Szilvalekváros kukoricaprósza
Hozzávalók egy kerek tortaformához:
5 dl forró (rizs)tej – Tűz
25 dkg kukoricadara – Föld
3 tojás – Föld
5 dkg nádcukor (vagy 4-5 ek. méz) – Föld
késhegynyi őrölt kardamom – Fém
csipet só – Víz
1-1,5 pohár kefír – Fa
fél csomag sütőpor – Fa
A tetejére:
szilvalekvár (esetleg meggylekvár) – Föld
tejföl – Fa
Elkészítés:
A darát leforrázzuk a forró tejjel és min. 1 órán át állni hagyjuk. Utána a tojásokat robotgéppel habosra keverjük a cukorral, az őrölt kardamommal, a sóval és a sütőporral, majd a kefírt is belekeverjük és beleforgatjuk az egészet a megduzzadt darába.
Kivajazott, kilisztezett tortaformába öntjük a tésztát, a tetejére lekvár- és tejfölpöttyöket teszünk és előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt megsütjük (tűpróba). Akkor jó, mikor a széle már kezd barnulni.
Hatása:
A legjinebb gabona jang elkészítési módja. Az eredmény táplálja, erősíti a közepet, a Lép csíjét, nedvesíti a száraz Gyomrot és Tüdőt. Egészséges délutáni édesség vagy hétvégi reggeli.
Mikor ajánlott?
gyenge emésztés, élelmiszerallergiák
reflux, gyomorégés
székrekedés
száraz nyálkahártyák, száraz köhögés
(forrás: Kicsi Vú 5 elem konyhája)
Vélemény, hozzászólás?