5000 éve bevált tippek a kánikula enyhítésére
Indiában tudják, mi a kánikula! Az Ajurvéda, a legősibb indiai orvostudomány hasznos tanácsokkal segít „túlélni” a hőséget. Nagy A. Csongor, az SVL (Science of Vedic Life, a Védikus élet tudománya) alapítója ad tippeket.
Indiában mindenki ismeri, hogy melyik növényeknek van hűtő és fűtő hatása a szervezetre. Ez az indiai konyha alapja. Érdemes megtanulni az indiaiaktól ezt a tudományt.
Mit együnk, igyunk kánikulában? Hogyan lehet elviselhetőbbé tenni a hőséget? A szélsőséges időjárás mindig egyensúlyzavart okoz a szervezetben. Ha nem tudjuk, mit kell tennünk ilyen esetekben, akkor az kisebb-nagyobb mértékben elkerülhetetlenül emésztési zavarokhoz, különböző gyulladásokhoz vezet. Ilyenkor mindig fokozottan kell vigyázni az egészségünkre! Mit tegyünk?
Mit igyunk, ha kínoz a hőség?
A jeges italok jól eshetnek ilyenkor, de leállíthatják az emésztést és emésztési rendellenességekhez vezethetnek. A szervezetre hűtő hatású italok hideg-langyos fogyasztása viszont nagyon jótékony hatású. Belülről hűtenek. Próbáljuk ki! Természetesen ajánlott bő mennyiségű folyadék bevitele. Viszont étkezés előtt és után fél órával ne igyunk. Étkezés közben langyos folyadékot kortyolgathatunk.
• Teák közül: bodzavirág, borsmenta, fodormenta, citromfű, eperlevél, ezerjófű, édeskömény, golgotavirág, kamilla, körömvirág, levendula, mályva, orbáncfű, útifű
• Tejtermékek: tej, joghurt, kefir szintén hűtő hatásúak.
• Gyümölcsök, gyümölcslevek: édes alma, körte, édes bogyós gyümölcsök, gránátalma, görögdinnye, sárgadinnye
Mit együnk kánikulában?
Az édes, fanyar, keserű ízek hűtő hatásúak. A sós, savanyú és csípős, pikáns ízeket kerülni kell ebben az időben, mert azok belülről fűtenek. Nem elég, hogy kívül kánikula van, úgy fogjuk érezni magunkat, mint egy kazán! A hűtő hatású ízeket, könnyű ételeket kell előnyben részesíteni. A lédús, főtt ételek, nyers saláták, levesek előnyösek.
A fűszeres, sült, nehéz, emésztést megterhelő ételeket most el kell felejteni. Ilyenkor a csökkenő étvágy is jelzi, hogy a szervezetnek kisebb adag ételre van szüksége. Nagy melegben napi kétszeri étkezés elegendő: délelőtt és kora délután. Ajánlatos kerülni a száraz ételeket is, a túlzott só használatot, chipseket.
A következő élelmiszerek ajánlottak, mivel hűtő hatásúak a szervezetre:
• Gabonák: fehér rizs, basmati rizs, árpa, zab
• Zöldségek: édeskömény gumó, saláta, uborka, spárgatök, cukkini, spárga, zöldbab, zöldborsó, brokkoli, káposzta, karfiol, burgonya, édesburgonya, csicsóka, pasztinák, zeller
• Babfélék: csicseriborsó, fehér bab, tarkabab, szójabab és tofu
• Tejtermékek: tehéntej, joghurt, ghí (tisztított vaj)
• Fűszerek: római kömény, édeskömény, koriander mag, tárkony
Mit ne igyunk, együnk ha melegünk van?
Fűtő hatású italok, élelmiszerek a következők:
• Teák: ánizs, csipkebogyó, fahéj, fekete üröm, gyömbér, kakukkfű, narancshéj, macskagyökér, maté tea, zsálya
• Fűszerek: Csípős és erős fűszerek: csípős fűszerpaprika, chili, feketebors és más borsok, sok só, fahéj, szegfűszeg, gyömbérpor, kardamom, majoránna, oregánó, rozmaring
• Zöldségek: csípős paprika, padlizsán, paradicsom, retek, hagyma, fokhagyma, torma
• Tejtermékek: zsíros sajtok, tejföl
• Olajos magvak: mogyoró, pisztácia, szezámmag
• Gyümölcsök: savanyú gyümölcsök, citrom, cseresznye, ananász, grapefruit, narancs
• Egyéb: csokoládé, alkohol, kávé, méz
Életmód tanácsok kánikulában:
Testmozgás: nyugtató jógagyakorlatok ajánlottak, kerülni kell a megerőltető, izzasztó mozgást
Munka: Nyugtató, lazító tevékenységek végzése, kerülni a túlhajszolást.
Érzelmek: Különösen kerülni kell a heves, fűtő érzelmeket, veszekedést, dühöt, kritikus hangulatokat. Hűtsük le magunkat!
Hideg víz: Kerüljük a tűző napot, hideg vízben fürdés, kellemesen hűvös zuhany a nap folyamán többször nagyon jó komfortot teremt. Hideg borogatást használhatunk a homlokra és a tarkóra. Hideg, hűtő hatású színek: fehér, világoskék,
(forrás: Házipatika.com)
Vélemény, hozzászólás?