egészség, gyógynövények, harmónia
Kategóriák

Gyógyító gombák

A gombák gyógyító ereje

Földünk élővilágát nagyjából három halmazba sorolhatjuk: állatok, növények és gombák. A gombák nem növények, annak ellenére, hogy nem képesek helyváltoztatásra, mint az állatok. Nem rendelkeznek zöld színtesttel, így nem fotoszintetizálnak, tehát nem tudnak szervetlen anyagokból szerves anyagokat előállítani. A régi rendszertanban a növények világába tartoztak, mára azonban külön csoportba sorolják őket, mivel sejtjeik felépítése, testszerveződésük és anyagcseréjük nagymértékben eltér a növényektől.

Az emberiség becslések szerint 30.000 éve fogyaszt gombákat. Az ősi rituálékon a világ számos pontján alkalmazták hallucinogén drogként különböző transzállapotok elérése érdekében. Emellett élelmiszerként és gyógyszerként is használták, illetve használják a mai napig. A közhiedelemmel ellentétben a gombák elsősorban nem mérgezőek. Annak ellenére, hogy ősi gyógymódok százai szólnak gombákkal való gyógykezelésekről, kicsit a múlt homályába merültek ezek az eljárások, hasonlóan, mint a természetgyógyászat számos más ága is.

Napjainkban egyre többen fordítják figyelmüket a fito- és mikoterápia irányába, ami ígéretes mind az egészségmegőrzés, mind a terápiás kezelés szempontjából.

A Magyar Mikológiai Társaság a gyógyhatású gombákat négy csoportra osztja:

– Antibiotikum-termelő nagygombák.

– A keringési betegségek ellen alkalmazható gombák.

– Immunstimuláns és rák ellen ható gombák.

– Koleszterinszint-csökkentő hatású gombák.

Az első antibiotikum felfedezése 1928-ban történt,  amikor Fleming a Penicillium notatum nevű penészgombából előállította a penicillint.

Az antibiotikumok kutatásának virágkora az 1950-es években volt, amikor sorra fedeztek fel újabb és újabb mikroorganizmusokból pl. sugárgombákból, tömlősgombákból,  stb. antibiotikum  termelést.

A Shii-take (Lentinus adodes) a Távol-keleten életelixír. Ma már Magyarországon is foglalkoznak a gomba termesztésével. A gomba hatása csökkenti a vér lipid szintjét, szabályozza a koleszterin szintet.

A Pecsétviasz-gomba (Ganoderma lucidum) szintén koleszterin-szint csökkentő, gyulladásgátló és májvédő.

A Cordyceps adaptogén, természetes antibiotikum, roboráló szer.

A gombák gyógyászati alkalmazásának legfontosabb és legújabb eredményei a daganatos betegségek elleni küzdelemben születtek, stimulálják az immunrendszert, ezzel az egész szervezet működését jótékonyan befolyásolják.

A népi gyógyászat eredményesen használja a háziszernek is kiváló Combucha italt. A szervezetet tisztítja, méregteleníti, támogatja az emésztési folyamatokat, lassítja az öregedést.

A gombák jelentős gyógyító hatást képviselnek és táplálkozás élettani szempontból is jelentősek.

 

Judy Harmony

Copyright © 2016. All Rights Reserved.