Nyári kukoricakrémleves
Igazi nyári, a közepet erősítő étel a nyári kukoricakrémleves. A kukoricáról bővebben: kukorica.
Hozzávalók 4 személyre:
1 ek olaj vagy kókuszzsír – Föld
1 nagy vöröshagyma felaprítva – Fém – Föld
1 közepes sárgarépa felkockázva – Föld
1 csapott tk nádcukor – Föld
icipici őrölt fehérbors – Fém
só – Víz
1 l víz – Víz
10 ek kukoricadara- Föld
2 cső kukoricáról levágott szemek – Föld
A tetejére: petrezselyemzöld – Fa vagy újhagyma zöldje – Fém
Elkészítés:
A hagymát az olajon megpároljuk, kis idő múlva a répát és a nádcukrot is hozzáadjuk. Jól átforgatjuk, pár percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a leheletnyi fehérborsot és egy kis sót, majd felöntjük annyi vízzel, ami ellepi és puhára főzzük. Utána botmixerrel pürésítjük (ez lesz az alaplevünk, elhagyható), majd hozzáadjuk a maradék vizet is, újra megsózzuk és újra felforraljuk.
Mikor forr, beleszórjuk a kukoricadarát (közben végig kevergetjük) és főzzük, míg besűrűsödik és a dara megpuhul. Ekkor beleszórjuk a csövekről levágott kukoricaszemeket és pár perc alatt roppanósra főzzük. Petrezselyemzölddel vagy újhagymakarikákkal megszórva tálaljuk.
Hatása:
A kukorica elsősorban a Lép-hasnyálmirigy csíjét erősíti, emellett a testfolyadékokat táplálja és a Tüdő-jint erősíti.
A sárgarépa szintén táplálja a közepet és a Vért, kivezeti a Vastagbélből a felesleges nedvességet.
Ajánlott étvágytalanság, fáradtság, kimerültség; gyenge emésztés; vér-hiány; száraz állapotok (szomjúság, száraz bőr, nyálkahártya, légutak); székrekedés esetén.
(forrás: Kicsi Vú 5 elem konyhája)
Vélemény, hozzászólás?