egészség, gyógynövények, harmónia
Kategóriák

Fehér akác

Fehér akác - Bükkszentkereszt

Az akácfáról leginkább az akácméz jut eszünkbe, pedig a májusban nyíló hófehér virága értékes gyógynövény is.

Az akácméz az egyik legvilágosabb mézfajta, egyben a legkényesebb is. Külsőleg enyhe égési sebekre, belsőleg székrekedés esetén fogyaszthatjuk. A méz önmagában is gyógyító hatású, köhögéscsillapító teánkba minden esetben tegyünk akácmézet.

Története

IV. Henrik udvari kertésze, Jean Robin számára egy tengerész hozta be magjait az Appalache-hegység indiánjaitól. Innen a fa latin neve: Robinia pseudoacacia. A kertész el is ültette a Notre-Dame katedrális mellett a magot, amiből nagy csodálkozásra vékony levelű és illatos, hófehér virágú fa sarjadt. Innen terjedt el előbb Franciaországban, majd Európában.

Hatóanyaga

Az akác hatóanyagai (robinin, akaciin, illóolaj) a virágban találhatóak.

Nem szabad a szárát és a kérgét felhasználni, mert az akácfa minden részében mérgező fehérjéket tartalmaz. A mérgezés veszélye akkor is fennáll, ha valaki megeszi a friss virágokat a virágszárral együtt.

Gyógyhatásai

Teája jó köhögéscsillapító, enyhe vízhajtó és hashajtóként is alkalmazható. Mivel igen aromás, ízjavítónak is keverhetjük más teákba. A kozmetikai ipar szintén előszeretettel használja. Az akác virágából készült forrázat ezen kívül kiváló nyálkaoldó, görcsoldó, nyugtató, tonizáló. Gyomor- és nyombélfekélynél az orbáncfűvel felváltva kell használni. Kúraszerűen naponta egy csészével csak addig kell inni, amíg az adott probléma nem szűnik. A szervezetet emlékeztetve a védekezésre a továbbiakban heti vagy kétheti egy csésze is elegendő. Legfontosabb tulajdonsága, hogy csökkenti a gyomorsav termelést, ezért eredményesen használható reflux betegségre.

Elkészítés

Egy csapott evőkanál (3 g) teafüvet 2,5 dl vízzel forrázzunk le, 15 perc után szűrjük le. Ne használjunk fémszűrőt.

Nekem az egyik kedvenc teám, gyomorégésre szoktam alkalmazni és élvezeti teaként is.

Judy Harmony

Copyright © 2016. All Rights Reserved.