egészség, gyógynövények, harmónia
Kategóriák

Kedvenc teám a puer tea

puer-1 puer2 puer3A puer tea Kína egyik hagyományos teája, eredeti termőterülete és hazája Kína déli területén, az örök tavasz vidékének is nevezett Yunnan tartományban található.
Készülhet kis- és nagylevelű teafajtából, sőt tearügyekből is. Szüretelés után különleges eljárással érlelik, majd változatos formákba préselve a tealeveleket csomagolják és tárolják. Klasszikus megjelenési forma a lepény vagy korong, illetve a tégla formájúra préselt tea, de találkozhatunk csésze, gomba, golyó formával is.

A puer a feldolgozás módja alapján két fő kategóriába sorolható:

1. Természetesen érlelt (élő) puer (Sheng puer angolul raw)

Itt a frissen leszedett teát, szinte fermentálatlanul préselik formába. Az így készült puer tea íze ismerős lehet számunkra, hiszen gyakorlatilag egy különleges zöld teát iszogatunk.
Az így gyártott teák számunkra szokatlan tulajdonsága, hogy az évek során folyamatosan érnek, ennek megfelelően az ízük is változik.

2. Mesterségesen fermentált puer (shu vagy angolul ripe)

Ennél a teánál – az élő puer teánál természetes módon, évek alatt – lejátszódó érlelelési folyamatot mesterségesen gyorsítják, így gyorsan egy „öreg” teát állítanak elő.
Az így készült teák öntetének színe jellemzően bíbor, vagy a kávé színével is vetekedő sötét fekete.
A mesterségesen fermentált puereknél kevésbé változnak az ízek az évek alatt, de tartást kaphat a tea, így hatása meglehetősen intenzív élményeket idézhet elő.
A hagyományos kínai orvoslás (HKO) szerint a puer tea fogyasztása kedvezően hat az életerőre és hozzásegíthet a hosszú élethez.
Természetes súlycsökkentő, ösztönzi az emésztést, csontritkulást, szív és érrendszeri betegségeket megelőző hatása van.
Minden puer teának lelke van, meg kell ismerni. Miután megismertük, tudjuk mikor, hogyan segíthet az életünk során.
A gong fu cha szertartás a hagyományos kínai szertartás módszere. A tea elkészítése is művészet; ha így közelítjük, a belső békéhez vezető ösvénnyé válik. A nyugalom és harmónia éppúgy fontos a teához, mint a forró víz és a kanna.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Judy Harmony

Copyright © 2016. All Rights Reserved.