egészség, gyógynövények, harmónia
Kategóriák

Lillafüredi Libegő

2015-ben adták át a Lillafüred és a Miskolchoz tartozó üdülőövezet fölött magasodó Jávorhegy között közlekedő Libegőt. A kötélpályás felvonó egy kilométer hosszan szállítja az utasokat a Bükki Nemzeti Parkban a hegyi állomásra. A több mint 479 millió forint európai uniós támogatással megépült, országos érdeklődésre számot tartó turisztikai attrakció mellett, a projekt keretében kialakítottak egy Rollerösvényt, valamint egy Oxigén túraútvonalat is.

A Bükk-hegység csodáira nyújt gyönyörű kilátást a magasból a Lillafüredi Libegő, amely a lillafüredi Erzsébet sétány és a miskolci üdülőövezet fölött magasodó Jávorhegy között közlekedik. Az Észak-Magyarországi Operatív Program „Turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztése a konvergencia régiókban” tárgyú felhívásán a budapesti székhelyű Libegőpark Kft. a „Lillafüredi libegő és kapcsolódó attrakciók telepítése” című projektjavaslattal nyert 70 százalékos támogatási intenzitás mellett, 479.204.522,- forint, az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott vissza nem térítendő támogatást. A projekt összesen nettó 684.577.889.- forintos költségvetésből valósult meg.

A turisztikai attrakció 9 állandó, valamint számos ideiglenes munkahelyet teremt. A kora tavasztól üzemelő Lillafüredi Libegő éves szinten 60.000 fő látogatót vonzhat, erősítve a környék idegenforgalmi kínálatát. A drótkötélpályás felvonó építészetileg és szolgáltatásait tekintve kiválóan illeszkedik a térség páratlan adottságaihoz és hagyományaihoz.

A kötélpályás felvonó amellett, hogy környezetbarát, csendes és biztonságos, igazi turisztikai kuriózum is, hiszen útvonalán feltárul előttünk a régió számos Natura 2000 védelem alatt álló természeti szépsége. Ugyancsak kedvelt kirándulóhely a felső állomásnál található hatalmas tisztás is, ahová sokan látogatnak ki a gyógynövényeiről híres Bükkszentkeresztről is .

Az új drótkötélpályás felvonó 333 méterről indul és a 606 méter magasan fekvő Jávor-hegyi állomásra szállítja az utasokat 1080 méter hosszan. Egyszerre több mint 200 ember gyönyörködhet a tájban a 11-12 perces menetidő alatt. A hegyállomás a felvonó mellett kiindulópontja még – szintén a jelen projekt keretében megvalósuló – Rollerösvénynek és az Oxigén túraútvonalnak is.

Lillafüred 300 méter tengerszint feletti magasságban található klimatikus gyógyhely, ezért az Oxigén túraútvonal kímélő és gyógyító klímája rekreációra, sportolásra, kirándulásra egyaránt kiválóan alkalmas. A 7 kilométeres útszakaszon a látogatók megismerhetik a Bükk gazdag állat- és növényvilágát, az erdőbe rejtett Szent István és Hajnalka forrást, valamint a környék zarándokhelyeit, a gyógyító köveket.

(forrás: libegőpark.hu)

Judy Harmony

Copyright © 2016. All Rights Reserved.