egészség, gyógynövények, harmónia
Kategóriák

Tie Guan Yin tea (a Kegyelem Vas Istennője)

A Tie Guan Yin oolong teaként való felhasználása a hagyomány szerint 1725 ben kezdődött. Attól kezdve egészen a múlt század utolsó évtizedéig a Tie Guan Yin egy többé-kevésbé erősen sütött, wuyi shan-szerűen fermentált, de nem megsodrott, hanem labdacsokba göngyölített, besodrott tea volt. Erősen, 50-70 % -ra fermentálták, majd faszén fölött besütötték.
Természetesen kézzel sodorták „sárkányfej” alakúra és a fementáció miatt vörös színt kapott a levél széle. Mint minden rendes oolongot, ezt is faszénen pirították. A levél sötétsége a felöntés után feltárul és tulajdonképpeni zöldre vált. Az öntet sárga, kevés vörös árnyékkal különösen a későbbi felöntésekben, az íze testes, kövér, hosszú, kifinomult, édes utóízzel. Ez a tea nagyon különbözik a nálunk megismert és megszeretett türkizzöld oolong teáktól. Ízéből és illatából hiányzik a zöld oolongok mély, vegetális, hosszú utóízű karaktere, aki azt keresi csalódni fog, inkább cognac szerű, kifejezetten könnyed és frissítő öntetet ad. Nyáron, amikor olvad az aszfalt és nem is hiányzik a szörp jellegű esszencia teák intenzitása, tökéletes tea. Két teához lehetne talán némi fenntartással hasonlítani, egyrészt a japán hojichákhoz, másrészt az érlelt oolongokhoz. 

(forrás: teautja.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Judy Harmony

Copyright © 2016. All Rights Reserved.