Judy Harmony

egészség, gyógynövények, harmónia

Kategóriák

Kovászos uborka

Miért olyan egészséges a kovászos uborka?

Ahhoz, hogy energikusak, fiatalosak és egészségesek maradjunk, rendszeresen kell fogyasztanunk fermentált ételeket és italokat. A fermentált táplálékok a bennük található értékes tápanyagok révén elősegítik emésztőrendszerünk egészséges működését és ez teljes szervezetünkre pozitív hatással van.

Mivel a fermentált ételek enzimekben gazdagok, segítik az emésztést, jobb a felszívódásuk, s értékes tápanyagokban gazdagabbak, mint a nem fermentált ételek. A fermentált ételek fontos szerepet játszanak az acetilkolin termelődésében, ami erősíti a beleket és segíti a bélmozgást. 

A fermentált ételeket különösen az alábbi betegségekben érdemes nagyobb mennyiségben fogyasztani:

  • bélbetegségek (székrekedés)
  • allergia
  • Candida-fertőzés
  • gombás fertőzések
  • meggyengült immunrendszer.

Savanyú közegben a káros mikroorganizmusok nem képesek szaporodni, növekedni, így a fermentációs folyamat kiváló, természetes tartósítást eredményez. 

Emellett a laktózérzékenyeknek jó hír, hogy az erjesztett és kellő ideig érlelt tejtermékekben a laktóz tartalom lecsökken, eltűnik. Így az érlelt joghurtok, kefírek, sajtok számukra is biztonságosan fogyaszthatóak.

Mikroséfjeink évezredek óta rendelkezésünkre állva segítenek nekünk. A káros folyamatokért, a rothadásért, méregtermelésért felelős élelmiszerekre fordítsunk kellő figyelmet, és tartsuk be az élelmiszer-biztonságra, az élelmiszerek előállítására és tárolására vonatkozó szabályokat.

Az uborka egy kiváló zöldség,  érdemes gyakran fogyasztani belőle: magas víztartalmának köszönhetően a szervezetre kiválóan hat, ráadásul gyönyörű lesz tőle a bőr, számtalan pozitív hatása miatt pedig kiérdemli a szuperélelmiszer elnevezést.

Az uborka 90 %-a víz. Ezzel valamennyire kompenzálhatjuk azt, ha nem iszunk eleget.

Gyomorégésre is jó, valamint a bőrápolásra is kiváló hatásai vannak.

Sok benne a bőrbarát ásványi anyag. Az uborkának magas a szilícium-, kálium- és magnéziumtartalma. A gyógyfürdőkben ezért van számos olyan kezelés, melyeknél uborkát használnak.

Az uborka úgy működik, mint egy képzeletbeli seprű – segít a méregtelenítésben. 

Az uborkában megvan a legtöbb olyan vitamin, amire a szervezetnek szüksége van: B- és C-vitamin-tartalma jó hatással van az immunrendszerre.

A magas víz- és alacsony kalóriatartalmának köszönhetően az uborka alapzöldség a fogyni vágyóknak. 

Jót tesz a szemeknek: felkeléskor a csukott szemekre 1-1 szelet hideg uborkaszeletet ha teszünk, pár perccel később  nyoma sem lesz a reggelre bedagadt szemeknek, karikáknak.

Az uborka cukorbetegség, magas vérnyomás és magas koleszterinszint ellen is nagyszerű. Az uborka tartalmazza azt a hormont, ami mindenképp szükséges a hasnyálmirigy sejtjeinek inzulintermeléséhez, ez pedig nagyon fontos a cukorbetegeknek. Emellett steroltartalma miatt a szakértők szerint csökkenti a koleszterinszintet. A benne lévő rostok, kálium és magnézium pedig vérnyomásszabályozóként működnek. Így az uborkát nemcsak magas, de alacsony vérnyomásúaknak is érdemes rendszeresen fogyasztaniuk.

Az uborkából készült zöldséglé gyógyír az íny betegségeire, és csökkenti a szájban lévő baktériumok mennyiségét. Sokszor ugyanis ezek okozzák a rossz leheletet.

Az uborkában lévő kovasav erősebbé teszi a hajat és a körmöket, ehhez még hozzájárul az uborka kéntartalma, amelyek együttesen gyorsítják a haj növekedését.

Az uborka szilícium-dioxid-tartalma miatt erősíti a kötőszöveteket, sárgarépalével keverve pedig megköti a húgysavat, ezzel pedig enyhíti a köszvényt és ízületi fájdalmat.

Az uborka alacsonyan tartja a szervezet húgysavszintjét, így a vesék egészségesebbek lesznek.

Hógolyó

Hozzávalók:

10 dkg zabpehely

10 dkg kókuszreszelék

5-10 dkg tisztára mosott mazsola

2 dl víz

Kevés méz, vanília, a díszítéshez kókuszreszelék

A zabpelyhet száraz serpenyőben egy-két perc alatt világosra pirítjuk, vigyázunk, hogy ne égjen meg, majd leöntjük a vízzel. Teszünk hozzá mazsolát és néhány percig főzzük. Hozzákeverünk kevés mézet, ízlés szerint vaníliát, kókuszreszeléket. Ha kihűlt, golyókat formázunk belőle, és meghempergetjük a kókuszreszelékben.

Csikung golyók

A golyógyakorlatok gyógyhatását félévezrede a Ming-korszakban fedezték fel. Kínában nap mint nap látni, de már Európában sem ritkaság, hogy az emberek séta, nézelődés közben két golyót pörgetnek a markukban. A kínai ember számára ez a golyópörgetés egyáltalán nem céltalan szabadidős játék, hanem egy ősi kínai kondicionáló gyógymód.
A golyóterápia a 14. században uralomra került Ming-dinasztia idejéből származik. Az egyik Ming császár is használta a golyókat, hogy egészségét megőrizze és életét meghosszabbítsa. A császár 89 évet élt, a háziorvosa pedig, aki ezt a terápiát javasolta, 84 éves korában halt meg, ami az akkori átlag-életkort figyelembe véve, matuzsálemi kornak számított.
Néhány ötlet a golyókkal való gyakorláshoz
A golyók a kínai filozófia szerint a jint és a jangot reprezentálják. Ennek megfelelően az egyik golyó egy mélyebb jin, a másik pedig egy magasabb jang hangot ad. Ha a két golyót egyenletesen forgatja az ember, a jin és a jang hatás egyensúlyban van egymással. Megfelelő technikával azonban kedvünk szerint akár az egyik, akár a másik hatást erősíthetjük. Ha pl. gyorsan vagy balra, azaz az óramutató járásával ellentétes irányban pörgetjük a golyókat, akkor a jangot erősíti. Lassú vagy jobbra, azaz az óramutató járásával megegyező irányú forgatáskor a jin erősödik. Rövid idejű forgatáskor ugyancsak a jin erősödik, mert a golyók még hidegek. Hosszú ideig tartó forgatáskor viszont a jang erősödik, mert a golyók felmelegednek, és a tárolt hőt visszajuttatják a testbe.
Néhány lehetőséget, hogyan lehet használni a golyókat.
A golyók hatását megsokszorozhatjuk, ha úgy pörgetjük őket körbe a tenyerükön, hogy azok közben ne érjenek egymáshoz. Így különös feszülés keletkezik, a golyók szinte kifelé feszítik az ujjainkat, hiszen igyekezni kell egymástól távol tartani őket, ugyanakkor arra is vigyázni kell, hogy a golyók ki ne essenek a markunkból.
Ezzel egyrészt fokozott nyomást gyakorolunk a kéz akupunktúrás pontjaira, másrészt a kéz- és karizmokat is jobban megdolgoztatjuk. A csengők játéka is szebben érvényesül, ha a koccanások zaja nem zavarja őket.
Hogy a golyók ne érjenek egymáshoz, azt nem könnyű elsajátítani. Pörgetéskor a két golyó általában egymáson gurul. Vigyázzunk, hogy ez lehetőleg koccanás nélkül menjen végbe. A golyókat időnként tegyük át a másik kezünkbe, váltogatva mindkét kézzel gyakoroljunk. Ha van két golyó-párunk, akkor egyszerre is pörgethetjük őket mindkét kezünkben.
És még számtalan módja van a golyók használatának.

Tie Guan Yin tea (a Kegyelem Vas Istennője)

A Tie Guan Yin oolong teaként való felhasználása a hagyomány szerint 1725 ben kezdődött. Attól kezdve egészen a múlt század utolsó évtizedéig a Tie Guan Yin egy többé-kevésbé erősen sütött, wuyi shan-szerűen fermentált, de nem megsodrott, hanem labdacsokba göngyölített, besodrott tea volt. Erősen, 50-70 % -ra fermentálták, majd faszén fölött besütötték.
Természetesen kézzel sodorták „sárkányfej” alakúra és a fementáció miatt vörös színt kapott a levél széle. Mint minden rendes oolongot, ezt is faszénen pirították. A levél sötétsége a felöntés után feltárul és tulajdonképpeni zöldre vált. Az öntet sárga, kevés vörös árnyékkal különösen a későbbi felöntésekben, az íze testes, kövér, hosszú, kifinomult, édes utóízzel. Ez a tea nagyon különbözik a nálunk megismert és megszeretett türkizzöld oolong teáktól. Ízéből és illatából hiányzik a zöld oolongok mély, vegetális, hosszú utóízű karaktere, aki azt keresi csalódni fog, inkább cognac szerű, kifejezetten könnyed és frissítő öntetet ad. Nyáron, amikor olvad az aszfalt és nem is hiányzik a szörp jellegű esszencia teák intenzitása, tökéletes tea. Két teához lehetne talán némi fenntartással hasonlítani, egyrészt a japán hojichákhoz, másrészt az érlelt oolongokhoz. 

(forrás: teautja.hu)

Galagonyás teakeverék – a vérnyomás barátja

A gyógynövények is segíthetnek a vérnyomás csökkentéséhez, ebben segít Gyuri bácsi Galagonyás teakeveréke is (A vérnyomás barátja). A teakeverék a szív és a vese munkáját egyaránt segíti, így csökkenti a vérnyomást.
A teakeverék összetétele: galagonya virágzó ágvég, pásztortáska hajtás, mezei zsurló hajtás.
Elkészítése: egy csapott evőkanál (3 g) teafüvet 2,5 dl vízzel forrázzunk le, 15 perc után szűrjük le. Ne használjunk fémszűrőt.
Fogyasztása: a teakeverék fogyasztása mellett továbbra is kell szedni az orvos által előírt gyógyszereket, az előírt gyógyszeres terápián csak az orvos beleegyezésével szabad változtatni.
150 fölötti vérnyomásnál a Galagonya teakeverék teát naponta lehet inni egy csészével, egészen addig, amíg 150 alá nem megy az érték. Étkezés előtt fogyasszuk, lehetőleg ízesítés nélkül. 150-es vérnyomás érték alatt át lehet térni a galagonya virágzó ágvég egyedi teára.
Ellenjavallat: terhesség, szoptatás alatt, valamint gyermekeknek 12 éves kor alatt nem ajánlott.
(forrás: Szabó Gyuri bácsi)

GABA oolong tea

A legtöbb ember számára a tea egy serkentő, dinamizáló ital, mely az egyik fő összetevőjének, a koffeinnek / teinnek köszönhetően hatékonyan stimulálja a központi idegrendszert. De mint az már sokszor kiderült, a helyzet ennél sokkalta összetettebb. A különböző teatípusok (fehér, zöld, wulong, fekete, puer, stb.) biokémiai összetevői rendkívül változatosak, és drámaian különböző hatást fejtenek ki a fogyasztóra, mind fizikai, mind pedig lelki értelemben. Az egyik ilyen (többek között) pszichoaktív összetevő a GABA, ami a legkülönfélébb teákban, igen változó mennyiségben fordul elő.

A GABA, vagyis γ-amino-vajsav az adrenalin, a szteroid és a dopamin mellett egyike a szervezet legfontosabb neurotranszmittereinek, melyek biokémiai működése számtalan módon irányítja és befolyásolja a központi idegrendszer működését. Míg a dopamin és az adrenalin stimulálják az idegrendszert, a GABA épp ennek ellenkezőleg működik. A GABA elsősorban a “csillapító idegrendszer” szabályozásáért felelős: a relaxáció, nyugodtság, összpontosítás és alvás elősegítésének feladatát látja el. A szervezetben található GABA szintje rengeteg módon növelhető. A különféle gyógyfüvek és szintetikus készítmények mellett például bizonyos ételek, mint a paradicsom, vagy a gomba, és italok, mint a zöld tea is hatásos GABA szint növelő hatással bírnak.  

A GABA és az alvás

A magas GABA-szint egyik előnye, hogy segíti az alvást, és az alvás hatékonyságát. A GABA nagyszerű orvosságnak bizonyul a modern világ okozta idegi leterheltségre, és a stresszre, ami köztudottan az egyik legnagyobb ellensége a regeneráló mély alvásnak. A rendes alvás az egészséges életmód egyik legfontosabb alappillére, és a mindennapos rohanás nagyban meghatározza az alvás minőségét, ami pedig kihatással van a mentális stabilitásra és teljesítőképességre.

A GABA egyéb hatásai

A tea ilyen jellegű hatását az ázsiai szerzetesek évszázadok óta ismerik és használják többek között a hosszabb meditációk, és elvonulások során. Nem csoda, hogy sok apátság máig saját teakertet tart fenn, amit nagy odafigyeléssel gondoznak.

Mindemellett rengeteg egyéb jótékony hatását tartják számon a GABÁ-nak. A közelmúltban jó néhány kutatást folytattak, ahol a GABA pszichológiai és az idegrendszerre gyakorolt hatását vizsgálták. Nagyszerűen megfigyelhető volt a GABA terápiás hatása a depresszió, illetve mindenfajta idegi és lelki problémák esetén (pánik rohamok, szorongás, skizofrénia).

GABA a Tradicionális Kínai Orvoslásban

A kínai Yin-Yang elmélet értelmében a GABA egy Yin elem, mely a serkentő Yang elem ellenében hat. Míg a kortizol, dopamin és az adrenalin stimulál, addig a GABA nyugtat. Ennek értelmében, akiben túlzott mértékben van jelen a Yang elem, és szorongások, depresszió vagy inszomnia gyötri, nagy hasznát fogja venni a Yin növelő GABÁ-nak.

 

(forrás: https://zhaozhoutea.com/hu/gaba-tea-es-nyugalom/)

Dahl

A szanszkrit eredetű dahl tulajdonképp gyűjtőfogalom, nem egyetlen konkrét recepttel leírható étel. Mindenféle hüvelyesből – lencse-, borsó- és babféléből – készített, fűszerekkel gazdagított fogást értenek alatta. Rostokban, fehérjében igen gazdag, sokféleképp variálható, fűszerezhető. Hasonlíthat egy sűrű levesre éppúgy, mint tartalmas főzelékfélére, mártásra, már ami az állagát illeti. Lehet hozzá kenyeret, de rizst is kínálni, gazdagítható zöldségfélékkel vagy akár többféle hüvelyesből is főzhető. Tény, hogy az indiai szubkontinensen olyan alapfogásnak számít, mint mondjuk nálunk a paprikás krumpli, de ahány hely és ország csak akad világszerte, sőt azt is lehet mondani: ahány konyha, annyiféleképpen készítik.

A dahl – vagy dal, illetve daal – az indiai konyhából ismert fogás. Változatos, egészséges és tartalmas egytálétel vagy épp körettel kínált főfogás, amit itthon sem nehéz elkészíteni!

A dahl nevét eredendően onnan nyerte, hogy a hozzá leggyakrabban használt hüvelyesek rendszerint szétesnek főzésnek közben, a root dahl kifejezés nagyjából annyit tesz: kettéhasított. A felesborsó vagy sárgaborsó, a vöröslencse, a csecseriborsó, a hántolt mungóbab, az urid lencse, ami nem más, mint hántolt feketelencse, a leggyakoribb alkotói. Az urid vagy más átírási hagyományban urad lencsét úgy is hívják: urid dahl, illetőleg urad dahl.

A dahl-félék éppúgy tekinthetők a szegények konyhájából eredő fogásoknak, mint a pizza vagy a gombócfélék. Az indiai szubkontinensen évezredek óta nagyszámú lakosság számára jelentik a hüvelyesek az alapvető fehérjeforrást. Arról nem is szólva, hogy a világ azon részén a lakosság nem kis része vegetáriánus, tehát nem egyszerűen arról van szó, hogy nem jutnak elegendő húshoz az ott élők, hanem vallási, ideológiai vagy épp egészségi megfontolásból nem is fogyasztanak húsféléket. A dahl pedig olcsó, egyszerű, laktató, és megfelelő mennyiségű fehérje-, rost és szénhidrátvevitelt is biztosít a szervezet számára.

A dahlok egzotikus fűszerezésüknek köszönhetően természetesen mára helyet találtak maguknak szinte világszerte az utcai étkezdéktől a kifinomult éttermekig. Az sem ritka, hogy egy-egy újraértelmezett dahl a hagyományos bab- vagy lencsefélén túl olajban sült padlizsánkockákat, burgonyát vagy más zöldségfélét is tartalmaz. Gyakran kínálják húsételek mellé köretként is, de az indiai éttermek kóstoló-menüjében is szinte mindig szerepel valamilyen dahl. Egy azonban biztos: a hagyományos dahl elsősorban babra, lencsére, száraz borsóra épül, húsfélét és végén hozzáadott pirított vagy főtt zöldségkockákat is ritkán tartalmaz.

A hüvelyesek (bab- és lencsefélék) semleges hőhatásúak vagy hűtenek és jellemzően kivezetik a felesleges nyálkát, nedvességet (ezért ödémáknál, elhízásnál, cellulitis-nél gyógyételek). A Gyomor-Lép-Hasnyálmirigy funkciókör mellett van egy erős Vesére gyakorolt hatásuk is (ezt az alakjuk is mutatja – a bab alakja a veséjére emlékeztet).
Leggyakoribb fajták:
barna lencse, vörös lencse, fekete lencse
csicseriborsó, sárgaborsó, feles borsó
adzukibab, fehér bab, vesebab (kidney bab), fekete bab stb.

A lencséről itt olvashatsz bővebben: http://judyharmony.hu/fitoterapia/gyogyito-taplaleknovenyek/zoldsegek/a-lencse/

Az ekcémáról

Az ekcéma megelőzése – tanácsok, hogy ne legyünk ekcémásak

Ha sohasem volt ekcémás panaszunk, ha még sosem viszketett, hámlott, kérgesedett a bőrünk, ha nincs lépten-nyomon bőrgyulladásunk, akkor sem árt odafigyelni szervezetünkre, bőrünkre és életmódunkra, hogy soha ne is legyenek ilyen típusú kellemetlenségeink.

Mi okozhat ekcémás panaszt?

Amikor a szervezet sokszor találkozik valamilyen számára zavaró anyaggal, akkor a védekező rendszere (immunrendszere) egyre erősebb védekezésbe kezd. Egy idő után már egészen minimális anyagmennyiség felszívódása a bőrön keresztül is erős gyulladást, viszketést, allergiás ekcémát válthat ki.
Az allergének leggyakrabban általánosan használt, közönséges anyagok. Leggyakrabban a kéz bőre találkozik olyan károsító anyagokkal, amelyek irritatív ekcémát okozhatnak. Először apró viszkető hólyagok jelentkeznek, később inkább száraz hámlás a jellemző, a tenyér kérgessé is válhat.
A savak, a lúgok, a tisztítószerekben, mosószerekben található erős detergensek, festékek stb. okozhatnak ilyen panaszokat. Főként azok szenvednek ettől, akik ezekkel a vegyszerekkel dolgoznak.

Vannak olyanok, akiket pl. a különböző fémek irritálnak. Bőrpír, viszketés lép fel a farmer fémgombjai alatt, vagy a karórával érintkező területeken, illetve fém (nikkel, króm) ékszerek környékén. Az ekcémás panaszokat ilyenkor az illető fémallergiája okozza.

A babák inkább a műszálas textíliákkal, pelenkákkal, gyógyszerekkel, antibiotikumokkal, testápolókkal, samponokkal kerülnek kapcsolatba, és nem feledkezhetünk meg a pisis pelenka irritatív hatásáról sem.

Az allergiás és az irritatív ekcémát nehéz elkülöníteni, mivel megjelenésükben hasonlítanak, de kialakulásuk oka alapvetően különbözik egymástól. Ezért megelőzni is különböző módon lehet.
Az anyagok megválasztása
Fontos, hogy olyan életmódot folytassunk, amelyben lehetőleg kerüljük az allergizáló anyagokat. Természetesen sokan egyáltalán nem allergiásak semmire, nem volt és talán soha nem is lesz problémájuk a bőrükkel. Mégis, környezetünk megalkotásában érdemes odafigyelni arra milyen anyagokkal vesszük körbe magunkat. Mivel mosunk, mosakszunk, mivel kenjük magunkat, mit veszünk magunkra, mit eszünk, iszunk. Nem lehet minden károsító anyagot kiszűrni, eltávolítani, de lehet csökkenteni az allergizálódás, a bőrirritáció esélyét. Ne vásároljuk, ne ajándékozzunk szőrmeállatkákat, filcből készült tárgyakat és gyurmát sem, mert ezek mind allergizálhatják az erre érzékeny gyerekeket.

Mi ne legyen a lakásban?

Jobb, ha nincs a lakásban por, amikor csak lehet, pormentesítsünk.
Lehetőleg ne új, préselt fából készült bútorral rendezzük be otthonunkat, mert a káros formaldehid-párolgás akár 10-15 évig is eltarthat.
Szőrét hullajtó állattal sem igazán jó együtt élnie annak, aki esetleg hajlamos a szőrallergiára.
Az ágyban ne legyen tollból, pehelyből, gyapjúból vagy állati szőrméből készült takaró vagy párna.
A legjobb, ha színezetlen pamut alsóneműket hordunk.
Teszteljük a kozmetikumokat.
A fogkrém is kiválthat allergiás reakciót (főleg a száj és az áll környékén jelentkezhetnek a bőrön elváltozások). Ha ezt tapasztaljuk, váltogassuk a fogkrémet, míg rá nem találunk az „igazira”. Ugyanilyen allergiás reakciót válthatnak ki az öblítőszerek, illetve egyéb kozmetikumok is. Ezért a bőrápoló szerek alkalmazásánál nagyon oda kell figyelni az illatanyagokra, vegyszerekre, szerves oldószerekre, stb. Az amalgámtömés a fogban szintén okozhat allergiát.

Figyeljünk a táplálkozásunkra!

Az alapos rágás nyugodt körülmények között a jó emésztés kezdete. Fontos az elegendő gyomorsav, a belek tökéletes baktérium összetétele, az esetleges gombák likvidálása. Elegendő megfelelő minőségű folyadékot fogyasszunk. Pótoljuk a hiányzó ásványi anyagokat és nyomelemeket (kalcium, magnézium, mangán, cink, szelén), és a hiányzó vitaminokat.

És végül …
Bár lehet, unalmasan hangzik már minden betegség megelőzésénél elmondani, hogy nagyon fontos a lelki harmónia és nyugodt légkör megteremtése, valamint a szabadban való mozgás, mégis ezek tények. Jobb, ha senki sem feledkezik meg erről.

A Tükör törvényei

A Tükör törvényei:

1. Minden, amit a másikban kritizálok, ami ellen harcolok, az bennem van.
2. Mindaz, amit a másik személy rajtam kritizál, és azt sértőnek találom, az nincs feldolgozva bennem.
3. Minden, amit a többiek kritizálnak bennem, harcolnak ellene, meg akarják változtatni, és ha ez engem nem sért, akkor az az ő feldolgozatlan problémájuk, tökéletlenségük, melyet rám vetítenek, mert nem tudnak szembenézni vele önmagukban.
4. Minden, amit én a másikban szeretek, az bennem is megvan; magamban szeretem, mert felismerem magam a másik személyében, mivel az egylényegűségünk mutatkozik meg.

Őszentsége, a Dalai Láma

Judy Harmony

Copyright © 2016. All Rights Reserved.