egészség, gyógynövények, harmónia
Kategóriák

Eper

Az eper (latinul Fragaria vesca) rendkívüli illatának köszönheti elnevezését. Amerikában, Ázsiában és Európa hegyes-dombos vidékein már az ókor elején ismert volt az eper vad őse, a vadon növő szamóca. Az ókori Rómában például szépségmaszkot készítettek belőle. Az erdei szamócát a középkorban telepítették először a kertek végébe, s trágyázással a hozamát is megpróbálták növelni. A reneszánsz idején nagyon népszerűvé vált, már ekkor tejszínnel tálalták a hölgyek, borral az urak számára.

Gyógyító hatása

Amint megérkezik a szép idő, megjelenik az eper is, s átveszi a stafétabotot a citrusféléktől, hogy szervezetünk C-vitamin ellátásáról gondoskodjon: 100 gramm eper 60 mg C-vitamint rejt magában, s ezzel a gyümölcsök között dobogós helyet érdemel. Az eper ráadásul alacsony energiatartalmú (100 grammban 35 kalória), az íze pedig egyszerűen fenséges. Vas-, kalcium- és magnéziumtartalmával gondoskodik szervezetünk ásványi anyag-egyensúlyáról, s önmagában is tápláló, könnyű étkezést tesz lehetővé.
Az eperben lévő cink és a C-vitamin együttesen a vírusok és a baktériumok elleni küzdelemben segíti az immunrendszerünket.
Rendszeres fogyasztása segít a salakanyagok és a felesleges zsír eltávozásában.
Vértisztító és baktériumölő hatással is rendelkezik, ezért problémás bőr esetén is ajánlható.
Az eperből arcpakolást is készíthetünk. Használhatjuk önmagában, de keverhetjük barna cukorral, így egy kellemes bőrradírt kapunk. Ha zsíros a bőrünk, célszerű joghurttal keverni, ha pedig száraz, akkor tejszínnel. A pakolást hagyjuk fent 15 percig az arcunkon. Utána azt tapasztalhatjuk, hogy bőrünk tiszta és feszes lesz.
A gyümölcsből készített pépet fogfehérítésre is használhatjuk, ha 5 percig a fogunkon hagyjuk.

Érdemes néha epernapot tartani – amikor kizárólag epret fogyasztunk -, hiszen az eper belsőleg is jó hatással van a bőrre, tisztítja és megerősíti azt. Ha ez nem megoldható számunkra, akkor legalább az eperszezonban fogyasszunk naponta 20-25 dkg epret.

Hatása a kínai orvoslás szerint:

frissítő hatású, édes-savanyú ízű gyümölcs,

oldja a Nyálkát, magas koleszterinszint, köszvény esetén hatásos,

tonizálja a Yint: száraz állapotok kezelésére, rekedtség, torokfájás, fogak gyengesége, szomjúság esetén,

tonizálja a Qit, táplálja a Lép Qit, ezáltal a test a táplálékból hatékonyabban tud a test számára táplálékot kivonni az ételből: étvágytalanság, gyenge emésztés, aranyér, gyenge kötőszövetek, puffadás, hasfájás esetén.

Judy Harmony

Copyright © 2016. All Rights Reserved.