Long Jing Sárkány kútja zöld tea
Az egyik legismertebb kínai tea.
A tea formája jellegzetesen lapított, lándzsahegy alakú. Az elkészült tea színe sárga, határozott erős, édes illattal, enyhe gesztenye ízzel.
A hozzáértők a Long Jing tea négy tulajdonságára hívják fel legtöbbször a figyelmet: a tea színére, illatára, édes ízére, és a tealevelek különleges formájára.
Elkészítés
Kis odafigyeléssel és némi gyakorlattal az Európában használt teakészítő eszközökkel is igazán finom, enyhén gesztenyés ízű, édes tea készíthető belőle.
Fontos, hogy a tea felöntéséhez, ne forrásban lévő vizet, hanem kb. 80 fokos (vagy még hűvösebb) vizet használjunk, így érhetjük el a legteljesebb ízeket a tealevelekből.
A tea történelmi háttere
Kang Xi (1654-1722) császár „császári tea” rangra emelte a Long Jing teafajtát. A legenda szerint Kang Xi unokája Qian Long (1711-1799) egyik nyári kirándulása során ellátogatott Hu Gong templomba, mely a Nyugati tó (Xihu) közelében lévő Shi Feng Shan (Oroszlán csúcs hegy) hegyen található.
A helyszínen annyira lenyűgözte a helyi teaszedő leányok ügyessége, hogy elhatározta, hogy megtanulja a teaszedés művészetét. Alig kezdte el azonban a gyakorlást hírt kapott, arról, hogy az anyacsászárnő súlyos beteg. A császár gyorsan összepakolt és az addig leszedett teát egyszerűen a ruhahájába rejtette.
A császári palotába érve kiderült, hogy korántsem olyan súlyos a baj, mint ahogy a hírnökök mondták. Az anyacsászárnő figyelmét azonban semmi nem kerülte el és felfigyelt a császár ruhájából áradó illatra. A császár megmutatta az addigra már laposra préselődött tealeveleket, melyből azonnal teát készítettek, mely tovább enyhítette az anyacsászárnő tüneteit.
A Qian Long császár annyira elégedett volt a hatással, hogy a templomnál elhelyezkedő teacserjék termését minden évben a palotába szállíttatta.
Érdekesség, hogy a történetben említett tizennyolc teacserje mind a mai napig terem. Termésük igazi kincsnek számít az elkötelezett tearajongók között.
Termőhely
A Xihu Long Jing tea az egyik leghíresebb, ha nem a leghíresebb zöld tea Kínában és az egész világon. Kína egyik legismertebb zöld teáját – az ország négy nagy teatermelő vidéke közül – Jiangnan területén, a Jangce folyó középső és alsó szakaszától délre fekvő részen, a Zhejiang tartományban lévő Nyugati tó környéki hegyek lejtőin termesztik (Lion Mount, Long Jing Mount, Wuyun Mount, Hupao).
Vélemény, hozzászólás?