Hajdina
Bár igen sokrétű a felhasználása, Magyarországon kevesen fogyasztanak hajdinát. Ázsiából, egyes feltételezések szerint Kínából származik, hozzánk a középkorban került, a hódító török és mongol néptörzsek által, messzebbre pedig a tengeri kereskedelem juttatta. Őseink leginkább kását főztek belőle, és a mindennapi étkezések része volt. Gyógynövényboltokban dara formájában árulják, fekete vagy barna, szilikát tartalmú magvait fogyasztjuk.
Nemcsak értékes vitaminforrás, de igen magas az élelmirost tartalma és kedvező élettani hatású biológiai anyagokkal is bír. Jellemző tápanyaga a szénhidrát – több mint 60 százalékban keményítőt tartalmaz, élelmi rostokat húsz százalékban, ennek 12-17%-a cellulóz, valamint hemicellulózt és lignint is tartalmaz.
Őseink is jól jártak a hajdinával, sikerrel alkalmazták magas vérnyomás kezelésére. Székrekedés elleni étrendhez (élelmirost-tartalma miatt), de ugyanígy a nőknél gyakori candida albicans fertőzés étrendi kezeléséhez is használják. Magas metionintartalma miatt a hajdinát előszeretettel alkalmazzák gyógyétrendekben – a krónikus májbetegségeknél, vagy a máj elzsírosodásának megelőzésében hasznos, de nagy eséllyel elkerülhető fogyasztásával a vastag- és végbéldaganat, és egyéb daganatos megbetegedések is.
A hajdina felhasználása
A növény magját fogyasztják nyersen, pörkölve, egészben és liszt formában. Lisztje azonban nem áll össze, ezért csak daraként, kásaként vagy lepény formájában készítik el. Konyhai felhasználás: egész magjából hajdina lepényt csinálhatunk. Lisztjét felhasználják sütemények, palacsinta készítésénél, de főzhető belőle hajdina leves is, a darából pedig hajdinakása készíthető. Ha a hajdinát mintegy negyedóráig vízben áztatjuk, lerövidíthető a főzési ideje. Oroszországban, Ausztriában és Németországban a hántolt hajdinát köretként fogyasztják.
Pirított hajdina köret recept:
Fél bögre átöblített pirított hajdinát öntsünk fel háromszoros mennyiségű vízzel. Tegyünk bele ízlés szerint sót, vagy leveskockát, fűszerezzük egy-egy csipet majorannával és bazsalikommal, ezek a hajdina fűszerei. Fedjük le, és addig hagyjuk lassú tűzön puhulni, amíg az összes levét elfőzzük.