egészség, gyógynövények, harmónia
Kategóriák

Szőlő

A szőlő az emberiség egyik legrégebbi kultúrnövénye. A sumérok már a mezőgazdaság ill. a növénytermesztés hajnalán készítettek bort.
Napjainkban szinte áttekinthetetlenül sok szőlőfajta létezik, termésük piros, kék, sárga vagy zöld színben pompázik. A vékonyabb héjú, apróbb szemű borszőlőből bor készül, míg az étkezésre szánt csemegeszőlő héja vastagabb, termései nagyobbak. Utóbbiak a világ szőlőtermésének mindössze 15 %-át teszik ki. További 5 %-ból mazsola készül,a maradék pedig a bortermelést szolgálja. A szőlő magvaiból sajtolják az értékes, telítetlen zsírsavakat gazdag szőlőmagolajat. A fehér fajták színe általában világoszöld vagy borostyánsárga legyen, de semmiképpen nem élénkzöld, ami az éretlenség jele. A piros fajtáknál kóstolással tudunk meggyőződni róla, hogy érettek-e. A száránál bomlásnak indult szőlő viszont túlérett. Amikor a szőlőszemek hamvassá válnak, nyugodtan megvásárolhatjuk őket. A hamvasság a bogyókat bevonó, természetes viaszrétegnek köszönhető, amely védi a gyümölcsöt, ezért lehetőleg ne távolítsuk el róla.
A piacon elsőként mindig a mediterrán termővidékekről származó szőlő jelenik meg már 
júniusban. A fő szezon azonban szeptembertől novemberig tart. Mivel csemegeszőlőt a világ minden táján termesztenek, lényegében egész évben kapható. A szőlő nem utolérő gyümölcs, ezért mindig mosatlanul, papírzacskóban tároljuk a hűtőszekrény alsó rekeszében, így néhány napig friss marad. Mindig csak közvetlenül fogyasztás előtt mossuk meg. Nyersen is rendkívül ízletes, de kiváló desszertalapanyag is. Készülhet belőle sütemény, torta, de tartalmas salátákat is ízesíthetünk vele.


A csemegeszőlő egészséges gyümölcs, amelyben rengeteg értékes tápanyag van. A teljes szervezetet regenerálja, mert nagyon sok vitamint, ásványi anyagot tartalmaz. Antioxidáns hatású. A szőlőcukor gyorsan megemeli a vércukorszintet, és könnyen hozzáférhető energiaforrásként szolgál, a szívnek gyógyszer. A szőlő ezenkívül serkenti a bérműködést és a vesefunkciót, tisztítja a beleket, elősegíti az emésztést, az egész anyagcserét. a szőlőben lévő borkősavas sók enyhe has- és vizelethajtók, serkentik a bélmozgást, eltávolítják a szervezetben felgyülemlett salakanyagot.  A szőlőkúrával pedig salaktalaníthatjuk a szervezetünket, és megszabadulhatunk súlyfeleslegünktől.

A kínai gyógyító konyha alapján a szőlő amellett, hogy táplálja a testnedveket, olyan értékes tulajdonsággal is rendelkezik, aminek többlet-állapotokban vesszük nagy hasznát: kivezeti a belső nyálkát. Ez azt jelenti, hogy rendszeresen fogyasztva segít megelőzni az ún. metabolitikus szindróma betegségeit: a magas vérnyomást, magas koleszterinszintet, a cukorbetegséget. Ez utóbbi esetén, ha már kialakult, a szőlő a magas cukortartalma miatt kerülendő.

Termikus hatása: semleges – a színétől függően kicsit hűtő (fehér), vagy  melegítő (piros)

Íze: édes

A Tüdő, a Lép-Hasnyálmirigy, a Vese, a Máj meridiánra hat.

Hatása:

  • Kivezeti a meleg nyálkát a Lépből, a Májból és a Vérből
  • Vízhajtó hatású
  • Támogatja a béltraktus munkáját
  • Táplálja a Csít és a Vért (a Vért főként a piros fajták)
  • Hűti a jin-hiányból fakadó belső meleget
  • Táplálja a Vese-jint, így a csontokat és a fogakat.

Mikor ajánlott:

  • túlsúly esetén
  • ödémák ellen
  • magas koleszterinszint, magas vérnyomás ellen
  • székrekedés esetén
  • epekövességre való hajlam esetén
  • magas vérnyomás esetén
  • kimerültség, energiahiány, nagy igénybevétel esetén (pl. sportolás, vizsgafelkészülés)

Mazsola formájában értékes Csí- és vértonik, különösen terhesség, szoptatás esetén.

 Ellenjavallat: cukorbetegség

Judy Harmony

Copyright © 2016. All Rights Reserved.