egészség, gyógynövények, harmónia
Kategóriák

A Tűz elem

Az ókori kínai filozófia szerint az öt alapelem az ún. tápláló vagy támogató kör révén erősíti egymást: a fa táplálja a tüzet, annak hamuja élteti a földet, a föld megtermi a fémet, amely a vizet gazdagítja, és végül a víz táplálja a fát. A fa évszaka a tavasz, a tűzé a nyár, a földé a késő nyár, augusztus, a fémé az ősz, a vízé a tél.

A Tűz elem a nyári évszak, a kiterjedés, a kiteljesedés, a felfelé mozgás, a nyári forróság, és a déli napszak. Az emberi életben a testi és szellemi növekedés, fejlődés, az ifjú felnőttkor, vagy a családalapítás ideje. A Tűz felmelegít, aktivál, mozgat, „eleven, mint a Tűz”, de kóros mennyiségben gyulladást, lázat okoz.  Tűz elemhez a piros szín tartozik. Testünk alkotóelemei közül a vérerek tartoznak hozzá, szerveink közül a yin Szív, és Szívburok (azaz Erek Ura), valamint a yang Vékonybél és Hármasmelegítő* tartozik az irányítása alá. (* ez egy egyezményes szerv, mely a szervórában szerepel).  A Szív szétárasztja, kiterjeszti a vért a Szívburok segítségével. A Szív tartja ellenőrzése alatt az egész gondolkodást és a gondolatok kifejezését, a tudatot, az érzéseket, sőt humorérzékünket is. A Szív működteti az önmagunkhoz vagy másokhoz való nagyvonalúságnak a képességét, hogy valaki a „szívén viseli valaki sorsát”, a „jószívűség”-et, és a szeretni tudást. Tehát nem véletlen a szeretet, szerelem szív-ábrázolása sem. A Szívburok az érhálózatért felelős, a szívverésért, a szív frekvenciájáért. Energiahiányát jelzik a hideg kéz- és lábfejek, a frigiditás, a fösvénység, a túlzott zárkózottság, vagy a mosolytalanság. A Hármasmelegítő a szervezet egész energiaszabályozásáért felelős, a légzés mélységéért, a Szív által meghatározott testhőmérséklet biztosításáért és a három testüreg: a légzés, az anyagcsere, a szexualitás összehangolásáért.  A Szív a külvilággal a nyelven keresztül tartja a kapcsolatot. A nyelvvel, beszéddel fejezzük ki gondolatainkat, érzéseinket. Aki „kiönti a szívét”, az elmondja érzéseit, gondját. A nyelv formája, színe, mozgékonysága elárulja a Szívenergia állapotát.

A Tűzhöz érzelmi szinten az öröm tartozik. A boldogság pozitív érzelem, például „dagad a szíve az örömtől”, de túlzott mértékben károsítja a Szív energiáját, továbbá a gyász, a bánat is, ha valami „nyomja a szívét”. Tűz energiazavar a türelmetlenség, a kapkodás. A Tűz és szerve a Szív szereti a lágyságot, „lágyszívű”, a hajlékonyságot, a „lobogást”, ezt tartja egyensúlyban a keserű íz, amely keményít. A túl sok keserű „kőszívűvé” tesz, megszikkasztja a Lépet. A Szív a lágy sóssal erősíthető, az édessel nyugtatható, de a sok édes lefojtja a szívet.

Judy Harmony

Copyright © 2016. All Rights Reserved.