A sárgabarack
A mesékben, mitológiai történetekben, sőt a Bibliában is sokat emlegetett aranyalma nem más, mint az aranyló, illatos sárgabarack. Kína az őshazája, ahonnan az egyéb távol-keleti kincseket is szállító Selyemúton jutott el Európába.
A török hódoltság idején honosodott meg Magyarországon.
Rendkívül kedvező élettani hatásai miatt az egész világon kedvelt: a Kaukázusban élő, gyakran matuzsálemi kort megérő népek szerint – a kefírrel együtt – valódi életelixír.
Gazdag A- és C-vitaminban, jelentős a kalcium-, kálium-, foszfor– és folsavtartalma. Sárga színét az A-vitamin provitaminjának, a béta-karotinnak köszönheti, amely antioxidáns lévén rákellenes hatást fejt ki, késlelteti az időskori látásromlást és serkenti a zsíranyagcserét, a máj méregtelenítő működését, sőt az érfalak rugalmasságának megőrzésében is segít.
Vízben és rostokban ugyancsak gazdag, energiatartalma 45-50 kcal/100 g.
Nyersen a legfinomabb, de gyümölcslé, lekvár, dzsem, befőtt és aszalt formában, illetve mélyhűtött állapotban egész éven át hozzáférhető.