egészség, gyógynövények, harmónia
Kategóriák

A Fa elem

Az ókori kínai filozófia szerint az öt alapelem az ún. tápláló vagy támogató kör révén erősíti egymást: a fa táplálja a tüzet, annak hamuja élteti a földet, a föld megtermi a fémet, amely a vizet gazdagítja, és végül a víz táplálja a fát. A fa évszaka a tavasz, a tűzé a nyár, a földé a késő nyár, augusztus, a fémé az ősz, a vízé a tél.
A fa elem a kezdet, a tavasz. Itt indul a kör. Jelképezi valaminek a kezdetét, a reggelt, a napfelkeltét, az új élet születését, az elindulást, a természet újjászületését. A fa elem színe tehát a zöld.
Márciusban és áprilisban mindenütt érezhető a fa elem mindent megújító, a természetbe új életet lehelő ereje – minden hajt, rügyezik, virágot vagy levelet bont. A természet friss zöldje nemcsak a szemünket, de a lelkünket is gyönyörködteti.
Ebben az évszakban vetjük el a magokat a jövőbeli aratáshoz. Előre tekintünk, új ötletek születnek bennünk, új terveket készítünk, döntéseket hozunk, és meghatározzuk, hogy merre haladjunk tovább. Aztán cselekvésbe is kezdünk.
Szerveink közül a MÁJ (yin szerv), és az EPEHÓLYAG (yang szerv) tartozik a fa fázis fennhatósága alá.
A Máj biztosítja az energia szabad áramlását a testben.
A fa elemhez a savanyú íz tartozik.

Judy Harmony

Copyright © 2016. All Rights Reserved.