egészség, gyógynövények, harmónia
Kategóriák

A gyógyteákról

green-tea-weight-lossA gyógynövények, gyógyteák fontos szerepet töltenek be az emberiség egészségében a betegségek megelőzésében, kezelésében és az egészségmegőrzés területén egyaránt.

A természetben fellelhető gyógynövények rendkívül gazdagok hatóanyagokban. Mindegyiket más-más hatásmechanizmus jellemzi, melyeket az ember tapasztalata és tudása alapján ősidők óta igyekszik hasznosítani. Ma már olyan komolyan és mélyrehatóan foglalkoznak a gyógynövények kutatásával, hogy egyes egyetemeken külön tanszék szerveződött erre a feladatra. Nemcsak a problémákkal küzdő, beteg embereknek van szükségük gyógynövényekre, hanem azoknak is, akik fontosnak tartják egészségüket, és annak megőrzésére gondot fordítanak. Vannak olyan gyógyteák (citromfű, csipkebogyótea), melyeket sokan napi üdítő- és frissítőfolyadékként fogyasztanak, ezzel megkímélve magukat a magas cukor-, szénsav-, vagy foszfortartalmú italok fogyasztásától. A gyógynövényekből készült teák ma már nemcsak a gyógyszertárak polcait díszítik, hanem megtalálhatók a gyógynövény-szaküzleteken túl az élelmiszerboltok, drogériák és a bevásárlóközpontok árukészletében is. A frissítő teák forrón vagy hidegen, ízesítve vagy anélkül egyaránt fogyaszthatók. E teák C-vitamin, valamint citromsavtartalma felüdíti, illóolaj-, csersav-, kolin-, flavonid-tartalmának köszönhetően pedig frissíti a szervezetet. A gyógynövény alapú teakeverékek rendkívül hasznosak, mert hatóanyagaik révén segítenek megteremteni a napszaknak megfelelő kiegyensúlyozott állapotot. (Este egy csésze borsmenta tea csodákra képes).

A helyes lépték a mérték

A különféle gyógyteák élettani hatásait vizsgálatokkal támasztják alá. Természetesen ezen hatások intenzitása egyénenként változik. Ezért ajánlatos a tájékoztatót mindig figyelmesen elolvasni, és a tanácsokat betartani a teakészítés, teafogyasztás során.
Akiknél allergia alakulhat ki a gyógynövényekkel szemben, nekik ajánlatos kezdetben egykomponensű teát inniuk és csak fokozatosan bővíteniük a választékot.

Csakis jó minőségű, biztonságos helyről származó teát fogyasszunk, és tartsuk be a fogyasztásra vonatkozó szabályokat.

Egyfajta teát ne fogyasszunk hosszú hónapokon át, 4-6 hét után érdemes abbahagyni. Naponta 1,5 – 2 liter folyadékot ajánlatos meginni, s nagymértékben hozzájárulhatunk egészségünk megóvásához, ha e mennyiség nagy részét a kellemes ízű frissítő gyógyteák teszik ki. A gyógyteák fogyasztásának időpontja és gyakorisága hatásmechanizmusuk alapján változik: a hashajtó és nyugtató teákat este, lefekvés előtt érdemes inni, míg az epebántalmak esetén ajánlott teákat étkezés előtt illetve után érdemes fogyasztani. De a köhögés és a megfázás elleni főzeteket naponta akár többször is ihatjuk. A gyógynövényteák hatóanyagaik révén különféle betegségcsoportokra hatnak: ilyenek a gyomor- és bélbetegségekre, szív- és érrendszeri betegségekre vagy akár az idegrendszer működésére és bőrgyógyászati panaszokra ható teák. Az egykomponensű gyógyteák olyan termékek, amelyeknek alapanyaga kizárólag a gyógynövény hatásos része, vagyis maga a drog. A bioteák viszont olyan gyógynövény alapú teák, amelyek megfelelnek a biotermékekre vonatkozó jogszabályi előírásoknak – termőhely, gyűjtés, szárítás, feldolgozás stb. – és ezt szigorú dokumentációval tudják igazolni.

A gyógyteák készítésének aranyszabályai

A teakeverékekből házilag szaknyelven vizes kivonatokat készíthetünk, melyek a következők: forrázat, főzet, hideg vizes kivonat.
A kivonás eljárását mindig a szóban forgó gyógynövény és annak hatóanyaga határozza meg.
Azoknál a gyógyteáknál, ahol a tea a növény virágzatából, leveléből, vagy más lágy részeiből készül (pl. hajtás) és/vagy illóolajtartalmuk magas, a tea a következőképpen készül: a megadott mennyiségű drogot (a növény ezen része tartalmazza a hatóanyagot) az előírásnak megfelelő mennyiségű forrásban lévő vízzel leöntünk, majd lefedjük és 10-15 perc elteltével leszűrjük.
A keményebb, fás szárú növényi részekből (kéreg, gyökér), vagy magas cseranyag tartalmú gyógynövényekből a következőképpen készítünk főzetet: a meghatározott mennyiségű teakeveréket a megadott mennyiségű vízzel felforraljuk, és a forrástól számítva még 4-6 percig főzzük. Ezt követően a főzetet rögtön leszűrjük.
Az olyan gyógynövényekből, amelyek hatóanyagai (pl. nyálkaanyagok) a forró vízben kicsapódnak, vagyis hőre érzékenyek, hideg vizes kivonatot ajánlott készíteni. Ennek elkészítése a következő: az előírt mennyiségű drogot szobahőmérsékletű vízbe helyezzük, és 6-10 órán át áztatjuk, majd leszűrjük.

Fontos, ha teakúrát szándékozunk végezni, előtte kérjük ki szakember segítségét. A nem megfelelően alkalmazott gyógytea akár káros is lehet. A gyógyteák csak bizonyos ideig tartják meg „erejüket”, ami növényenként más és más, de általában két év a szavatossági idejük. Ezt követően azonban még felhasználhatjuk őket gyógynövényfürdők készítéséhez. Ha gyógytea-kúrát tartunk, a tünetmentesség után még egy héttel fogyasszuk a teát, így megelőzhető a betegség újbóli kiújulása. A kúra során nem szabad váltogatni a teát, mert az káros is lehet egészségünkre nézve!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Judy Harmony

Copyright © 2016. All Rights Reserved.