egészség, gyógynövények, harmónia
Kategóriák

Tai Chi

A Tai Chi meditációs, relaxációs mozgás és harcművészet. Lassú, kecses, könnyed mozdulatformából álló mozgásokon alapul. A lágy, finoman megformált, hullámszerű mozdulatok méltóságteljes nyugalmat és harmóniát sugároznak magukból – ez a harmónia ül ki a gyakorló arcára, ez költözik a tekintetébe is.
A Tai Chi bármikor elkezdhető, és alighogy elkezdi valaki, szinte azonnal érződik a hatása is: először az illető testét, majd a lelkét is „rendezi”.
A Tai Chi-t nevezik a ,,harmóniában létezés művészetének is”. Az alapok elsajátítása után mondhatnánk, hogy minden ember a saját Taj Chi-ját kezdi formálni, hiszen a legfontosabb eleme éppen az, hogyan kerül valaki valódi, élő kapcsolatba saját legbensőbb énjével, hogyan találja meg saját egyensúlyát, testi nyugalmát, lelki békéjét. A nyugati civilizációban felnőtt embernek nem egyértelmű a test-lélek-tudat hármas egysége: mi ezt valamikor a gyerekkorunkban elvesztjük, annál nagyobb érték, ha a Tai Chi gyakorlása közben rátalálunk erre a belső harmóniára.
A kedvező változás először a testen jelentkezik: a lassú mozgás, a mély légzés, az energiafeltöltődés során, a gyakorlás által gyógyulnak a diszharmóniák, egyenes testtartás, gömbölyű izomformák alakulnak ki, a görcsös izmok ellazulnak, az egyensúlyérzék erősödik. Nyugodtabb, harmonikusabb mozgás alakul ki: a lassúbb, átélt mozdulatsorok segítenek levetkőzni az évek során rárakódott sémákat, indulati töltéseket, amelyek az izmokba voltak kódolva. Mozgásszervi panaszok, gerincbántalmak, derékfájdalmak, csípőproblémák esetén is látványos javulást hoz.
Nemcsak a test, hanem a lélek is gyógyul: a gyakorlatok olyan fokú koncentrációt igényelnek, ami szinte elmossa a napi stresszt, a fejfájást, sőt oldja a régebbi fóbiákat, szorongásokat, görcsöket is. A résztvevő közvetlenebb, derűsebb, toleránsabb, szabadabb lesz.
A Tai Chi élettani hatásai:
– Javítja a vérkeringést
– Kíméletesen dolgoztatja meg az izmokat
– Segít megóvni, helyreállítani az ízületek egészségét
– Stresszoldó, nyugtató hatású
– Rendszeres gyakorlás növeli az energia szintet
– A Tai Chi egyesíti a meditációt és a mozgást. Erősíti a belső életenergiát – a chi-t – és helyreállítja a jin és jang egyensúlyát.
– Biztosítja a test és a lélek egyensúlyát

Kinek ajánlott a Tai Chi ?

– Kortól és nemtől függetlenül bárki elkezdheti a gyakorlást
– Terápiás célra is kitűnően használható
Különösen ajánlott mozgásszegény életet élőknek. Kíméletesen edzi szervezetünket.

Judy Harmony

Copyright © 2016. All Rights Reserved.