egészség, gyógynövények, harmónia
Kategóriák

Csikung golyók

A golyógyakorlatok gyógyhatását félévezrede a Ming-korszakban fedezték fel. Kínában nap mint nap látni, de már Európában sem ritkaság, hogy az emberek séta, nézelődés közben két golyót pörgetnek a markukban. A kínai ember számára ez a golyópörgetés egyáltalán nem céltalan szabadidős játék, hanem egy ősi kínai kondicionáló gyógymód.
A golyóterápia a 14. században uralomra került Ming-dinasztia idejéből származik. Az egyik Ming császár is használta a golyókat, hogy egészségét megőrizze és életét meghosszabbítsa. A császár 89 évet élt, a háziorvosa pedig, aki ezt a terápiát javasolta, 84 éves korában halt meg, ami az akkori átlag-életkort figyelembe véve, matuzsálemi kornak számított.
Néhány ötlet a golyókkal való gyakorláshoz
A golyók a kínai filozófia szerint a jint és a jangot reprezentálják. Ennek megfelelően az egyik golyó egy mélyebb jin, a másik pedig egy magasabb jang hangot ad. Ha a két golyót egyenletesen forgatja az ember, a jin és a jang hatás egyensúlyban van egymással. Megfelelő technikával azonban kedvünk szerint akár az egyik, akár a másik hatást erősíthetjük. Ha pl. gyorsan vagy balra, azaz az óramutató járásával ellentétes irányban pörgetjük a golyókat, akkor a jangot erősíti. Lassú vagy jobbra, azaz az óramutató járásával megegyező irányú forgatáskor a jin erősödik. Rövid idejű forgatáskor ugyancsak a jin erősödik, mert a golyók még hidegek. Hosszú ideig tartó forgatáskor viszont a jang erősödik, mert a golyók felmelegednek, és a tárolt hőt visszajuttatják a testbe.
Néhány lehetőséget, hogyan lehet használni a golyókat.
A golyók hatását megsokszorozhatjuk, ha úgy pörgetjük őket körbe a tenyerükön, hogy azok közben ne érjenek egymáshoz. Így különös feszülés keletkezik, a golyók szinte kifelé feszítik az ujjainkat, hiszen igyekezni kell egymástól távol tartani őket, ugyanakkor arra is vigyázni kell, hogy a golyók ki ne essenek a markunkból.
Ezzel egyrészt fokozott nyomást gyakorolunk a kéz akupunktúrás pontjaira, másrészt a kéz- és karizmokat is jobban megdolgoztatjuk. A csengők játéka is szebben érvényesül, ha a koccanások zaja nem zavarja őket.
Hogy a golyók ne érjenek egymáshoz, azt nem könnyű elsajátítani. Pörgetéskor a két golyó általában egymáson gurul. Vigyázzunk, hogy ez lehetőleg koccanás nélkül menjen végbe. A golyókat időnként tegyük át a másik kezünkbe, váltogatva mindkét kézzel gyakoroljunk. Ha van két golyó-párunk, akkor egyszerre is pörgethetjük őket mindkét kezünkben.
És még számtalan módja van a golyók használatának.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Judy Harmony

Copyright © 2016. All Rights Reserved.