egészség, gyógynövények, harmónia
Kategóriák

Erdei málna (Rubus idaeus)

gyorgytea_erdei-málna_oGyógyhatásai

Kellemes ízű, vízhajtó hatású gyógytea készíthető belőle. Számos bajra hoz enyhülést, például bélgörcsökre, gyomorfekélyre. Enyhíti a hányingert, segíti az emésztést. Összehúzó hatású, hasmenés esetén is ihatjuk a teáját.

Gyereknek adhatjuk hasfájásra. Torokfájásnál gargarizálásra, afta, fogínyvérzés esetén szájöblögetésre használjuk.

Tonizáló hatása van a miometriumra (a méh simaizomzatára) így erősíti a tolófájásokat, megkönnyíti a szülést. A fájdalmas menstruációt enyhíti. Fehér folyásra irrigálni kell vele.

Immunrendszer erősítő és lázcsillapító tulajdonsága is van. Külsőleg bőrfertőzésekre, szembántalmakra használhatjuk.

Felhasználása

A levelekből forrázatot készítünk. Termesztett változatával ellentétben az erdei málnalevélből kitűnő gyógyteát lehet készíteni. Legjobb éhgyomorra, ekkor szívódnak fel belőle legjobban a hatóanyagok.
Idült vastagbélgyulladásnál napi egy csészével kell inni, amíg a gyulladás el nem múlik. Köszvény ellen is napi egy csészével szükséges, csökkenti a húgysavat. Nátha, láz esetén az erdei málnalevél tea csökkenti a kellemetlen tüneteket. Enyhíti a görcsös menzeszt, erősíti a méhfalat, ezért vetélés kivédésére is használatos.

Mivel a méhizom működését szabályozza, a pete megtapadása után 12 hétig, és szülés előtt és után 2-3 hétig is ajánlatos inni napi egy csészével belőle. Erősíti a fogakat, a körmöt, a csontokat, védi a bőrt. Pattanások elmulasztására is használják, ilyenkor a napi egy csésze teaivás mellett a bőrt külsőleg is kell mosogatni a teájával.

Élénkítő, frissítő hatása miatt mindennapi fogyasztásra is ajánlott. Gyerekek ötéves kortól ihatják fél adagban, azaz csapott teáskanálnyi teafűből 2,5 dl forró vízzel készítve.

Botanikai leírás

Az egész északi féltekén honos, 1-2 méter magasra megnövő cserje, szárát apró szőrök borítják. Nem szereti a mediterrán vidéket és a hideg síkságokat sem, a sziklás, erdős területeken érzi jól magát. Gyümölcséért termesztik is, készül belőle lekvár, szörp, pálinka. A híres osztrák linzertorta is málnalekvárral van töltve. Fehér virága május-júliusban nyílik, termése július végére fejlődik ki.

A Rubus nemzetségnév a latin ruber szóból ered, jelentés vörös, amely a termés levének vörös színére utal. A málna honos Európában, Ázsia mérsékelt égövi részein, elterjedt Észak-Amerikában. A rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik.Összetett levele 5, ritkábban 7 levélkéből áll, amelyek felszíne ráncos, a levélkék fonáka fehéren molyhos. Fürtvirágzatában a virágok fehér színűek, bókolók. Nemesített, termesztett fajtái adják a közismert gyümölcsöt.

Gyűjtése

Gyógyhatása levelének van. Csak a vadon termő málna levele értékes, csak az gyógynövény. Májustól szeptemberig (Rubi idaei folium) gyűjtjük. 4-5 kg friss levélből lesz 1 kg száraz drog.

Hatóanyaga

Többek között cserzőanyagot, flavonoidokat, tannint, polipeptideket, A-B-C-D-és E- vitaminokat, vasat, kalciumot, foszfort és magnéziumot tartalmaz. C-vitamin tartalma különösen jelentős.

Története

Dioszkoridész a növény latin nevét (Idaeus) a krétai Ida hegytől eredezteti, ahol Zeusz gyerekkorát töltötte.

A rontás alatt álló csordát át kell hajtani a málnabokorban, tartják Nagy Britanniában. Németországban a halottas házban málnaágakat szórnak a földre, hogy a halott lelke hamar megnyugvást találjon. Molière idejében azt tartották, gyógyítja a gyomorfájást. Kínában a májat gyógyítják vele, valamint a női nemi szervek stimulálására, a menstruáció szabályozására és a szülés megkönnyítésére használják. Az Egyesült Államokban a mai gyógyfüvesek egy csipet Cayenne borssal a kéz és a láb vérkeringésének javítására, gyömbérrel együtt pedig hányinger ellen használják.

(forrás: Lopes-Szabó Zsuzsa: A bükki füvesember nyomában)

Judy Harmony

Copyright © 2016. All Rights Reserved.