egészség, gyógynövények, harmónia
Kategóriák

A Föld elem

A Föld minden mitológiában, és a természeti népeknél is az anyaság, a termékenység, a táplálás szimbóluma. A kínaiaknál ugyanakkor a Föld elem a semlegesség, az átmenet eleme is, évszaka a nyárutó. Azt szimbolizálja, amikor az ember életében nyugalmasabb, csendesebb időszak, illetve átalakulás következik. Eljön a „nyárutó”, a “vénasszonyok nyara”, amikor a csúcsot elértük és a lendület alábbhagy. Itt a továbblépés, az átalakulás ideje. Éghajlatára jellemző a pára, a nedvesség, a felhősödés.

Szellemi életünkben a Föld elemtől kapjuk azt a képességet, aminek köszönhetően táplálni tudjuk magunkat és egyben gondoskodni tudunk magunkról. A Föld elem egyensúlyhiánya az „anyai” gondoskodás hiányának eredménye is lehet. A Föld elem központi szerepet játszik a kínai gondolkodásban. Az öt elem ősi ábrázolásaiban a Földet még középre helyezték, a víz és a fa, a tűz és a fém négy égtájként vette körül. Az elemek sorában középen helyezkedik el, harmonikus egyensúlyban tartalmazza a Yint és a Yangot. A Föld elem összetettsége következtében bizonyos szervek egy időben Yin és Yang jelleget mutatnak. Ennél az elemnél figyelhető meg leginkább a sokat emlegetett energiák harmóniája. A Föld az alapvető fizikai realitásunk a fogantatás pillanatától, egészen odáig, amikor ismét földdé leszünk. Így realitásérzékünk is a bennünk lévő Föld elemre támaszkodik. A Föld elem egyensúlya adja azt, amit magunkból környezetünk felé kisugárzunk: Pl.: Milyen a felépítésünk, megjelenésünk. Teljes életet élünk-e. Otthonosan és védettségben érezzük-e magunkat az életben. Jól érezzük-e magunkat a bőrünkben. Harmonikus, egészséges, energikus-e a kisugárzásunk.

A Föld elem jelentősége az emberi kapcsolatok területén is megmutatkozik az együttérzésben, mások elismerésében, az egymásrautaltság felismerésében és elfogadásában, önbizalomban, a mások iránti szimpátia kifejezésében. Bőség és nagyvonalúság csak ott lehetséges, ahol megvan hozzá a belső biztonságérzet, a stabilitás, a realitásérzék, és az értelem. Csak akkor vagyunk képesek adni, másokról gondoskodni, ha megvan bennünk az ehhez szükséges belső gazdagság.

Életünk alapvető ritmikáját a Föld saját tengelye körüli mozgása határozza meg. Az alvás és az ébrenlét, az étvágy és az emésztés ritmusa, a légzési ritmus, a menstruációs ciklus, valamint a fizikai, a lelki és a szellemi aktivitás ritmusa is a Föld elemtől függ. Ehhez az elemhez tartozik a befogadás és a megemésztés készsége. Ha rágódunk egy problémán, ha nem tudunk megemészteni dolgokat, az előbb-utóbb a Föld elem egyensúlyvesztését vonja maga után. Az is gyakran előfordul, hogy valaki az evésbe menekül a gondok elől.

A Föld az energiaközpont és a gondolkodás irányítója.

A Föld jellemzője a szellemi javak gyűjtése, feldolgozása, a tudásvágy. Ha ez az energia felborul, egyensúlyvesztés következik be, akkor ennek eredménye az olthatatlan, szenvedélyes tudásszomj, a megszállott gyűjtőszenvedély, a munkamánia és az önsajnálat, valamint az erőn felüli bizonyítani akarás.

Ha kevés a Föld energiája, akkor zavaros a gondolkodásunk, életünknek nincsen célja, illetve nem találjuk a célt, sokat aggódunk, sokat töprengünk, rágódunk dolgokon és nem találjuk a kiutat. Ennek hatására az életenergia elakad, ami gátolja az átalakító funkciót. Ennek pedig emésztési rendellenességek lesznek a következményei: étvágytalanság, gyomorfekély, szellemi tunyaság, a testben pedig nehézség érzet.

A Föld elem íze az édes, színe pedig a sárga

A Föld fázis szervei

A Föld elemhez kapcsolódik a Lép, mint yin szerv és a Gyomor, mint yang szerv működése. Testünk közepének valójában minden élelmiszer táplálékot jelent, de a „szellemi” táplálékot is közepünknek kell feldogoznia. Amikor információk áradatát kapjuk, gyakran mondjuk, hogy „ezt először meg kell emésztenem.”

A gyomor a nyers, durvább, a lép pedig a finom anyagok kiválasztására szolgál.

Ha a lép és a gyomor túlterheltek, akkor panaszkodunk felhasi bántalmakra, megemésztetlen táplálékrészeket tartalmazó székletre, dekoncentráltságra és a „nem tudok sort keríteni már semmire” érzésre.

A koncentrálóképesség romlása, gondolatok össze-vissza cikázása, a hasmenés vagy szorulás mind annak a jele, hogy szervezetünk közepével probléma van.

A tradicionális kínai orvoslástan szemlélete szerint a gyomor az étel és az ital energiává történő átalakításának első színtere. Feladata a folyadék, a tömör táplálék puhítása, az “érlelés és a rothasztás” – csakúgy, mint a Föld fázis évszakának, a nyárutónak; amikor is a nyár virágai gyümölcsökké alakulnak. A gyomor befogad, felaprít, puhít és emészt.
Miután a gyomor feldolgozta a táplálékot, a tisztátalan részeket a vékonybélbe, a hasznosítható részeket pedig a lépbe irányítja, tehát az energiát lefelé mozgatja. A keletkező tiszta energiát a lép osztja szét a szervezetben. A gyomor napszaka reggel 7-től 9 óráig tart, a lépé reggel 9-től 11-ig. Mindkét szerv ezekben az időszakokban végzi leghatékonyabban a feladatát. Tudjuk, hogy a rágással készítjük elő a táplálékot a gyomor számára, és a száj termeli a nyálat, amely a Föld elem testnedve. Ha kevés a nyálképződés, az hátráltatja a jó emésztést.
A gyomor energiájának egyensúlyvesztési tünetei az émelygés, hányás, csuklás, böfögés (ilyenkor a gyomor energiájának irányultsága nem lefele, hanem felfele ható irányba fordul át), bélgörcs, nyombél- és gyomorfekély, túl csekély vagy túl mohó étvágy. Az egyensúlyvesztés érzelmi tünetei például az aggodalmaskodás, amely szüntelenül rágja a gyomrot vagy a biztonságérzet elvesztése.

A lép az egyik legfontosabb szerv a kínai orvoslásban. Ő a nagy átalakító, a tiszta energiát osztja szét a szervezetben. Minden szinten hozzájárul a szervezet védekezőképességének, immunitásának fokozásához. A lépenergia körébe tartozik még a hasnyálmirigy, és annak feladatai is. A lép tápláló feladata a vérre is kiterjed. Tehát a lép gyűjti össze a vért, és tartja az erekben. Táplálja az érfalakat és szabályozza az alvadást. Meghatározza a zsírszövet, a kötőszövet és a tartószalagok állapotát. Ezt azt jelenti, hogy helyükön tartja a szerveket. Ha a lép energiája gyengül, a szervek süllyednek. Pl.: gyomorsüllyedés, méhelőreesés, visszerek csomósodása, vérzési rendellenességek léphetnek fel. A fizikai energiaszint egyik legmeghatározóbb tényezője a lép állapota. Ha a lép gyenge, nem tudja ellátni életerővel a többi szervet; ebben az esetben szinte mindig általános fáradékonyság lép fel. A lépet az “égi csi földi folytatódásának” is szokták nevezni, ami arra utal, hogy a születést követően már minden energiát ez a szervünk teremt meg a testünk számára. A léphez tartoznak a nyirokrendszer alkotórészei és az emlőmirigyek is.
A lép egyensúlyvesztésének fizikai tünetei például a felfúvódás; elvizesedés; a test megereszkedése; elnehezült, fájó végtagok; duzzadt és hideg térdek, combok; hasmenés; sárgás színű arc és bőr; vizenyő és nyálka felgyülemlése.

Érzelmi tünetek a talajvesztés érzése; a biztonságérzet hiánya; aggódás és megszállottság; nyugtalan alvás; visszatérő negatív gondolatok; rossz koncentrálóképesség; kusza érzelmek.
Az álmaink lép energia túlsúly esetén nyomasztóak. Energiahiánykor házak, falak szüntelen építéséről, éhségről, szomjúságról álmodhatunk. De szerepelhet benne ének, zene és a Föld gravitációjával összefüggő történet is.

Lépünk védelme érdekében ajánlatos az alábbiakra figyelni:

Mivel ennek az elemnek az édes az íze, az ilyen ízű ételek túlzott szeretete, vagy éppen utálata, a Föld elem egyensúlyvesztésére hívja fel figyelmünket.

Az ételekkel szembeni allergiát a kínai orvoslástan a rossz emésztéssel hozza összefüggésbe.

A túlzottan sok hideg és nyers élelemtől a lép elvizenyősödik, kialszik az “emésztő tűz”, aminek rossz emésztés lesz a vége. Természetesen a rendszeres és megfelelő mennyiségű nyers élelemből vitaminokat, ásványi anyagot és létfontosságú enzimet nyer a szervezetünk. Kulcsszó itt is az egyensúly.

A lép a szárazságot kedveli, így a meleg, száraz ételeket, melegítő hatású fűszereket. Ilyenek pl. a gyömbér, fahéj, szerecsendió, kardamom, ginzeng.

A vércukorszintet jelentősen csökkenti, ezzel a hasnyálmirigyet erősíti a kelbimbó, az articsóka, az uborka, a fokhagyma, a hajdina, a zöldbab, a vöröshagyma, a szójabab és más hüvelyesek.

A lép fontos szerepet játszik a vérrel kapcsolatos minden folyamatban. Jó minőségű “vérképző” étel a cékla, a klorofillban gazdag táplálékfajták (a növények zöld levelében található anyag), a sárgabarack, a csalán, az alga, a petrezselyem, a tojás, a füge, valamint a húsételek.

  Vért gyengítő hatásúak a zsíros, feldolgozott, mesterséges élelmiszerek, az édességek, a búza, az élesztő, a sör, a kávé. Nyirkosságot idéz elő a lépben a túlzott mennyiségű nyers zöldségeken és gyümölcsökön kívül a tejtermékek és a cukor. A kínai táplálkozástan szerint gyengítő hatással van a lépre a túl sok hideg folyadék vagy a koncentrált gyümölcslevek fogyasztása, különösen a paradicsomlé és a citrusfélékből készültek.

Élelmiszerek, amelyek erősítik a gyomrot, a Föld elemet:

    • A gabonafélék közül a köles, amelyben hét alapvető aminosav megtalálható. Javítja a fizikai állapotot, és az érzelmi egyensúly fenntartásában is segítségünkre van. Ajánlott még az árpa, a kukorica
    • A zöldségek közül az édesburgonya (melegíti a gyomrot, erősíti a belső szerveket, szénhidrátokban, béta-karotinban és káliumban gazdag); a tök(a sárga tökben jelentős mennyiségű az életfontosságú vitamin és ásványi anyag); a gyökerükért vagy gumójukért termesztett zöldségek. Érési időszakuk a Föld elem évszakára, nyárutóra esik. Pl.: zeller, feketegyökér, sárgarépa, marharépa, paszternák. Ezen kívül a borsó, édeskömény, uborka, mangold, spenót, cukkini, káposztafélék
    • A gyümölcsök közül a sárgabarack, az alma, a cseresznye, a szőlő, a datolya, az őszibarack, a körte, a málna, a szamóca, eper, füge, áfonya, sárgadinnye.

Judy Harmony

Copyright © 2016. All Rights Reserved.