Almás – banános / sárgabarackos köleslepény
Hozzávalók egy kerek tortaformához:
2 dl köles – Föld
6 dl víz – Víz
kevés olaj a forma kikenéséhez
1 marék mazsola -Föld
2 alma – Föld / fa a gyümölcstől függően
1 banán (vagy kedv szerint más gyümölcsök) -Föld
kb. 1/2 tk őrölt fahéj – Föld
késkegynyi őrölt kardamom – Fém
csipet só – Víz
1 tk citromlé – Fa
késhegynyi gabonakávé / cukrozatlan kakaópor – Tűz
1 ek nádcukor – Föld
Elkészítés:
Kikenünk olajjal egy nagy kerek vagy egy közepes szögletes sütőformát. Az almát meghámozzuk, kimagozzuk, cikkekre szeleteljük, a banánt felkarikázzuk / vagy a sárgabarackot kimagozzuk és felszeleteljük.
A köles kilencszer megmossuk, míg teljesen átlátszó nem lesz a vize, leszűrjük. A kölest szétterítjük a forma alján, felöntjük 6 dl vízzel, megcukrozzuk (1 ek nádcukor) és rászórjuk a mazsolát. Végül elrendezzük rajta egy rétegben a gyümölcsöket.
Megszórjuk őrölt fahéjjal, őrölt kardamommal, csipet sóval, teszünk bele egy késhegynyi gabonakávét. Berakjuk a hideg sütőbe, ahol 200 fokon 45 percig sütjük. Mire elkészül, a köles teljesen beszívja a folyadékot, megpuhul, a szélén itt – ott ropogósra sül. Frissen, melegen a legfinomabb.
Hatása:
A köles a Föld elemhez tartozó semleges – kicsit hűtő hatású gabona. Könnyen emészthető, elsősorban a Lép és a Gyomor csíjét tonizálja. Lép-gyengeség (pl. laza kötőszövet, narancsbőr, cukorbetegség, gyenge emésztés, stb.) esetén és gyomor problémáknál (pl. reflux) gyógyétel. Emellett kivezeti a felesleges nedvességet az emésztőrendszerből, ezért rákmegelőző hatású (rendszeresen fogyasztva).
Mikor ajánlott?
- túl sok gyomorsav, gyomorégés, gyomoridegesség
- hasmenésre való hajlam, gyenge emésztés
- töredezett körmök, száraz haj
- délután fokozódó belső nyugtalanság
- éjszakai izzadás
- nyugtalan lábak szindróma
- gyulladások ellen
- cukorbetegség
- érelmeszesedés
- antibiotikumos kezelések kiegészítésére
- daganatos megbetegedések esetén
(forrás: Kicsi Vú 5 elem konyhája)
Vélemény, hozzászólás?