Kenyérlángosnak indult teljes kiőrlésű tönkölylisztből
Hozzávalók 4 személyre
- 50 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 3 dl kézmeleg víz (liszt menőségétől függően lehet kicsit több)
- 7 g szárított élesztő
- 1 tk (nyírfa)cukor
- 1 tk só
- 2 dl vízben elkeverjük a cukrot, beleszórjuk az élesztőt. Meleg helyen futni hagyjuk 10-15 percig.
- Amikor az élesztős víz már habos, egy tálba öntjük a lisztet, elkeverjük a sóval, majd hozzáöntjük az élesztős vizet.
- Ruganyos tésztát gyúrunk belőle, a szükséges vízmennyiség hozzáadásával.
- Hagyjuk kelni a tésztát meleg helyen legalább egy órán keresztül, majd gyúrjuk át újra egy deszkán vagy a munkapulton mégpedig úgy, hogy az ujjunkat mélyesszük bele a tésztába.
- Nyújtsuk ki kb. 3 cm vastagra, és tegyük kiolajozott tepsibe. Takarjuk le, meleg helyen hagyjuk kelni mégy egy óráig.
- Ha kenyérlángost készítünk, készítsük elő a rávalókat, majd tegyük a masszára. Kis muffinokat is sütöttem.
- Kapcsoljuk be a sütőt, hogy jól átmelegedjen.
- Tegyük a sütőbe, és süssük 20-30 percig. (A sütési idő változhat a mennyiségtől és a sütő minőségétől függően. Akkor a legfinomabb a tészta, ha az alja kicsit megpirul, de nem ég meg, és jól átsül, viszont nem szárad ki.)
Vélemény, hozzászólás?