egészség, gyógynövények, harmónia
Kategóriák

Lecsó, mint gyógyétel

Nagyon szeretem a lecsót.  Az alábbi recept nem a hagyományos mód, én Kicsi Vú 5 elem konyhájából kaptam az ötletet, és nagyon finom lett. 
Hozzávalók:
  • kevés olívaolaj – Föld
  • 1 vöröshagyma – Fém
  • 1 gerezd fokhagyma – Fém
  • 1 tk őrölt koriander – Fém
  • 1/2 tk őrölt római kömény – Fém
  • kb 1 csapott tk só- Víz
  • 1 kg paradicsom – Fa
  • 1 tk őrölt pirospaprika – Tűz
  • 15 dkg zöldpaprika (elhagyható) – Föld
  • 2 kápiapaprika – Föld
  • 20 dkg lecsókolbász vagy debreceni – Föld
  • 1 tk méz- Föld
Elkészítés:

Egy nagy lábasban felhevítjük az olívaolajat, rádobjuk a félkarikákra vágott vöröshagymát, majd a felkockázott fokhagymát és kis lángon kevergetve üvegesre pároljuk. Mikor kész, megszórjuk őrölt korianderrel és római köménnyel, megsózzuk és hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot is. Megszórjuk őrölt pirospaprikával, összeforgatjuk, majd hozzáadjuk a csíkokra vágott paprikákat. Fedő alatt, kis lángon rotyogtatva puhára főzzük. Az utolsó 5 percben hozzáadjuk a felkarikázott kolbászt is. Mikor kész, 1 tk mézzel ízesítjük.

Én úgy szeretem, hogy egyenlő távolságra mélyedésekbe ütök 1-1 tojást, és ezzel sütöm még. Petrezselyemzölddel megszórva tálalom.

Eddig a gyakorlat. Az elmélet:

A paradicsomé a császári pozíció, ami meghatározza az egész étel hatását – hűt, frissít, táplálja a vért és a testfolyadékokat, nedvesíti a kiszáradt Gyomrot.

Ehhez jönnek a miniszterek, akik támogatják a császárt a céljaiban: a magyar receptben ez a paprika, de ha cukkinit és/vagy padlizsánt is teszünk bele, akkor azok is ilyen kiegészítő szerepűek: szintén hűtik a belső hőséget, nedvesítik a szárazságot, a padlizsán mozgatja a vért.

A kínai receptekben mindig van rendőri szerepű összetevő is, mely megvéd az esetleges káros mellékhatásoktól. A lecsóban ez a rendőr a hagyma, mely melegítő hatású, csípős ízű alapanyag és arról gondoskodik, hogy a sok hűtő hatású zöldség ne „sebezze meg a Lépet”, azaz ne hűtse túl az emésztőrendszert.

Ha a főzés végén egy kis nádcukorral vagy mézzel lekerekítjük az ízeket, akkor vehetjük úgy, hogy az édes ízt hírvivőként használjuk, azaz megszabjuk vele, hogy az egész étel hatása mely meridiánokba menjen. Az édes íz esetében ez a Gyomor és a Lép-Hasnyálmirigy lesz.

Csodálatos, hogy a hagyományos nemzeti ételek magukban hordozzák ezt az ősi energetikai szemléletet. Nekünk nincs más dolgunk, mint feleleveníteni ezt az értékes hagyományt és a mai ízlésre, a mai ételeinkre is alkalmazni.

(forrás: Kicsi Vú 5 elem konyhája)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Judy Harmony

Copyright © 2016. All Rights Reserved.