egészség, gyógynövények, harmónia
Kategóriák

Színterápia: mit tudnak a felnőtt színezők?

Monks from the Tashi Lhunpo monastery, making a Chenrezig Sand Mandala of Compassion and Kindness in the Chapter House of Salisbury Cathedral. PRESS ASSOCIATION Photo. Picture date: Thursday October 3, 2013. The Sand Mandala is an artistic tradition of Tibetan Buddhism involving the creation and destruction of mandalas made from millions of grains of coloured sand. It is a symbolic picture of the universe representing an imaginary palace that is contemplated during meditation. The monks, whose exiled monastery is in south India, began the process on Monday and will finish tomorrow when they will destroy the completed mandala, emptying the grains of sand into water so that they spread as far as possible. Photo credit should read: Tim Ireland/PA Wire

A színezéssel kiléphetünk a monotóniából

A színezők és mandalák a felnőttek körében is óriási sikert aratnak.  A káros stressz és a kütyüfüggés következményeit mindannyian érezzük magunkon, szabadulnánk tőle, de nem tudjuk, hogyan. Az elme lecsendesítésére, a lelkünk megnyugtatására, belső énünk és hangunk megtalálására jelent kreatív és élvezetes módszert a színezés.

Az idei év világviszonylatban is legnagyobb meglepetése a könyvpiacon a felnőtt színező. 30-50 oldalnyi tematikus mintagyűjteményekről beszélünk, amelyek pont olyanok, mint gyerekkorunk színezői: egy előre megrajzolt ábrát kell kedvünk szerint kiszínezni.

Az ötletet a skót illusztrátor, Johanna Basford Secret Garden (Titkos kert) című könyve adta – ebből például világszerte 1,4 millió példányt értékesítettek – azóta számos hasonló színezőkönyv jelent meg.

A siker oka az lehet, hogy színezés közben kikapcsol az agyunk, már-már meditatív állapotba kerülünk,  amikor kizárjuk a külvilágot, elülnek fejünkben a csapongó gondolathullámok. Egyes pszichológusok szerint színezés közben átélhető a flow-élmény, az elme működésének egy olyan állapota, melynek során az ember teljesen elmerül abban, amit éppen csinál, amitől energiával töltődik fel, abban teljesen részt vesz, átadja magát a folyamatnak, és ebben örömét leli. Annyira feloldódik a tevékenységben, hogy bármi áron folytatni akarja, pusztán saját magáért.

Ez annak köszönhető, hogy rajzolás közben a jobb agyféltekénk dolgozik, a bal pedig, amelyik a racionális, logikus gondolkodásért felelős, kikapcsol. Az ilyen relaxált állapotban csökken a pulzus, a vérnyomás és a stresszhormonok szintje. Ugyanezen az elven alapul a jobb agyféltekés rajzolás is, amit az amerikai kineziológus Betty Edwards stresszhelyzetek oldására használt.

Színterápia

A színek élettani paraméterekre való hatásának kísérleti feltárása csak századunk második harmadában kezdődött. Egyes kutatók növények, mások állatok növekedésének mértékét vizsgálták különböző színű sugárzások hatására. Megállapították például, hogy a vörös színű sugarak erősen stimuláló, míg az ultraibolya sugarak teljesítményfokozó hatásúak.

Később azt is sikerült feltárni, hogy a színek sugárzása hatással van az emberi vízháztartásra, cukoranyagcserére, köztiagy-és agyalapimirigy-rendszerre, a vér összetételére, a hormonanyagcserére, a vegetatív idegrendszerre, és a máj anyagcsere folyamataira.

Mandalák

A mandala szó a klasszikus indiai szanszkrit nyelvből ered, azt jelenti: kör. A mandalák absztrakt minták, a középpontból indulnak és kifelé áradnak. Középpontja a világ közepét szimbolizálja. Sok kultúra világszerte használja a mandalát, mint spirituális gyakorlatot.

Jung szerint a mandala segít kiegyensúlyozni a psziché rendellenességeit azáltal, ahogy a minták a mandala középpontjához vezetnek. Ezt olyan gyógyító erőnek tartotta, ami az intuícióból származik és nem a tudatos tartományból.

A színek jelentése a mandalákban

Fehér: tisztaság, tökéletesség, ártatlanság, őszinteség, megbízhatóság, karmikus megbocsátás.
Hatása: méregtelenítő.

Fekete: méltóság, hajthatatlanság, gyász, félelem, sötétség, reménytelenség.
Hatása: segít leküzdeni a túlérzékenységet

Ezüst: nőiesség, érzelmek.
Hatása: erősíti a női energiákat.

Arany: Nap, szépség, tisztaság, béke, kegyelem, gazdagság, bölcsesség.
Hatása: a férfi energiákat erősít.

Sárga: Nap, vidámság, öröm, kibontakozás, fantázia, barátságosság, szabadságérzet, önhittség, fény.
Hatása: nyugalmat ad, javítja a memóriát, serkenti a munkakedvet.

Narancssárga: életöröm, aktivitás, energia, egészség, gyöngédség, vitalitás, kifelé fordulás.
Hatása: javítja a hangulatot.

Piros: szeretet, szerelem, érzékiség, önbizalom, erő, önállóság, hatalom, melegség, tűz, energiaáramlás.
Hatása: eltaszítja az ártó energiákat. Fokozza az étvágyat.

Rózsaszín: romantika, odaadás, nőiesség, érzékenység, önzetlenség, elegancia.
Hatása: félelem ellen, fiatalít.

Kék: nyugalom, kiegyensúlyozottság, biztonság, harmónia, kapcsolatteremtés, víz.
Hatása: frissítően hat, segít a döntések meghozatalában.

Sötétkék: lelki gyógyulás, bölcsesség.
Hatása: oldja a fizikai fájdalmakat.

Ibolya: mágia, spiritualitás, misztikum, érzelmi töltés, befelé fordulás, lemondás.
Hatása: megsemmisíti az ártó erőket, fokozza a természetes meditáció hatékonyságát.

Türkiz: barátság, báj, öntudat, humor.
Hatása: segíti a megérzéseket, érzelmileg regenerál.

Zöld: egyensúly, élet, természet, gyógyulás, tisztesség, becsvágy.
Hatása: gyógyít, méregtelenítő és regeneráló, nyitottá és elfogadóbbá tesz.

Világoszöld: letisztulás, újjászületés.
Hatása: érzelmi feszültségek ellen.

Barna: stabilitás, földközelség.
Hatása: növeli a biztonságérzetet.

(forrás: Házipatika.com)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Judy Harmony

Copyright © 2016. All Rights Reserved.