egészség, gyógynövények, harmónia
Kategóriák

Chia mag (azték zsálya)

Igazi szuperétel, sokan az egyik legegészségesebb tápláléknak tartják.
A chia mag tele van olyan tápanyagokkal (elsősorban omega-3 zsírsavakkal), melyek jótékonyan hatnak az egészségünkre. Sokféleképpen felhasználható és egyszerűen beépíthetjük az étrendünkbe.
A chia Dél-Amerikában őshonos növény, a mentafélék családjába tartozik. Azték vagy spanyol zsálya néven is ismerik, amely arra is utal, hogy már a spanyol hódítás előtt az őslakos indiánok fontos élelmiszere volt. A növény legértékesebb része a magja, mely nagyon gazdag omega-zsírsavakban, közülük is az igen egészséges omega-3-ban, rostokban, mangánban, magnéziumban, foszforban, cinkben, káliumban és B-vitaminokban.
Az apró, nagyjából 1 mm átmérőjű, barna, fekete, szürke és fehér színű magok különlegessége, hogy képesek folyadékból a saját súlyok tizenkétszeresét is felvenni. A magok beáztatva megduzzadnak és zselés állagúvá válnak.

Miért érdemes chia magot fogyasztani?
A chia magnak számos pozitív egészségügyi hatása van, amelyek miatt érdemes rendszeresen beiktatni az étrendünkbe. Magas mikrotápanyag-tartalmának köszönhetően hatékonyan képes feltölteni a szervezetünk vitaminraktárait, a benne lévő kalcium, foszfor és mangán főleg a csontok egészségének megőrzéséhez járul hozzá.
A benne található rostok segítenek a cukorbetegség elleni küzdelemben, mert kiegyensúlyozottabbá teszik az emésztést és megelőzik a vércukorszint hirtelen megugrását. A rostoknak több kutatás szerint nagy szerepe van bizonyos daganatos betegségek megelőzésében is.
Az omega-3 zsírsavak sok szempontból nélkülözhetetlenek, hozzájárulnak például az idegrendszer megfelelő működéséhez, a szív- és érrendszeri problémák megelőzéséhez. Egy kutatás szerint a kardiovaszkuláris rendszerre egyéb módokon is hatással van a chia mag: csökkenti a vérnyomást és kiegyensúlyozottabbá teszi a koleszterinszintet (vagyis csökkenti a „rossz”, növeli a „jó” koleszterin szintjét).

Hogyan fogyasszuk?
A chia magnak enyhe, dióra emlékeztető íze van, ezért sok ételhez felhasználhatjuk. Keverhetjük joghurtba, kefirbe, szórhatjuk salátára, süthetjük süteménybe vagy kenyérbe. Turmixokhoz vagy kásákhoz is adhatjuk, de levest is sűríthetünk vele.

  • Válasszuk a jó minőséget! A magok alapvetően fekete vagy fehér színűek, ne vásároljunk ott, ahol chia elnevezéssel barnás vagy világos színű magokat árulnak.
  • Igyunk megfelelő mennyiségű vizet! A magas rosttartalmú táplálkozás egyik fontos kritériuma a kellő folyadékbevitel. Télen-nyáron legalább napi két liter folyadékot vegyünk magunkhoz.
  • Mivel erősen megduzzad, áztassuk be a chiát fogyasztás előtt legalább negyedórára, amíg zselés állagúvá nem válik. Sütemények készítéséhez pedig használhatunk őrleményt is – ilyen formában könnyebben emészti a gyomor. Ne együk magában, szárazon a magokat.
  • Tartsuk be a javasolt mennyiségi előírást: 15 grammnál ne fogyasszunk többet naponta.

Judy Harmony

Copyright © 2016. All Rights Reserved.