egészség, gyógynövények, harmónia
Kategóriák

Hogyan szoktam le a dohányzásról a fém elem jegyében

2010. novemberében szoktam le a dohányzásról, a Tai Chi Mesterünktől kapott légzőgyakorlat hatására. A feladat az volt, hogy belégzés, kb. 5 mp,  majd bent tartani a levegőt 5 mp-ig, végül kifújni, nyitott szájjal (mint a cigifüstöt), az is kb. 5 mp. Ez a feladat a sűrítő légzéshez volt rávezetés. Házi feladat volt minden élethelyzetben végezni ezt a gyakorlatot, és a tapasztalatokat megbeszéltük. Számomra annyira jól sikerült a gyakorlat, hogy letettem a cigit.

Az már utólag tudatosult bennem, hogy az öt elem tana alapján a fém változó állapot  a megtisztulás, az elengedés,  az ősz, a légzés.  A fém-elem lényege a sűrítés és koncentráció, az erők befelé fordulnak. A fém elem Yin-szerve a tüdő, Yang-szerve a vastagbél. A tüdő fogadja az életerőt, az égi Chi-t, a vastagbél a salak kiselejtezője. Ebből is látható a fém elem két alapvető funkciója: felvesz és lead, lebonyolítja a külvilággal folytatott energiacsere két alapvető mozzanatát.

A legtöbb hagyományos spirituális tudomány meditációs technikaként használja a légzésre koncentrálást és a lélegzetenergiának a szervekbe való irányítását. A lélegzés közvetlenül kapcsolatot jelent a bennünket körülvevő univerzummal, és tudatos alkalmazása eszköz ahhoz, hogy az éggel és a földdel harmóniában éljünk. A légzési ritmust egyrészt egy különálló idegrendszeri központ vezérli, másrészt azonban tudatosan tudjuk szabályozni. Ezért az első és legfontosabb lépés abba az irányba, hogy tudatossá tehessük a belső szerveknek a legtöbb ember esetében tudattalanul zajló működését. Minden egyes kilégzéskor a tüdő a szervezet legfontosabb kibocsátási műveletét végzi: a belső égetés és energiatermelés folyamán keletkező széndioxidot adja le. A kilégzés nem más, mint hogy megszabadulunk a méreganyagoktól, egyúttal helyet készítünk az új energiatermelésnek.

A légzés dupla funkciója, az energetikai be- és kivitel olyan elv, amely a kozmoszban mindenhol tapasztalható. Ez a működési elve a pulzálásnak, a kitágulás és az összehúzódás alapjain álló változásnak. A fém elem az univerzummal tartott kapcsolatunkkal, az ég felé törekvésünkkel áll összefüggésben. A szellemi és testi egészségnek alapvető bázisa az egymást kiegészítő képesség a felvételre és a kiselejtezésre, kibocsátásra. Ha a felvétel képessége rosszul működik, a szervezet hiányoktól szenved, majd elpusztul. Ha a kibocsátási képesség működik rosszul, a szervezet eldugul és pangani kezd.

(forrás: Achim Eckert: Az öt elem egyensúlyán alapuló egészség. A gyógyító Tao)

 

Judy Harmony

Copyright © 2016. All Rights Reserved.