egészség, gyógynövények, harmónia
Kategóriák

A Víz elem

A víz évszaka a tél, a rövid nappalok és hosszú éjszakák ideje. Az élet az alsó világba húzódik vissza, az életerők a magokban szunnyadnak.

Energiája: nyugodt, lebegő, lágyan áramló
Természeti erő: fagy
Pozitív tulajdonság: gyengédség, éberség, önbizalom, akaraterő
Negatív tulajdonság: reménytelenség, félelem, iszony
Életszakasz: öregkor, napszaka: éjszaka.
Bolygó: Merkúr
Szerv: vese, csontvelőrendszer (Yin), húgyhólyag (Yang)
Aktivitásának maximuma: 23-01 óra (vese, csontvelőrendszer), 01-03 óra (húgyhólyag máj)
Aktivitásának minimuma: 11-13 óra (vese, csontvelőrendszer), 13-15 óra (húgyhólyag)
Érzék: fül
Szám: 1
Szín: fekete, kék
Szag: rothadó

A Víz elemhez a sós íz kapcsolódik. A só szabályozza a test víztartalmának a mennyiségét. Bolygónkon a sós tengervíz volt az élet kialakulásának az ősi helyszíne, és magának az embernek is a teste belsejében még mindig olyan közeg uralkodik, amely alig változott a tengervízhez képest. Évmilliók eltelte után is nagy a hasonlóság a vér és a szöveti folyadékokban található különféle sók fiziológiai oldatának és a tengervíznek az összetétele között. Ha a szervezetben sófelesleg lép fel, az folyadéktúltengéshez vezet a szövetekben, és izzadást, ödémát, túlsúlyt okoz.

Jellemzése

A következő jelzők kapcsolhatók hozzá: nedves, hideg, ereszkedő, folyékony, hajlékony.

A víz elemű ember alakja többnyire teltebb, de ez nem jelenti azt, hogy kövérkés lenne. Bőre finom, enyhén olajos, sokféle árnyalatú lehet, nem pedig egy, rá kifejezetten jellemző, mint a többi elem esetében.

Elmondható róla, hogy passzív, nyugodt, alkalmazkodó. Befogadó és visszafogott, kommunikatív, rugalmas, meggyőző, spirituális. Nagy tudású és érdeklődő, filozofikus hajlamú. Kritikus, esetleg ítélkező.
Túlzott passzivitása következtében túlságosan békülékeny lehet, csak hogy elkerülje a konfliktusokat. Érzékeny másokra, miközben magára nem fordít elég figyelmet.

A víz elemű emberek gyakorta fázósak, épp ezért kedvelik a melegebb éghajlatú tájakat. Ahogy a víz, úgy ők is állandó mozgásban vannak, ezért például a föld elemre oly jellemző türelem és befelé fordulás nagyon ritka náluk. Épp ezért azonban fontos szerepet játszik náluk a másokkal kiépítendő jó kommunikáció és a kreativitás. Hajlamosak az aggodalmaskodásra, könnyen befolyásolhatók és nagyon érzékenyek.

Judy Harmony

Copyright © 2016. All Rights Reserved.