egészség, gyógynövények, harmónia
Kategóriák

Long Jing Sárkány kútja zöld tea

Az egyik legismertebb kínai tea.

A tea formája jellegzetesen lapított, lándzsahegy alakú. Az elkészült tea színe sárga, határozott erős, édes illattal, enyhe gesztenye ízzel.

A hozzáértők a Long Jing tea négy tulajdonságára hívják fel legtöbbször a figyelmet: a tea színére, illatára, édes ízére, és a tealevelek különleges formájára.

Elkészítés

Kis odafigyeléssel és némi gyakorlattal az Európában használt teakészítő eszközökkel is igazán finom, enyhén gesztenyés ízű, édes tea készíthető belőle.

Fontos, hogy a tea felöntéséhez, ne forrásban lévő vizet, hanem kb. 80 fokos (vagy még hűvösebb) vizet használjunk, így érhetjük el a legteljesebb ízeket a tealevelekből.

A tea történelmi háttere

Kang Xi (1654-1722) császár „császári tea” rangra emelte a Long Jing teafajtát. A legenda szerint Kang Xi unokája Qian Long (1711-1799) egyik nyári kirándulása során ellátogatott Hu Gong templomba, mely a  Nyugati tó (Xihu) közelében lévő Shi Feng Shan (Oroszlán csúcs hegy) hegyen található.

A helyszínen annyira lenyűgözte a helyi teaszedő leányok ügyessége, hogy elhatározta, hogy megtanulja a teaszedés művészetét. Alig kezdte el azonban a gyakorlást hírt kapott, arról, hogy az anyacsászárnő súlyos beteg. A császár gyorsan összepakolt és az addig leszedett teát egyszerűen a ruhahájába rejtette.

A császári palotába érve kiderült, hogy korántsem olyan súlyos a baj,  mint ahogy a hírnökök mondták. Az anyacsászárnő figyelmét azonban semmi nem kerülte el és felfigyelt a császár ruhájából áradó illatra. A császár megmutatta az addigra már laposra préselődött tealeveleket, melyből azonnal teát készítettek, mely tovább enyhítette az anyacsászárnő tüneteit.

A Qian Long császár annyira elégedett volt a hatással, hogy a templomnál elhelyezkedő teacserjék termését minden évben a palotába szállíttatta.

Érdekesség, hogy a történetben említett tizennyolc teacserje mind a mai napig terem. Termésük igazi kincsnek számít az elkötelezett tearajongók között.

Termőhely

A Xihu Long Jing tea az egyik leghíresebb, ha nem a leghíresebb zöld tea Kínában és az egész világon. Kína egyik legismertebb zöld teáját – az ország négy nagy teatermelő vidéke közül – Jiangnan területén, a Jangce folyó középső és alsó szakaszától délre fekvő részen, a Zhejiang tartományban lévő Nyugati tó környéki hegyek lejtőin termesztik (Lion Mount, Long Jing Mount, Wuyun Mount, Hupao).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Judy Harmony

Copyright © 2016. All Rights Reserved.