Árpa, a nyár gabonája
Az árpa eleink idején a leggyakrabban fogyasztott gabonafélék közé tartozott, ma viszont elsősorban a vegetáriánus és a reformkonyha kedvelt alapanyaga. Egészségre gyakorolt pozitív hatásai kiemelkedők, nyáron hűti a szervezetet.
Világszerte használják
Napjainkban az árpaliszt fő eledel a szibériai vidékeken, de gyakran fogyasztják Norvégiában, Skóciában és Írországban is. Észak-Afrikában kuszkusz (árpatöret) is készül belőle. Tibet nemzeti eledelét, a campát (jakvajban pirított árpatöret) is árpalisztből főzik, ez leginkább a császármorzsához hasonlítható.
Termesztése
Az árpa a hűvösebb, csapadékosabb vidéket kedveli, őszi és tavaszi vetése is van. Fajtái a kétsoros, a négysoros és a hatsoros árpa. Az európai havasokban 1000, a Himaláján egészen 4300 méterig fellelhető.
Az 5 elemes konyha szerint az árpa:
Íz: édes, sós
Termikus hatás: kicsit hűt
Meridiánvonatkozás: Lép, Gyomor, Húgyhólyag, Vese
Hatása:
- táplálja a csít és a jint (a Lép, a Gyomor és a Vese csíjét)
- hűti a nagy belső meleget
- nedvesíti a Szárazságot
- oldja a pangást a középső melegítőben (az emésztőrendszeri blokádokat)
- lázcsillapító, gyulladásgátló
- vízhajtó, méregtelenítő
- kivezeti a Nedves-Hőséget
Mikor ajánlott?
- gyenge kötőszövet
- székrekedésre való hajlam
- teltségérzet, ételpangás, emésztési zavarok (pl. kisgyerekeknél)
- vese- és húgyhólyaggyulladás (a vizelet nehezen ürül, sötét színű)
- belső nyugtalanság, hőségérzet, hőhullámok
- szájszárazság, szomjúság, mely délutánra fokozódik
- a Gyomor száraz állapotában, száraz nyálkahártyák esetén
- ödémák, vizesedés
Megjegyzés:
Belső hideg esetén főzés előtt meg kell szárazon pirítani és néhány szeletke friss gyömbért a főzővizébe dobni.
Tipp:
Az árpát, árpagyöngyöt klasszikusan darált marhahússal kombinálják (mindkettő a közepet erősíti).
A főtt árpagyöngy jó levesbetétnek is.