egészség, gyógynövények, harmónia
Kategóriák

Szerencsét hozó szilveszteri babonák

Mit (t)együnk, hogy szerencsések legyünk?

Újév napján ne együnk csirkét. A régiek úgy tartották, hogy ha újév napján baromfit fogyasztunk, az egész évre elkaparja a szerencsét, a pulyka ráadásul haragot is hoz a házhoz.
A halat, bár egészséges, inkább hanyagoljuk, hiszen elúszik vele a szerencsénk. Az újév a magyaros konyha szerelmeseinek kedvez, hiszen a malac hozza a szerencsét, mivel előtúrja.
A népi megfigyelés úgy tartja, hogy újév napján, ha férfi lép be a lakásunkba, ő hozza, viszont ha nő, akkor elviszi szerencsét. Szintén peches esztendőre számíthatunk, ha kivisszük a szemetest, vagy bármit a házból.
Ugyanígy kerülendő a babona szerint mosni, teregetni, varrni, fonni.
Régen szokás volt kora reggel friss vízben mosakodni, hogy egészségesek maradjanak. Aki reggel a kútról elsőnek mert vizet, „elvitte az aranyvizet”, és egész évben szerencsés volt.
A babona szerint amit újév napján cselekszünk, az fogja meghatározni az egész évünket.
Ha szeretnénk, hogy pénz álljon a házhoz az új évben, együnk lencsét, hiszen a pénz alakjával, szimbolikus jelentéssel hozza a pénzt, a bőséget. Ha rétest sütünk, vagy eszünk, az pedig tartóssá teszi a gazdagságot.
Ha nem akarunk semmiben hiányt szenvedni a következő évben, akkor legyen tele a kamránk minden jóval, semmi ne álljon üresen, például a liszt- és cukortartó. A hűtőszekrényben is legyenek finom ételek, mert akkor ez lesz jellemző az egész évre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Judy Harmony

Copyright © 2016. All Rights Reserved.