egészség, gyógynövények, harmónia
Kategóriák

A Fém elem

A Fém, a földben képződő érc a formavétel, a sűrűsödés, a koncentráció, a befelé fordulás fázisa, mely hűvösséget, szárazságot áraszt magából, és jellemző rá a tisztaság.

Égtája a nyugat, a napszakok közül pedig a napnyugta, az este tartozik hozzá, amikor a nappal lassan véget ér. Az évszakok közül az ősz, a hanyatlás, az emberéletben az alkony, az időskor, a töpörödés, és a bölcsesség ideje. Klimatikus energiája a szárazság, amikor a természetben a levelek elszáradnak, lehullanak. A betakarítás után a Természet mindent lecsupaszít. Ebben az évszakban a Természet elengedi az elmúlt év terméseit. Az ősz jelzi a növekedés időszakának a lezárulását, a befelé fordulást, a kifelé irányuló energiák visszahúzódását.

A fémhez tartozó érzelem a szomorúság, a bánat, a melankólia, a búcsú a nyártól, a nappaltól, tehát ez a visszahúzódás időszaka.

A Fém elem Yin szerve, a “legtisztább” szervünk a tüdő, és Yang párja a vastagbél. (Azért nevezi a keleti orvoslás a legtisztábbnak a tüdőt, mert ő fogadja be és osztja szét a szervezetben a levegőt, az égi energiát, mely a legtisztább energia. A kínaiak számára a levegő nem pusztán anyag, hanem az a közeg, mely az energiát szállítja, közvetíti a szervezet számára.)

A tüdő tisztítja a folyadékok útját, mert a vese felé irányítja a vizeletet, a szív felé a vért, a bőr felé az izzadságot. A tüdő uralja a bőrt.

A tüdő a külvilággal a kapcsolatot az orron keresztül tartja. Minden, ami az orrba nyílik, a felső légutak, a mandulák, arcüreg, homloküreg a tüdő irányítása alatt állnak. Minden betegség, ami az orrot érinti, például nátha, orrviszketés, arcüreggyulladás, orrvérzés, a tüdő energia zavarára utal.

A Fém elem színe a fehér a HKO szerint, de a nyugati szemlélet is úgy tartja, hogyha az arc bőre nagyon fehér vagy sápadt, az a tüdő működési zavarainak, elégtelen működésének, fulladásos tüneteknek a jele. Ha már a bőrről esett szó, akkor azt lehet elmondani még róla, hogy ugyanúgy lélegzik, mint a tüdő. A kínaiak a bőrt a salakanyagok kiválasztásának folyamatával is összefüggésbe hozzák. Ugyanígy Japánban is már ősidők óta úgy tartják, hogy a bőr kivetíti magán a belső szervek állapotára utaló jegyeket: ha a szervek valamelyike gyengélkedik, az a bőrön is észlelhető valahol.
A Fém elemhez kapcsolódik a test minden részének nyálkája; az alacsony nyálkaszint a szervezet túlhevülését jelzi, és ez a bőr felszínének kiszáradásában is megmutatkozik. A túl bőséges nyálkaállomány arra utal, hogy kiegyensúlyozatlanság lépett fel a tüdőben.

A tüdőnek az a fő feladata, hogy ellássa a szervezetet oxigénnel, az elhasznált levegő méreganyagait pedig a kilégzések révén eltávolítja a szervezetből. Ahogy környezetünk állapota romlik évről évre, úgy romlanak tüdőnk működésének feltételei is. Amit belélegzéssel magunkba szívunk, az minden szervünkbe, vérünkön keresztül minden sejtünkbe eljut, és ha ez mérgező, akkor mindenhol mérgez. A tüdőre belső környezetünk is jelentős hatással van; nemcsak a szennyezett levegő, de a sok stressz is gyengíti a tüdő működését, ezzel együtt pedig az immunrendszerünk is gyengül (allergiás tünetek jelentkezhetnek, mint a szénanátha vagy az asztma).
Ha a tüdő energiája gyenge, védekezőképességünk csökken, jobban fenyeget a fertőzés veszélye. A légzésről is kell egy pár szót ejtenünk, mert a légzés a táplálkozás mellett a szervezet fő energiaforrása. Olyan magától értetődő folyamat, gyakran nem is törődünk vele; pedig a felületes légzés vagy a sokfajta légzési nehézség miatt szervezetünk eltunyul, méreganyagok halmozódnak fel benne, és az öngyógyító folyamat akadályokba ütközik. Ellenben, ha megtanuljuk a mély és teljes légzés technikáját, az életerőt ad, megnő az életkedvünk is, és minden egyes sejtünk megfelelő oxigénellátásban fog részesülni.

A tüdő szabályozza a csípős ízek és az erős fűszerek iránti igényünket.

A  HKO a hosszú ideig tartó bánatot és szomorúságot a tüdővel látja összefüggésben. Ahogy a széndioxidot és az egyéb méreganyagokat a tüdő kilégzéssel kibocsátja a testből, ugyanígy nem szabad, hogy bennünk rekedjenek az érzelmek, a bánat, a szomorúság. Ha így történik, ténylegesen megbetegedhet a testünk. A tüdő hozza be szervezetünkbe a “mennyei csi-t”, amely inspirációt hoz az életünkbe.  Ha az energiaáramlás gyenge, elfog bennünket az apátia, az életuntság, inspiráció híján nem látjuk értelmét az életünknek.

A túlzott szomorúság testhelyzete az összegörnyedt vállak, beesett mellkas. Ez a testhelyzet meggátolja a tüdőt feladata végrehajtásában, és ez betegséghez vezethet. De fordítva is igaz. A tüdőbetegek testtartása görnyedt. Nem véletlenül mondja a magyar nyelv a szomorú emberre, hogy „lóg az orra”.
Összefoglalva az egyensúlyvesztés fizikai és érzelmi tünetei: légzési nehézségek, asztma, légszomj, köhögés, torokproblémák, pikkelysömör, ekcéma, bőrszárazság, orrproblémák, túl sok vagy túl kevés verítékezés, a nyálka hiánya vagy túltengése a szervezetben, rossz szaglóérzék, szomorúság, képtelenség a lazaságra, apátia és unalom, melankólia, pesszimizmus, zárkózott és távolságtartó viselkedés.

A Fém elem Yang szerve a vastagbél, a has alsó részében elhelyezkedő, mintegy másfél méter hosszú izomcső, az emésztőrendszer utolsó szakaszát képezi. Elsődleges feladata, hogy eltávolítsa az emésztés során keletkezett mellékterméket. A Vastagbélnek az a szerepe, hogy kiürítse testünkből azt, amire már nincs szüksége vagy ami mérgező lenne számunkra. Gondoljunk csak bele, naponta mennyi „szemét” hat a testünkre, de ezen felül elménkre és szellemünkre is. Nemcsak a testünkből kell kiürítenünk a nemkívánatos anyagokat, de elménknek is ki kell takarítania a szellemi hulladékokat, különben elménk mérgezett lesz és megreked. Képtelen lesz megtapasztalni a környezetben fellelhető tisztaságot, szépséget és szeretetet. Ha a Vastagbél jól működik, az azt jelzi, hogy jól tudjuk kiüríteni az összes szellemi szemetet is.
Ha a vastagbél kiegyensúlyozatlan, nagy eséllyel felszaporodnak a méreganyagok a szervezetben. A bőr eldurvulhat, és szerte az egész szervezetben fájdalmak jelentkezhetnek. További fizikai tünet a székrekedés, a hasmenés, a túlzott bélgázképződés, az alhasi fájdalom. A vastagbél renyheségére utaló jelek lehetnek a hasi ernyedtség, a rossz szagú lehellet, az aranyér és az emlékezőképesség megromlása is.

A vastagbél rossz működésének kicsinyeskedés, szüntelen elégedetlenség és rosszhiszeműség lehet a következménye. Megeshet, hogy senkit és semmit nem tudunk igazán értékelni. Ez pedig odáig fajulhat, hogy fontos emberi kapcsolataink szakadhatnak meg emiatt. A nyugalom és az inspiráció, a spontaneitás és az üdeség helyett szomorúság és makacsság lesz úrrá rajtunk. Az elengedés hiánya elszigeteltséghez és negativitáshoz vezethet. Mindennek a sötét oldalát látjuk, és csak azt vesszük észre, ami nehezen megy.

Judy Harmony

Copyright © 2016. All Rights Reserved.