egészség, gyógynövények, harmónia
Kategóriák

Sütőtök

sütőtökA sütőtök a tél egyik kedvenc csemegéje. Nemcsak egészséges, hanem finom is. A Közép- illetve Dél-Amerikából származó növény az inkák, az aztékok és a maják jellegzetes tápláléka volt. Amellett, hogy fagyos estéken felmelegít, egészségügyi szempontból is rendkívül hasznos a fogyasztása. Magas rosttartalma elősegíti a kiegyensúlyozott emésztést, illetve erős antioxidáns hatása miatt is melegen ajánlott beiktatni az étrendbe. A benne lévő karotinoidok megkötik a szervezetben a káros szabadgyököket. A növényből készült tökmagolaj gazdag E-vitamin-forrás – ami ugyancsak antioxidáns hatású.
Magas káliumtartalmának köszönhetően a sütőtök vértisztító, méregtelenítő hatású. Nagy mennyiségű élelmi rostot tartalmaz. Rendszeres fogyasztásával egyensúlyban tartható az emésztés – mindez pedig jelentősen hozzájárul a szervezet védekezőképességének növeléséhez. A benne található tiaminnak köszönhetően emlékezet- és hangulatjavító hatása is van.
A sütőtökben lévő lutein nevű karotinoid csökkenti a sárgafolt-elfajulás kockázatát, de más szembetegségek – például a szürkehályog – kialakulását is megelőzi. A lutein segít abban, hogy megőrizzük látásunk élességét.
A sütőtökben található béta-karotin ugyancsak látásjavító hatású. A narancssárga festékanyag emellett szépíti a bőrt – segít megelőzni az akné kialakulását -, illetve antioxidáns hatású is.
A sütőtök édes, pompás színű zöldség, amelyet nemcsak sütve, de főzve is fogyaszthatunk, és süteményekbe keverve, vagy akár nyers ivóléként fogyasztva is kiváló.

Judy Harmony

Copyright © 2016. All Rights Reserved.