egészség, gyógynövények, harmónia
Kategóriák

Gyógyító fűszernövények

fűszerekMár az őserdei gyűjtögető ember is használt fűszereket sokszor éppen azzal a gyökérrel, gumóval, levéllel, virággal, amivel gyógyított is.
Az egyiptomiak, kínaiak, görögök és rómaiak a régi írások szerint már több ezer évvel ezelőtt is ismerték a fűszereket, sőt egyes fűszernövényeket termesztettek is.
A mértékkel használt fűszerek javítják étvágyunkat, serkentik az emésztést, aromás illatokkal, ízekkel gazdagítják ételeinket.
A fűszernövények többsége egyben gyógynövény is, ezért a kétféle hasznosítás szerinti elkülönítésük a gyakorlatban szinte lehetetlen. Ezek a növények ételeink fűszerezésére és betegségek gyógyítására egyaránt alkalmasak és alkalmazhatók. Közös tulajdonságuk, hogy a bennük felhalmozódott, biológiailag aktív és különböző hatást kiváltó különleges anyagokat, a hatóanyagokat hasznosítjuk.

A rozmaring levelét például már a középkorban egyaránt felhasználták húsételek fűszerezésére és sebek fertőtlenítésére, illetve gyógyítására. Ma a reuma elleni bedörzsölő szerek és a gyógyfürdők fontos alkotóelemeként is ismeretes.
A fűszerek használatához ismernünk kell a fűszerek hatóanyagait és azok hatását is, hogy étvágyfokozó, gyomor és bélnedvelválasztó hatásuk mellett gyógyító, betegséget megelőző tulajdonságait is kiaknázhassuk.
A fűszerek íz fokozó hatásaival jó közérzetet eredményeznek, ha azokat megfelelően használjuk, valamint házipatikánk fontos, természet kínálta gyógyszerei.
A fűszerek hatóanyagai a növényi anyagcsere-folyamatok során képződnek és a növény különböző részeiben halmozódnak fel, ezeket nevezzük hatóanyagoknak: illóolajok, keserű anyagok, gyanták, alkaloidok, glikozidok, vitaminok, növényi festékanyagok , szerves savak, szénhidrátok, zsírok, zsíros olajok.

Judy Harmony

Copyright © 2016. All Rights Reserved.