egészség, gyógynövények, harmónia
Kategóriák

Téli zöldségek és gyümölcsök

Célszerű mindig olyan zöldségeket és gyümölcsöket választanunk, amelyeknek éppen szezonja van, legyen az tavasz, nyár, ősz vagy tél.

Ha étrendünket az adott évszakban termő helyi gyümölcsökből és zöldségekből állítjuk össze, akkor nemcsak egészségesen étkezünk, hanem az alábbi előnyöket is élvezhetjük:

  • Mindig a legfrissebb és a leginkább vitamindús ételekhez juthatunk hozzá.
  • Magas tápértékű és gazdag tápanyagokkal teli zöldségeket és gyümölcsöket fogyaszthatunk, mivel az áru nem utazik több ezer kilométert távoli országokból, mire ideér.
  • A szezonális gyümölcsöket és zöldségeket jellemzően alacsonyabb áron vehetjük meg.
  • Támogathatjuk a helyi termelőket.

Ne hagyjuk, hogy a hideg tél elvegye kedvünket az egészséges étkezéstől. Ilyenkor a zord időben különösen jól esnek például a forró sütőtök krémlevesek.

Ne feledkezzünk meg arról a fontos alapelvről sem, hogy a lassan termő zöldségek sokkal több vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, mint gyorsan termő társaik.

Ilyenkor van többek között szezonja például a fekete reteknek, a céklának, a póréhagymának és a sütőtöknek.

Téli zöldségek és gyümölcsök: birsalma, cékla, cikória, csicsóka, fehér és lila káposzta, fekete retek, kelkáposzta, kökény, naspolya, pasztinák, póréhagyma, sütőtök, téli alma, körte, zellergumó.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Judy Harmony

Copyright © 2016. All Rights Reserved.