egészség, gyógynövények, harmónia
Kategóriák

A Nap jótékony hatásai

A Nap közel tökéletes gömb alakú égitest, amely saját tengelye körül forog. A Nap fényének és melegének köszönhetően van élet a Földön. Hatását talán a szívhez lehetne hasonlítani, amely testünk működésének az alapja.

Központi csillagunk nem egymagában álló objektum, hanem egy rendszer – a Naprendszer – központi objektuma, amelyet a Nap gravitációja tart egyben. A rendszer határait csillagunk gravitációja jelöli ki, amely mindaddig terjed, ahol már egy másik csillag gravitációs hatása válik erősebbé.

Szimbolikus értelemben, a Nap az életet adó fényt jeleníti meg, az egység, a teljesség képviselője. Magában hordja azt a fehér fényt, amelyben ott található az összes szín. Az aranyfényű Nap a teremtőenergia megtestesülése, a teremtés szimbóluma.

Kerek formája a végtelenség szimbóluma, amelynek nincs kezdete és nincs vége. A Nap szimbóluma felfedi az ember isteni eredetét és megmutatja számára a növekedés, a tudás határtalan forrását és lehetőségét.

Milyen pozitív hatással van a Nap testünkre – lelkünkre?

1. Terápia a testnek, léleknek – Fokozza a szerotonin (a boldogság hormon) termelődését, ezáltal javítja a hangulatunkat. A szerotonin termelődésének köszönhetően, a napfény enyhíti a depressziós tüneteket, és pozitív hatással van a közérzetre. Emellett napozás közben elernyednek az izmok, és ez kiváló az izületek regenerálódására is.

2. Gyógyír a stresszre – a nap csökkenti a stresszt. A neurotranszmitterek tevékenységének köszönhetően erősíti az immunrendszert, javítja az endokrin funkciókat és helyreállítja a bioritmust. A napfény továbbá az Alzheimer-kórban szenvedő betegekre is jó hatással van.

3. Serkenti a vérkeringést, gyorsítja az anyagcserét, javítja a koncentrációkészséget.

4. A napfény csökkenti a rákbetegségek kialakulásának esélyét. Amerikai kutatók egy csoportja bebizonyította, hogy a daganatos betegségek és a D-vitamin hiánya (melyet a napozás kerülése okoz) kapcsolatban állnak egymással. Megfigyeléseik alapján, a New Yorkban élőknek háromszor akkora az esélyük a vastagbélrákra, mint a mexikóiaknak. Továbbá a magas D-vitamin szinttel rendelkező idősebb nőknél 60 %-kal csökken a rákos megbetegedések kialakulásának esélye.

5. Gyógyít egyes bőrbetegségeket – a napozás segíthet az aknés bőrön, az ekcémás bőrön, sőt még a pikkelysömör gyógyításában. Bár a pikkelysömörnek még nem találták meg a fizikális ideális ellenszerét, egyelőre annyit biztosra vesznek a szakértők, hogy a 4 héten át tartó rendszeres napozás 84 %-ban képes visszaszorítani a kórt.

6. Emeli a libidó szintjét A nap növeli a férfiak tesztoszteron-, illetve a nők progeszteronszintjét. Élettelivé, potenssé tesz bennünket.

7. A csontok és az izmok szövetségese – a csontok egészsége nagyrészt a napfényen alapszik. A nap hatására termelődik a szervezetünkben a D-vitamin, ami a kalcium megkötéséért (is) felelős. E páros garantálja számunkra a csontjaink időtállóságát. Kutatók bebizonyították, hogy a napfény hatására csökken a csontritkulás és a sclerosis multiplex kialakulásának esélye.

8. Kiváló altató – a napfény az alvás minőségére is hat. Ha napközben többet tartózkodunk a napon, ezáltal serkentjük a melatonin természetes termelődését éjjel, ami pihentető alvást eredményez.

9. Védi a szívünket – néhány éve brit orvosok bizonyítékokkal igazolták, hogy a napozás eredményeként a szervezetben keletkező D3-vitamin védelmet nyújt bizonyos szívbetegségekkel szemben. Statisztikailag is kimutatták, hogy a szív- és érrendszeri megbetegedések okozta halálozások számának növekedése összefügg azzal, hogy az utóbbi évtizedekben az emberek többsége kevesebbet tartózkodik a napon

Ennyi jótékony hatás elegendő inspirációt ad ahhoz, hogy vágyjunk arra, hogy úgy vegyünk napfürdőt, hogy a káros hatásoktól védve legyünk.

Az arany középút elvét szem előtt tartva, saját bőrtípusunknak megfelelően válasszuk meg a napozás optimális időtartamát, és ha szükséges, gondoskodjunk a bőrünket óvó optimális bio fényvédő krémekről. Kerüljük továbbá a közvetlen napsugárzást a déli órákban. Napozzunk, de ésszel. 

(forrás: blog.drhazi.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Judy Harmony

Copyright © 2016. All Rights Reserved.