egészség, gyógynövények, harmónia
Kategóriák

Fehér harmat – a kínai szoláris naptár szerinti évszakjelző

Szilvásváradon, a Szalajka-völgyben sétálva lettem figyelmes erre a jelenségre, amit a kínaiak fehér harmatnak hívnak, és amiről a napokban hallottam Kicsi Vú-tól.

Kínában a földműves naptárként ismert szoláris naptárban 24 évszakjelzőre osztják fel az évet a tavasz kezdetétől az ún. nagy hidegig. Ez a felosztás az alapja a földművesek munkamegosztásának, és az egészségmegőrzésnek is.

A fehér harmat azt jelenti, hogy lehetséges harmóniában élni a természettel, és ha figyeljük a jeleket, megőrizhetjük a jin-jang egyensúlyt, ami az egészségünk alapja.

A fehér harmat időszaka (szeptember 7-9-től 15 napon át tartó időszak)

„A fehér harmat a tipikus ősz ideje, ettől kezdve a harmat napról napra élénkebbé válik.”

Ettől kezdve az éjjelek már hidegek, a nappalok még melegek, azaz nagy a hőmérséklet ingadozása, ami megterhelő a test számára.

Az őszi természetben megfigyelhetjük az energia összehúzódását, az élőlények nedvei a test mélyére húzódnak, például a fák levelei száradni kezdenek. Ugyanez a folyamat játszódik le bennünk is: ezért a fehér harmat időszakának legnagyobb kihívása a Tüdő gondozása, a Tüdő folyadékainak megóvása, a testfolyadékok ápolása. Ellenkező esetben száraz köhögés, ekcéma, allergia léphet fel.

Életmódtanácsok a fehér harmat időszakára:

Öltözzünk rétegesen, ne hagyjunk fedetlenül egy testrészt sem, különösen ne has- és deréktájon.

Ne zuhanyozzunk hideg vízben, áztassuk a lábunkat meleg vízben.

Mossuk meg az arcunkat minden nap hideg vízzel – ez serkenti a test védekezőképességét.

Mozogjunk minden nap a friss levegőn, mértékletesen.

Ne  együnk hideg energiájú ételeket (pl. görögdinnye, sárgadinnye, uborka, déli gyümölcsök), és ne igyunk hideg italokat.

Iktassunk be az étrendünkbe a Tüdőt nedvesítő, a testfolyadékainkat és a jint tápláló és a szárazságot nedvesítő ételeket.

Ilyen nedvesítő, a Tüdőt tápláló alapanyagok őszi időszakra: körte (hőkezelve, kompótként, levesnek, sütőben sütve), szőlő, szezámmag, mandula, marcipán (kis mennyiségben), karfiol, fehér bab, kerek szemű rizs. 

(forrás: Kicsi Vú 5 Elem Konyhája)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Judy Harmony

Copyright © 2016. All Rights Reserved.