egészség, gyógynövények, harmónia
Kategóriák

Nyelv állapotfelmérés 1. rész

A nyelv azért lehet tükre a szervezet állapotának, mert sok szervvel tart fenn „közvetlen összeköttetést”, szoros kapcsolatban a Szív-meridiánnal, de a nyelvgyökben végződik a lép- és vese-meridián is, a máj meridiánja is ágakat ad hozzá. A nyelv nagyon érzékeny a változásokra. A nyelv a szív palántája, csírája – ha a mag jó, a palántája is egészséges. Reggel fogmosás előtt vizsgáljuk, vagy nappal minimum egy órával az étkezés után, mert az étel befolyásolja a nyelv állapotát.

A nyelv színe

Az Öt Elem Tana szerinti értelmezés szerint a nyelv egészének színe általánosságban mutathatja az egyes energiarendszerek megbetegedését. A vörös a Szív és a Vékonybél, a fehér a Tüdő és Vastagbél, a zöldes a Máj és az Epehólyag, a sárga a Lép-hasnyálmirigy és a Gyomor, a feketés a Vese vagy a Hólyag kóros állapotára utalhat.

Halvány, fehér, ragadós nyelv: a Ragadós jel Nedvesség jelenlétére utal. A Nedvesség Hideg (Yin) jel. A fehér és a halvány is Hideg-jelek. Ilyen nyelv mellett lassú pulzus várható. Gyors pulzus Meleget, lassú pulzus Hideget jelent.

Vörös nyelv: hogy hol piros, az mutatja, hogy melyik szervben van a Hő, és hogy mennyire vörös, azt, hogy mennyire Yang.

Sötéspiros nyelv: valamilyenfajta pangást jelez, mely lehet toxikus állapot jele. Pl. lázas, járványos betegségeknél találkozhatunk ilyennel. A járvány megtámadja a védekező és a táplálkozási rendszert.

A nyelv hegye piros: Szív jele, a Szí tüze túlságosan sok, pl. akkor, ha valaki nagyon fáradt.

A nyelv oldala piros: Forróságot jelez a Májban és az Epében.

A nyelv testének vizsgálata

Ha duzzadt: Qi vagy Yang hiány, Lép Yang hiány. Qi vagy Yang blokk, mint egy gát, amiben felhalmozódik a víz.

Ha vékony: Lép Qi vagy Yin hiány. Laza széklet, fáradság, puffadás. Mindez Forróság a Májban-t okoz – fejfájás, ingerlékenység, látás problémák.

Nedves nyelv: Hideg-jel.

Száraz nyelv: Forróság.

Ha száraz, mint egy korhadt fa, vagy vörös és repedéses: kevés a Folyadék, a Yin. Ilyenkor sok a Forróság, ami tönkreteszi a Yin-t a szervezetben. A testnedvek kimerülése Többlet Meleg következtében, vagy a Yin-Hiányos Tűz fellángolása miatt.

Pontozott nyelv, mintha pöttyös lenne: Xue (Vér) Pangás.

Merev, remegő nyelv: Máj Yin Hiány miatt felszálló Máj Yang, hosszan tartó betegségben Qi és Yin Hiány.

Nagy, petyhüdt (sápadt, fogbenyomatok a nyelv szélén): Qi és Yang Hiány, nyálkás nedvesség felhalmozása a belsőben. Ez arra utal, hogy gyenge az emésztés felszívó hatása.

Repedések, árkok: repedezett, árkolt: a testnedvek kimerülése többlet meleg következtében, a Vese Esszencia hiány, a Yin Hiányos Hő fellángolása.

A nyelv közepén végigfutó vonal: Arra utal, hogy érzelmeket tartunk vissza a gerincoszlop mentén. Ha e vonal görbe, az jelezheti a gerinc ferdeségét.

(forrás: a Magyar Taoista Egyház naptára)

Judy Harmony

Copyright © 2016. All Rights Reserved.