehidratálódik. A banán segít visszaállítani az így elvesztett káliumot.

9.    A banán gazdag a pektin nevű, vízben oldódó rostban is, ezáltal jótékony hatással van az emésztésünkre és könnyít a székrekedésen.

10.  A gyümölcs fruktooligoszacharidot is tartalmaz, amely probiotikumként a jótékony baktériumokat szaporítja, a káros baktériumoktól pedig megvéd.

11.  A fruktooligoszacharidok egy emésztőenzim termelését is segítik, így javítják a tápanyagfelszívódást.

12.  A banánban rövid láncú zsíros savak is vannak, amik tovább javítják a tápanyagfelszívódást.

13.  A banán kiváló karotionid-forrás, ami egy antioxidáns, mely védelmet nyújt a krónikus fertőzésekkel szemben.

14.  A banánnak nyugtató hatása is van. Triptofán nevű összetevőjének köszönhetően javítja a kedélyünket.

15.  Végül a banán a legideálisabb harapnivaló egy fárasztó nap után. Cukortartalma hamar normalizálja a vércukorszintünket és energiával tölt el. A banánt fogyaszthatjuk magában, salátaként, egészséges italként vagy főzelék összetevőjeként, minden korosztály számára ideális táplálék.

(forrás: WEBBeteg.hu)

Az 5 elem konyha alapján a banán hűti a belső hőséget és nedvesít, különösen a Tüdőre és a Vastagbélre hat.

Judy Harmony

Copyright © 2016. All Rights Reserved.