egészség, gyógynövények, harmónia
Kategóriák

GABA oolong tea

A legtöbb ember számára a tea egy serkentő, dinamizáló ital, mely az egyik fő összetevőjének, a koffeinnek / teinnek köszönhetően hatékonyan stimulálja a központi idegrendszert. De mint az már sokszor kiderült, a helyzet ennél sokkalta összetettebb. A különböző teatípusok (fehér, zöld, wulong, fekete, puer, stb.) biokémiai összetevői rendkívül változatosak, és drámaian különböző hatást fejtenek ki a fogyasztóra, mind fizikai, mind pedig lelki értelemben. Az egyik ilyen (többek között) pszichoaktív összetevő a GABA, ami a legkülönfélébb teákban, igen változó mennyiségben fordul elő.

A GABA, vagyis γ-amino-vajsav az adrenalin, a szteroid és a dopamin mellett egyike a szervezet legfontosabb neurotranszmittereinek, melyek biokémiai működése számtalan módon irányítja és befolyásolja a központi idegrendszer működését. Míg a dopamin és az adrenalin stimulálják az idegrendszert, a GABA épp ennek ellenkezőleg működik. A GABA elsősorban a “csillapító idegrendszer” szabályozásáért felelős: a relaxáció, nyugodtság, összpontosítás és alvás elősegítésének feladatát látja el. A szervezetben található GABA szintje rengeteg módon növelhető. A különféle gyógyfüvek és szintetikus készítmények mellett például bizonyos ételek, mint a paradicsom, vagy a gomba, és italok, mint a zöld tea is hatásos GABA szint növelő hatással bírnak.  

A GABA és az alvás

A magas GABA-szint egyik előnye, hogy segíti az alvást, és az alvás hatékonyságát. A GABA nagyszerű orvosságnak bizonyul a modern világ okozta idegi leterheltségre, és a stresszre, ami köztudottan az egyik legnagyobb ellensége a regeneráló mély alvásnak. A rendes alvás az egészséges életmód egyik legfontosabb alappillére, és a mindennapos rohanás nagyban meghatározza az alvás minőségét, ami pedig kihatással van a mentális stabilitásra és teljesítőképességre.

A GABA egyéb hatásai

A tea ilyen jellegű hatását az ázsiai szerzetesek évszázadok óta ismerik és használják többek között a hosszabb meditációk, és elvonulások során. Nem csoda, hogy sok apátság máig saját teakertet tart fenn, amit nagy odafigyeléssel gondoznak.

Mindemellett rengeteg egyéb jótékony hatását tartják számon a GABÁ-nak. A közelmúltban jó néhány kutatást folytattak, ahol a GABA pszichológiai és az idegrendszerre gyakorolt hatását vizsgálták. Nagyszerűen megfigyelhető volt a GABA terápiás hatása a depresszió, illetve mindenfajta idegi és lelki problémák esetén (pánik rohamok, szorongás, skizofrénia).

GABA a Tradicionális Kínai Orvoslásban

A kínai Yin-Yang elmélet értelmében a GABA egy Yin elem, mely a serkentő Yang elem ellenében hat. Míg a kortizol, dopamin és az adrenalin stimulál, addig a GABA nyugtat. Ennek értelmében, akiben túlzott mértékben van jelen a Yang elem, és szorongások, depresszió vagy inszomnia gyötri, nagy hasznát fogja venni a Yin növelő GABÁ-nak.

 

(forrás: https://zhaozhoutea.com/hu/gaba-tea-es-nyugalom/)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Judy Harmony

Copyright © 2016. All Rights Reserved.