egészség, gyógynövények, harmónia
Kategóriák

Görögdinnye

gorogdinnyeA görögdinnye szezonja hagyományosan július elejétől szeptember elejéig tart.

Nagyjából 500 fajtája van, melyek színükben, ízükben vagy érési idejükben különböznek egymástól. Súlyuk négy és tíz kilogramm között mozog. Az érett dinnyének megkopogtatáskor mély hangja van. A kiválasztásnál érdemes arra is figyelni, hogy sima és mindenhol szép zöld legyen. A kacs ha elszáradt, biztosan érett gyümölccsel van dolgunk.

Méregtelenítsünk dinnyével!

A görögdinnye kitűnő vízhajtó, vesetisztító és salaktalanító. Mivel 90 %-ban vízből áll, jól átmossa és méregteleníti a szervezetet, a vért és a beleket is kitisztítja. Fogyasztása hasznos, ha betegségből lábadozunk, mert pótolja vizet, és elősegíti a gyógyulást a szervezet kitakarításával.

Elősegíti a fogyást

Magas víztartalmának köszönhetően igen kevés kalóriával, zsírral, fehérjével és szénhidráttal rendelkezik, ezért kitűnő alapanyaga lehet a különböző diétáknak. Tarthatunk kifejezetten görögdinnye-diétát. A gyümölcs nem kényszerít koplalásra, mert kalóriaszegény ugyan, de nagyon laktató, mindemellett tartalmazza a szükséges ásványi anyagokat.
Egy napra is érdemes dinnyekúrát tartani, de a három nap számít ideálisnak.

A paradicsomhoz hasonlóan a görögdinnyében is megtalálható a likopin nevű antioxidáns, ami a daganatos betegségek megelőzésében lehet a segítségünkre. A likopin gyorsan köti meg a káros szabadgyököket, melyek elősegítik a rák, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.

Kitűnő vitaminforrás

A görögdinnye nem csupán likopintartalma miatt hatékony. Magas vitamin- és ásványianyag-tartalma szintén hozzájárul immunrendszerünk megerősítéséhez. A-, C- és B-vitaminokban egyaránt gazdag, emellett magas foszfor-, cink- és szeléntartalommal bír.

A görögdinnye enyhíti az emésztési zavarokat, a légúti panaszokat, és gyakori fogyasztása esetén kisebb valószínűséggel küzdünk majd ízületi gyulladásokkal. Hatékony a szívbetegségek és az érrendszeri megbetegedések megelőzésében.

 

 

Judy Harmony

Copyright © 2016. All Rights Reserved.