Judy Harmony

egészség, gyógynövények, harmónia

Kategóriák

Tavaszi nap-éj egyenlőség (Chunfen) (március 20-22.) – a kínai szoláris naptár szerinti évszakjelző

A Nap merőleges az egyenlítőre, és egyenlő hosszú a nap és az éjszaka. A hagyomány szerint ettől kezdve egyre több az eső, és emelkedik a hőmérséklet. Az áttelelő növények növekedni kezdenek, a földművesek megkezdik a gabona vetését.

A kínai ajánlás szerint most a lelki egyensúlyunk megteremtése a legfontosabb, hogy a Májunk harmóniában legyen:

„A szellem megnyugtatása érdekében szigorúan tilos a túlzott lelki érzékenység és ingadozás, mivel ezek hátráltatják a Máj-energia elvezetését. A nyugodt, kiegyensúlyozott lelkiállapot fenntartása jelenti az egészségmegőrzés alapját.”

Az étkezésben a harmonizáló, természetesen édes ízzel tudjuk most támogatni a Májat: a gyökérzöldségek, a főtt szemes gabonák, az erőlevesek édeskés ízével.

A tavasz kezdete – a szoláris naptár szerinti évszakjelző

Hivatalosan is megérkezett a tavasz kezdete nevezetű évszakjelző (február 3-5.), ami a kínai naptár szerint a tél végét szimbolizálja. Ez az évszakjelző az első  a 24 szoláris periódusból. A természetben a jang energia élénkülni kezd, az élőlények is előbújnak, felébrednek a rovarok, a téli álmot alvó állatok és a madarak is csiripelni kezdenek. Ezzel egy időben bennünk emberekben is megpezsdül a vér. A testünk fokozatosan átáll a téli jin állapotból a növekvő jang állapotába.
Fontos, hogy az átállás fokozatos legyen, mind étkezésben, mind öltözködésben – az alsó testtájakat még védjük meleg ruhákkal, a felső ruházaton könnyítsünk először, ahogy melegednek a napok.
Főzéskor egyre inkább használjunk a Májat megújító, a Máj-vért tápláló, a Máj csíjét megmozgató hozzávalókat, úgy mint:
• csípős ízű, frissítő hatású zöldségek pl. retek, karalábé, zsázsa
• friss zöldfűszerek, növényi hajtások: petrezselyem, saját nevelésű csírák,
mikrozöldek
• piros színű vér-tonikok: kínai datolya (jujuba), gojibogyó
• emellett a természetesen édes ízzel harmonizálhatjuk a Májat:
édesburgonyával, céklával, sárgarépával

Egyre hosszabbak a napok, a tavasz eleje elindítja a tavaszt, megkezdődik a gyógyulás. Egyre magasabb a hőmérséklet, egyre több a napsütés és csapadék. Most már nem kell olyan korán feküdni, és valószínűleg magunktól felébredünk, ahogy a nap felkel – könnyebben megy az ágyból kiugrás, mint a sötét téli napokon.
A test igényli is a több mozgást: reggel sétáljunk egy nagyot, hétvégeken menjünk kirándulni, mozogjunk minél többet a szabad levegőn – ez az immunrendszernek is jót tesz és a kedélyünknek is.

(forrás: Kicsi Vú 5 elem konyhája)

Lábáztatás otthon

Egy őszi-téli szokás: a lábáztatás
Egy stresszes nap után vagy csak úgy, az esti szertartás részeként jól eshet egy meleg vizes lábáztatás a hideg hónapokban. Enyhíti a fáradtságot, tölti a jangot, serkenti a csí és a vér áramlását.
Hogyan?
– 40-45 fokos vízben (ne legyen tűzforró)
– bokáig érjen a víz vagy vádliközépig
– addig csináljuk, amíg az egész test át nem melegedik, és enyhén izzadni kezdünk
– együnk előtte, utána igyunk sok vizet
Lábáztatás alkat szerint:
Ha alkat szerint finomítanánk a módszert, tegyünk kb. 6 gr (cirka 1 tk) porrá tört anyagot a lavórnyi vízbe az alábbiak szerint:
– jang-hiányos (fázós, hideg lábú): szárított gyömbér
– jin-hiányos: krizantémvirág, tengeri só
– nyálkás, nedves: szárított narancshéj
– pangásra hajlamos, rossz vérkeringésű: szárított rózsa
(forrás: Kicsi Vú)

Fahéjas – gyömbéres sütőtökkrémleves

Hozzávalók 4 személyre:
• 2 ek. kókuszzsír – Föld
• 1 vöröshagyma apróra vágva – Fém – Föld
• 75 dkg sütőtök (tisztán mérve, héja, magok nélkül) – Föld
• 1 csapott tk. őrölt fahéj – Föld
• körömnyi friss gyömbér – Fém
• kb. 1⁄2 tk. só- Víz
• 1 tk citromlé – Fa
• 7 dl forró víz – Tűz
• 2 dl kókusztej – Föld
• 2 ek. búzadara (ha lehet, teljes kiőrlésű) vagy kukoricadara/polenta – Föld
Elkészítés:
A tököt megmossuk, lehámozzuk, kimagozzuk és a húsát kis kockákra vágjuk. A hagymát és a gyömbért is megtisztítjuk, felaprítjuk.
Egy nagy vastag aljú fazékban felhevítjük a kókuszzsírt és a hagymát üvegesre pároljuk benne. Menet közben megszórjuk őrölt fahéjjal és a gyömbért is hozzáadjuk és gyakran kevergetve megpároljuk. Utána hozzáadjuk a tökkockákat és kb. 5 percig kevergetve pirítjuk.
Ekkor megsózzuk, és felöntjük a folyadékokkal, majd felforraljuk.
Utána kevergetés mellett beleszórjuk a búzadarát is és kis lángon félig lefedve puhára főzzük (kb. 20 perc).
A sűrűjét keverőtálba szedjük, botmixerrel pürésítjük, majd visszaöntjük a fazékba, fűszerezzük még, ha szükséges és hagyjuk egyet rottyanni.
A sütőtök hatása: Melegítő hatású, édes ízű zöldség. Táplálja a Lép-Hasnyálmirigy és a Gyomor csíjét és a Tüdőt. Erősíti a Vért. A melegítő gyömbér és a fahéj fokozza a hatását és a gyömbér csípős íze kis dinamikát visz az ételbe, megmozgatja a csít. A sütőtökkel vigyázni kell, mert nagyobb mennyiségben ételpangást okoz.
Mikor ajánlott?
• kimerültség, általános gyengeség
• asztma, száraz köhögés
• gyomorégés, gastritis
• székletproblémák (szabályozza a székletet)

(forrás: Kicsi Vú  5 elem konyhája)

Parasztreggeli

Ebben a hideg őszi, téli időben a napi háromszori főtt, meleg étel a gyomor melegen tartásához nagyon fontos. Ehhez egy nagyon jó választás szerintem reggelire a parasztreggeli.

Hozzávalók: héjában főtt burgonya, tojás, paprika, újhagyma, illetve ízlés szerint egyéb zöldség, petrezselyemzöld, fűszerek.
A burgonyát már előző este megfőzhetjük héjában. Reggel csak meghámozzuk, kockákra vágjuk és kókuszzsíron vagy olívaolajon/vajon kicsit megpirítjuk. Közben picit borsozzuk, sózzuk, friss petrezselyemzölddel vagy újhagyma zöldjével megszórjuk. Tehetünk mellé paprikát is csíkokra vágva vagy egy kis gombát.
Közben a tojásokat feltörjük, elhabarjuk és a krumplira öntjük. Kis lángon hagyjuk megdermedni. Fedő alatt sütjük, hogy a teteje is megsüljön. Ha szükséges meg is fordíthatjuk egy nagy lapostányér segítségével.

A szauna

A szaunázás

A szaunázás erősíti az immunrendszert, méregtelenít, szépíti a bőrt, megtornáztatja az ereket, izomlazító hatása pedig felér egy jó masszázzsal.

A napi stressz, a túlhajszolt életmód, az egészségtelen táplálkozás és a mozgás hiánya mind olyan tényezők, melyek rontják egészségi állapotunkat. Ha mást nem is tehetünk vagy nincs lehetőségünk életmódunkon jelentősen változtatni, legalább hetente egy alkalommal mindenképp érdemes rászánni az időt a szaunázásra.

A szauna méregtelenít

A rendszeres szaunázással testünk megszabadul a felhalmozódott méreganyagoktól, mivel a szauna által kibocsátott hő hatására verejtékezni kezdünk, pórusaink ezáltal kitágulnak, így a káros anyagok gyorsan és könnyen távoznak szervezetünkből. Ezt a folyamatot felgyorsíthatjuk, illetve még hatékonyabbá tehetjük azzal, ha a szaunázás közben és után bőséges folyadékot fogyasztunk, ezzel is segítve a méreganyagok távozását a szervezetünkből.

Értorna az érelmeszesedés ellen

A forró szauna, majd a hideg víz hatására vérkeringésünk felpezsdül, szívverésünk felgyorsul, a szaunázás az egész érhálózatot megtornáztatja, ezáltal az érfalak rugalmasabbá válnak. Rendszeres szaunázással többek között az érelmeszesedés ellen is sokat tehetünk, mely korunk egyik népbetegsége.

A szauna szépíti a bőrt

Azon kívül, hogy a szaunázás megtisztítja szervezetünket a méreganyagoktól, bőrünket is látványosan megszépíti és hozzájárul bőrünk feszességének, üdeségének megtartásában vagy visszanyerésében.

Immunerősítő

A szauna segít leküzdeni a megfázást, illetve használatával immunrendszerünk megerősödik, így egy idő után már a náthától sem kell tartanunk. Szervezetünk ellenállóbbá válik, a betegségek elkerülnek minket, vagy ha mégis megbetegedtünk, a gyógyulás folyamata jóval rövidebb időt vesz igénybe. A rendszeres szauna használattal fel tudjuk készíteni szervezetünket arra, hogy elkerüljenek minket a különböző betegségek, mint például az influenza.

Tökéletes stresszoldás

A szauna kiemelkedő hatása még abban is megmutatkozik, hogy egy-egy stresszes nap után, ha szaunázunk egy fél órát, ez segít az ellazulásban, könnyebben kikapcsolódunk, így sokat tehetünk a stressz káros következményeinek megelőzése érdekében.

Masszázs helyett szauna

A forró levegő olyan mélyen behatol az izmokba, hogy már pár perces szaunázás után érezhető, ahogy az izmok kiengednek, ellazulnak. A szaunázás enyhíti az ízületi fájdalmakat, valamint egy-egy sportolás után ellazítja az izmokat, ezzel elkerülhetjük az izomlázat is.

…és csökkenti a szénhidrátéhséget is

A szaunázás egy kevésbé ismert hatása, hogy a relaxáció e formája közben még fogyhatunk is. Mindannyian tudjuk, hogy a stressz lehet az egyik oka annak, amiért többet eszünk a kelleténél. Ha azonban rendszeresen szaunázunk, ennek hatására a túlzott szénhidrátéhségünk is csökken.

A szaunázás ellenjavallatait vegyük figyelembe!

Gyömbéres körtekompót

Hidegebb időben érdemes a testet és az emésztőrendszert melegítő alapanyagokkal, ételekkel felvértezni. Ha a testet belülről melegítjük ugyanis, sokkal könnyebben megbirkózik a külső hideg hatásaival. Ez érvényes az őszi időszakra, amikor elkezd hidegebb lenni, és ezért érzékenyebben reagálunk a hatására. Télen fokozottan igaz, amikor extrémebb hőmérsékleteket tapasztalunk, de tavasszal is fontos szem előtt tartani, mert a hideg szél könnyen okozhat galibát.

Érdemes mindig otthon tartani egy nagyobb darab friss gyömbért a hűtőszekrény zöldséges fakkjában. Leginkább hideg, száraz helyen tartható el sokáig, papírba – például konyhai papírtörlőbe – csomagolva. A friss gyömbér nem csupán ízletesen fűszerezi az ételeinket, hanem mindenféle meghűléses betegség megelőzésére és gyógyítására is remekül használható. Nyitja a pórusokat, izzaszt, ezért köhögéses, taknyos megfázások esetén jól használható. Használják még hányinger és émelygés esetén, ezért várandós kismamáknak is érdemes kipróbálni. Nagyon jól melegíti az emésztőrendszert, és ezért szerepel az ázsiai ételek nagy részében gyömbér. Különösen a nehezebben emészthető fehérjék emésztésénél nagyon hatékony. Érdemes a húslevesekbe, hosszan főzött csontlevesekbe is tenni belőle 2-3 vékony szeletet, mert segíti a tápanyagok felszívódását. 

A friss gyömbér már szinte mindenhol megvásárolható alapanyag, így könnyen hozzáférhető. Friss, vegyszermentes, Magyarországon termesztett gyömbért célszerű vásárolni

A gyömbéres körteital tulajdonképpen egy gyömbérrel főzött körtekompót, aminek a levét is elfogyasztjuk. Nagyon jól nedvesíti a Tüdőt száraz köhögés esetén, melegíti az emésztőrendszert. Megelőzésképpen is remek, ráadásul nagyon finom is. Akkor is nagyon hatékony, ha elkezd kaparni a torkod, és hirtelen tenned kell valamit, hogy beelőzd a megfázást. Kínában hagyományosan a gyermekek és az öregebbek reggeli itala hideg időben. – vallja Dr. Chen Zhen A Gyógyító kínai konyha című művében.

GYÖMBÉRES KÖRTEKOMPÓT

Hozzávalók 4 főre

  • 1 liter jó minőségű víz (lehetőleg forrásvíz)
  • hüvelyknyi, kb. 3 gramm friss gyömbér, vékony szeletekre vágva
  • 3-4 db közepes, édes körte,  megmosva és kockára vágva vagy félbevágva
  • opcionálisan: csészénként 1-1 teáskanál méz,  miután elkészült
  • opcionálisan: főzhetünk bele 3-5 szem zöld kardamomot (előtte mozsárban a héjával együtt megőrölve) 1/2 mokkáskanálnyi őrölt vaníliát vagy 1/4 vaníliarudat kettévágva 
  1. A hideg vízben tegyük fel főni a körtét és a gyömbért.
  2. Forraljuk fel, majd hagyjuk főni fedő alatt 20-25 percig.
  3. Tehetünk bele 1 teáskanál mézet fogyasztás előtt, mikor kicsit meghűlt.

Tálalás: Melegen fogyasztjuk.

HATÁSA A HAGYOMÁNYOS KÍNAI GYÓGYÍTÁS SZERINT

KÖRTE

  • édes ízű, frissítő hatású

Hatása:

  • szomjúság, száraz torok, száraz köhögés, általános szárazság tünetek
    • tonizálja a Yint
  • nyugtalanság, álmatlanság, idegesség, láz
    • hűti a hőséget, amit Yin Hiány okoz 

GYÖMBÉR (friss)

  •  csípős ízű, melegítő hatású

Hatása:

  • étvágytalanság, émelygés, hányinger (várandósság alatt is), felpuffadás
    • melegíti a Középső Melegítőt, lefelé irányítja a Lázadó Gyomor Qi-t
  • krónikus köhögés fehér köpettel
    • elűzi a Hideget, és csillapítja a köhögést
  • megfázás és fertőző betegségek (izzadás nélkül,  a Hidegtől való irtózással)
    • nyitja a felszínt és elűzi a Hideg Szelet
  • szomjúság, száraz torok, száraz köhögés, álatlános szárazság tünetek
    • tonizálja a Yint

Megjegyzés: A szárított gyömbér forrósító hatású, és célzottan Yang tonizálására használjuk.

(forrás: 5 Elemes Étrend)

Fehér harmat – a kínai szoláris naptár szerinti évszakjelző

Szilvásváradon, a Szalajka-völgyben sétálva lettem figyelmes erre a jelenségre, amit a kínaiak fehér harmatnak hívnak, és amiről a napokban hallottam Kicsi Vú-tól.

Kínában a földműves naptárként ismert szoláris naptárban 24 évszakjelzőre osztják fel az évet a tavasz kezdetétől az ún. nagy hidegig. Ez a felosztás az alapja a földművesek munkamegosztásának, és az egészségmegőrzésnek is.

A fehér harmat azt jelenti, hogy lehetséges harmóniában élni a természettel, és ha figyeljük a jeleket, megőrizhetjük a jin-jang egyensúlyt, ami az egészségünk alapja.

A fehér harmat időszaka (szeptember 7-9-től 15 napon át tartó időszak)

„A fehér harmat a tipikus ősz ideje, ettől kezdve a harmat napról napra élénkebbé válik.”

Ettől kezdve az éjjelek már hidegek, a nappalok még melegek, azaz nagy a hőmérséklet ingadozása, ami megterhelő a test számára.

Az őszi természetben megfigyelhetjük az energia összehúzódását, az élőlények nedvei a test mélyére húzódnak, például a fák levelei száradni kezdenek. Ugyanez a folyamat játszódik le bennünk is: ezért a fehér harmat időszakának legnagyobb kihívása a Tüdő gondozása, a Tüdő folyadékainak megóvása, a testfolyadékok ápolása. Ellenkező esetben száraz köhögés, ekcéma, allergia léphet fel.

Életmódtanácsok a fehér harmat időszakára:

Öltözzünk rétegesen, ne hagyjunk fedetlenül egy testrészt sem, különösen ne has- és deréktájon.

Ne zuhanyozzunk hideg vízben, áztassuk a lábunkat meleg vízben.

Mossuk meg az arcunkat minden nap hideg vízzel – ez serkenti a test védekezőképességét.

Mozogjunk minden nap a friss levegőn, mértékletesen.

Ne  együnk hideg energiájú ételeket (pl. görögdinnye, sárgadinnye, uborka, déli gyümölcsök), és ne igyunk hideg italokat.

Iktassunk be az étrendünkbe a Tüdőt nedvesítő, a testfolyadékainkat és a jint tápláló és a szárazságot nedvesítő ételeket.

Ilyen nedvesítő, a Tüdőt tápláló alapanyagok őszi időszakra: körte (hőkezelve, kompótként, levesnek, sütőben sütve), szőlő, szezámmag, mandula, marcipán (kis mennyiségben), karfiol, fehér bab, kerek szemű rizs. 

(forrás: Kicsi Vú 5 Elem Konyhája)

Lecsó, mint gyógyétel

Nagyon szeretem a lecsót.  Az alábbi recept nem a hagyományos mód, én Kicsi Vú 5 elem konyhájából kaptam az ötletet, és nagyon finom lett. 
Hozzávalók:
  • kevés olívaolaj – Föld
  • 1 vöröshagyma – Fém
  • 1 gerezd fokhagyma – Fém
  • 1 tk őrölt koriander – Fém
  • 1/2 tk őrölt római kömény – Fém
  • kb 1 csapott tk só- Víz
  • 1 kg paradicsom – Fa
  • 1 tk őrölt pirospaprika – Tűz
  • 15 dkg zöldpaprika (elhagyható) – Föld
  • 2 kápiapaprika – Föld
  • 20 dkg lecsókolbász vagy debreceni – Föld
  • 1 tk méz- Föld
Elkészítés:

Egy nagy lábasban felhevítjük az olívaolajat, rádobjuk a félkarikákra vágott vöröshagymát, majd a felkockázott fokhagymát és kis lángon kevergetve üvegesre pároljuk. Mikor kész, megszórjuk őrölt korianderrel és római köménnyel, megsózzuk és hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot is. Megszórjuk őrölt pirospaprikával, összeforgatjuk, majd hozzáadjuk a csíkokra vágott paprikákat. Fedő alatt, kis lángon rotyogtatva puhára főzzük. Az utolsó 5 percben hozzáadjuk a felkarikázott kolbászt is. Mikor kész, 1 tk mézzel ízesítjük.

Én úgy szeretem, hogy egyenlő távolságra mélyedésekbe ütök 1-1 tojást, és ezzel sütöm még. Petrezselyemzölddel megszórva tálalom.

Eddig a gyakorlat. Az elmélet:

A paradicsomé a császári pozíció, ami meghatározza az egész étel hatását – hűt, frissít, táplálja a vért és a testfolyadékokat, nedvesíti a kiszáradt Gyomrot.

Ehhez jönnek a miniszterek, akik támogatják a császárt a céljaiban: a magyar receptben ez a paprika, de ha cukkinit és/vagy padlizsánt is teszünk bele, akkor azok is ilyen kiegészítő szerepűek: szintén hűtik a belső hőséget, nedvesítik a szárazságot, a padlizsán mozgatja a vért.

A kínai receptekben mindig van rendőri szerepű összetevő is, mely megvéd az esetleges káros mellékhatásoktól. A lecsóban ez a rendőr a hagyma, mely melegítő hatású, csípős ízű alapanyag és arról gondoskodik, hogy a sok hűtő hatású zöldség ne „sebezze meg a Lépet”, azaz ne hűtse túl az emésztőrendszert.

Ha a főzés végén egy kis nádcukorral vagy mézzel lekerekítjük az ízeket, akkor vehetjük úgy, hogy az édes ízt hírvivőként használjuk, azaz megszabjuk vele, hogy az egész étel hatása mely meridiánokba menjen. Az édes íz esetében ez a Gyomor és a Lép-Hasnyálmirigy lesz.

Csodálatos, hogy a hagyományos nemzeti ételek magukban hordozzák ezt az ősi energetikai szemléletet. Nekünk nincs más dolgunk, mint feleleveníteni ezt az értékes hagyományt és a mai ízlésre, a mai ételeinkre is alkalmazni.

(forrás: Kicsi Vú 5 elem konyhája)

Judy Harmony

Copyright © 2016. All Rights Reserved.