egészség, gyógynövények, harmónia
Kategóriák

Mezei katáng – cikória (Cichorium intybus)

A mezei katáng vagy vad cikória (Cichorium intybus) az őszirózsafélék (Asteraceae) családjába tartozó növényfaj. Nemesített változata a cikória, gyökerének pörkölésével készül a cikória pótkávé.

Mezőkön, utak mentén, parlagon igen gyakori. Évelő növény, karószerű gyökeréből 50-150 cm magas, merev szárakat növeszt. Az egész növény tejnedvet választ ki. Élénkkék, ritkán rózsaszín vagy fehér fészekvirágzatai egyenként vagy kettesével képződnek a felső levelek hónaljában. Júliustól szeptemberig nyílnak. Kaszattermése van, rövid bóbitával.

Története

Már az egyiptomi Ebers-tekercsek is említik a katángot, mint gyógynövényt. Dioszkoridész gyomorerősítésre ajánlotta. Plinius frissítő hatásúnak, Szent Hildegard emésztésjavítónak tudta. A régiek mind egyetértettek abban, hogy étvágyjavító, emésztést könnyítő, epehajtó, vízhajtó és tisztító hatása van – és ezek miatt használjuk ezt a növényt a mai napig is.

Hatóanyaga:

A gyökér inulint, nyálkát, keserűanyagot, gyantát, a herba inulint, kumarint, ásványi anyagokat tartalmaz.

Gyógyhatásai

Gyógyhatása a virágnak, a levélnek és a gyökérnek egyaránt van. A gyökér igen sok inulint tartalmaz, emiatt hatásosan csökkenti a vércukor szintjét, a diabétesz során fellépő szomjúságérzetet és a izzadást, valamint csökkenti a nagymértékű vizeletürítést. 

Reumára, köszvényre, ízületi betegségekre is használjuk a teáját. A katángkóró májat, vesét, lépet tisztít, az epehólyag tökéletes kiürítését segíti elő, leválasztja a vizet, étvágygerjesztő, sárgaság ellen jó hatású. Elősegíti a bélműködést, nem engedi, hogy az elfogyasztott étel mind felszívódjon és lerakódjon a szervezetünkben. Ebből eredően a fogyasztóteák egyik alkotóeleme. Kisebb méretű epekő oldására is alkalmas lehet.

Elkészítés

Egy csapott evőkanál (3 g) teafüvet 2,5 dl vízben 2-3 percig főzünk, majd leszűrjük.

Felhasználása belsőleg

Gyógyteát 2-3 perces főzéssel készítünk belőle. Lehetőleg ízesítés nélkül fogyasztjuk. A máj és az epehólyag működésének elősegítésére kúraszerűen alkalmazzuk. Egy hétig minden reggel éhgyomorra igyunk meg egy csésze teát belőle. A második héten minden másnap, a harmadik héten háromnaponként igyunk belőle reggel egy csésze teát. Ezt a kúrát egy évben kétszer elegendő elvégezni.

Vízhajtásra reggel kell egy csésze teát meginni két-három napig. A lép tisztítására egy héten két alkalommal igyunk meg egy-egy csésze teát a nap bármely szakában. Étvágygerjesztésre napi két csésze teát javasolt, reggel és délben étkezés előtt. Fogyasztó teának egy rész mezei katáng, egy rész veronika, és egy fél rész fehér árvacsalán (virág, levél) keveréke javasolt. Este 3 dl vízzel egy teáskanál keveréket egy percig főzzük, pótoljuk az elfőtt vizet, és minden étkezés előtt egy decit megiszunk belőle. Minden nap kell inni, korlátlan ideig fogyasztható. (forrás: Gyuri bácsi)

Ellenjavallat

Terhesség, szoptatás alatt nem ajánlott.

Judy Harmony

Copyright © 2016. All Rights Reserved.