egészség, gyógynövények, harmónia
Kategóriák

Tiszta és Fényes Ideje (Qingming) (kezdete április 4-6.)

A qingming (清明) a 24 évszakjelölő közül sorrendben az ötödik szoláris periódus. A kínai elnevezés magyar fordítása: „tiszta és fényes”. A qing szó azt jelenti, hogy „tiszta”. Az elnevezés második tagja, a ming magyarul annyit tesz: „fényes”. Magyarul lehetne akár „tiszta fényesség” is a neve, de a „ragyogás” sem rossz.
Az ötödik szoláris periódus akkor kezdődik, amikor a nap az égi hosszúság 15. fokára ér, ami a Gergely-naptár szerinti április 4-e körüli időpontot jelent. A qingming szoláris periódus vége általában április 20-ra esik, akkor a nap az égi hosszúság 30. fokát éri el.
A történészek szerint egyébként a mezőgazdasági munkákon túl a természetjárás, a frissen kizöldült erdőkbe, mezőkre, hegyekbe tett séta hagyománya is igen régi Kínában, már a Tang-dinasztia (618-907) idején is szokásban volt. Ide kapcsolódik egy másik híres kínai hagyományos tevékenység, a qingming idején történő papírsárkány-eregetés. Ez a szokás is a melegebb idővel és a kitisztult, kék éggel hozható kapcsolatba. A kínaiak úgy tartják, hogy a papírsárkány szabadon eresztése szerencsét hoz, és például megelőzi a betegségek kialakulását.
A kínai szoláris naptár 24 szakaszra osztja fel az évet. Ezeket a szakaszokat évszakjelzőknek vagy szoláris periódusoknak is lehet magyarítani, de a lényeg az, hogy máig nagy szerepük van az év során végzett paraszti munkák beosztásában, de hasonlóan fontosak a városi ember számára is, mégpedig az egészséges életmód kialakítása miatt.

A növényzet életerős,  minden tisztának és derűsnek látszik.
A tiszta fényesség idején emelkedik a hőmérséklet, jól áramlik a levegő, szépen süt a nap – ez az az idő, amikor egyértelműen érezzük: megérkezett a tavasz.
A tiszta fényesség azt üzeni: „jobb a mozgás, mint az ülés”, és itt a kirándulás ideje.
Testi szinten most olyan tünetek, diszharmóniák jelentkezhetnek, melyeket a vér-hiány és a felszálló Máj-jang okoz: allergia, kivörösödött, száraz, viszkető szemek, fejfájás, szédülés, fülzúgás… A tünetek is leképezik a tavaszi energiák felszálló irányát. A háziszerek pedig, amiket bevethetünk tavasszal épp ezt a feltörő jangot süllyesztik, ezáltal tisztítják, hűtik a fejet és a szemeket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Judy Harmony

Copyright © 2016. All Rights Reserved.